AvtomobilizemNovice

GTO Engineering Squalo: Morski pes za izbrane

Squalo je sodoben poklon legendarnem Ferrariju 250 GTO.

Britanski specialisti za Ferrarije razkrivajo nadaljnje podrobnosti nove umetnine, ki bo uradno slišala na ime Squalo – v italijanščini pomeni morski pes. Do sedaj je bil projekt moderne reinkarnacije eksotike iz šestdesetih let prejšnjega stoletja imenovan Moderna, vendar so se pri GTO Engineering odločili kreacijo krstiti kot Squalo, zaradi videza spominjajočega na morskega psa in navsezadnje hitrosti.

Recept ostaja enako, manj kot 1.000 kilogramov bo premikal prefinjen 4-litrski V12, brez kakršnekoli prisilne podpore ali električne asistence, le atmosferski motor in ročni menjalnik. Avtomobil, ki se naslanja na dobre stare čase italijanskih športnikov bo nastajal v GTO-jevi delavnici blizu Readinga v Angliji, skoraj končno oblikovanje pa prikazujejo priložene fotografije koncepta. Oblikovalski oddelek potrjuje prihod vseh ključnih elementov na serijsko izvedenko, vse od rež na pokrovu motorja, štirih izpušnih cevi na zadku in zunanjih ogledal. Mešanico modernizma opazimo pri LED žarometih in 18-palčnih platiščih izdelanih iz sodobnih materialov, vendar z videzom starih jeklenih.

Generalni direktor in ustanovitelj podjetja Mark Lyon je dejal: »Naše delo je poželo veliko občudovanja, vendar se zavedamo nekaj skepticizma, ali bomo dejansko to izpeljali: športen avtomobil z V12 motorjem, manj kot tono mase in občutkom šestdesetih, vendar s sodobno zanesljivostjo, užitkom ter kakovostjo izdelave.« Projekt je namreč na dobri poti, prve primerke naj bi strankam dostavili že leta 2023.

GTO Engineering zadnjih nekaj mesecev sprejema naročila za Squalo. Končna cena serijskega avtomobila še ni potrjena, čeprav bi morala biti bistveno cenejša od nakupa originalnega Ferrarija 250 GTO – primerek je na dražbi leta 2018 zamenjal lastnika za vratolomnih 59,77 milijonov evrov.

Žiga Kolman
foto: GTO Engineering

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button