AvtomobilizemNovice

Morgan Super 3 je naslednik 3 Wheelerja

Super 3 nadaljuje Morganovo 113-letno zapuščino trikolesnikov, z novim oblikovanjem, monokokom in Fordovim motorjem.

Morganov trikolesnik je vstopil v moderno dobo z novim modelom Super 3, ki V-twin motociklistični motor predhodnika zamenjuje s Fordovim 1,5-litrskim trivaljnikom, ima skoraj 50 odstotkov večjo zmogljivost in kot prvi uporablja monokok šasijo.

Njegovega prednika 3 Wheelerja, je definiral spredaj nameščen V-twin motor iz motocikla, vendar je moral zaradi sodobnih regulacij odstopiti mesto modernem pogonu. Morgan je bil tako primoran uporabiti nov motor in sicer Fordov 1,5-litrski trivaljnik, ki je praktično narekoval smernice novega oblikovanja.

Medtem ko sta oblika kaplje, tanka kolesa in izpostavljeni mehanski deli poznani elementi, je Super 3 zaradi modernizacije precej bolj eleganten ter aerodinamično optimiziran. Namesto tradicionalnega motorja na nosu, bomo pri novincu gledali le del aluminijaste strukture. Razlika je tudi pri hlajenju, saj je bil stari motor zračno hlajen, novi pa tekočinsko in je potreboval namestitev hladilnikov na vsaki strani vozila, kar so oblikovalci poudarili z dvema pokončnima »reziloma« za sprednjima kolesoma. Vrh teh zračnih odprtin lahko uporabniki koristijo za namestitev nosil za prtljago ob daljših potovanjih.

Namesto znamenitega stranskega izpušnega sistema, je le-ta pri Super 3 pretkano skrit v karoseriji in se zaključuje na koncu desnega boka. Z namenom zmanjšanja zračne turbulance je novi trikolesnik na voljo tudi z vetrobranskim steklom, če seveda voznikom ni prijetna uporaba očal. Ob pogledu na zadek lahko prav tako opazimo več čistih linij v slogu plavil, dodatno praktičnost medtem prinaša še prtljažnik pod zadnjim školjkastim pokrovom.

Kot pri vseh dosedanjih Morganovih trikolesnikij je tudi pri Super 3 notranjost pravzaprav del zunanjosti, zakar je potrebna IP64 zaščita pred prahom in vlago. Vsekakor pa je kabina vstopila v sodoben svet, prvič z dvema digitalnima merilnikoma, obenem se oklepa tradicije z letalskimi stikali za vklop motorja in ostalih funkcij. Oblazinjeni deli kabine so lahko oblečeni v različne tkanine, vinil ali usnje.

Da bo voznikom Super 3 vožnja v hladnejših dneh bolj prijetna, so ga opremili z novim gretjem predela stopal, na listi dodatkov je tudi navigacijski sistem povezljiv s pametnim telefonom in manjšim okroglim zaslončkom za volanom.

Vgradnjo mnogih novosti je omogočila nova monokok zasnova, poglavitna pri znižanju mase in okrepitvi togosti šasije, kar posledično pomeni večjo varnost ter dodatno prostornost. Sprednje »pull-rod« vzmetenje z dodatno stabilizacijo bo poskrbelo za odzivnejše krmiljenje, motor nameščen za sprednjo osjo pa za boljšo razporeditev mase.

Ko smo ravno pri osrčju Super 3, ta proizvede 120 KM in 150 Nm navora, kar se na zadnje kolo prenaša preko jermena in petstopenjskega menjalnika. Pospešek do stotice traja prijetnih 7 sekund, najvišja hitrost znaša 210 km/h. Zajetnejši pogonski sklop pomeni, da je Super 3 s 635 kilogrami mase rahlo težji od predhodnika, vendar lahko doseže odlično porabo 5,8 litrov.

Morgan za Super 3 ponuja številne dodatke, kot so posebni nosilci prtljage, unikatni kovčki, nosilci čelad in kamere. Personalizacija dopušča skoraj neskončne možnosti – različne karoserijske barve, poslikave in materiali. Novega Morgana Super 3 je že mogoče naročiti, zanj pa bo potrebno odšteti najmanj 50 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Morgan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button