AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Koncept Pu+Ra HPE predstavlja Lanciino vizijo prihodnosti

Lancia se vrača na avtomobilski zemljevid z novimi električnimi modeli.

Lancia z novim konceptom Pu+Ra HPE razkriva vozijo za naslednjih 10 let, s katero vstopajo v dobo električne mobilnosti, ki se bo pričela z novo generacijo Ypsilona. Vsi prihajajoči modeli se bodo močno naslanjali na vizijo Lancie Pu+Ra HPE, ki povezam znamkino dojemanje in doživljanje avtomobila.

Napreden električni koncept prikazuje vozijo avtomobila s preko 700 kilometri dosega, 10-minutnim hitrim polnjenjem in porabo električne energije manj ko 10 kW na 100 kilometrov. Pu+Ra HPE je prav tako prvi Lanciin izdelek navdahnjen s sveta pohištva, saj so sklenili sodelovanje s podjetjem Cassina, vodilnimi na področju industrije s pridihom italijanske elegance. V notranjosti se skriva novi virtualni vmesnik S.A.L.A., z napredno tehnologijo nadzorovanja avdia, klimatske naprave in osvetlitve prek tipke ali glasovnega upravljanja, ki bo premierno predstavljen v Ypsilonu.

Sicer Pu+Ra HPE v celoto združuje številne elemente lanskoletne napoveden tridimenzionalne skulpture in jih povezuje s ključnimi smernicami svežega oblikovalskega pristopa. Opazimo lahko klasične italijanske poteze, združene s sodobnim slogom električnih vozil in trajnostnim pristopom. Pu+Ra se navezuje na radikalen oblikovalski jezik, HPE pa je kratica za High Performance Electric – enako kratico so uporabili v sedemdesetih na modelu Beta, le da je bil to takrat simbol športnosti in uporabnosti. Poteze modernega koncepta spominjajo na legendarne modele, kot so Aurelia, Flaminia in Stratos.

Radikalen oblikovalski pristop se nadaljuje v notranjosti, s preprostimi oblikami in modernimi podrobnostmi, ki odsevajo udobje kakovostnega pohištva. Spredaj najdemo dva udobna sedeža, veliko je okroglih oblik, kot so strešno okno, digitalna armaturna plošča in dve mizici na osrednji konzoli. V kabini so uporabili mnoge trajnostne materiale, kar sovpada z vrednotami načrtov za prihodnjih 10 let. Skladno s Stellantisovo strategijo elektrifikacije bo Lancia prihodnje leto predstavila novega Ypsilona, tako v hibridnim, kot električnim pogonom, od leta 2026 dalje bodo vsi novi modeli izključno električni, z letom 2028, ko bo prispela še nova Delta, nameravajo postati popolnoma električna znamka.

Žiga Kolman
foto: Lancia

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button