AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNoviceV razmislekVarnost

Heroji so furali v pižamah tudi v letu 2022

Uspešno se je začela že 6. sezona Heroji furajo v pižamah.

V iniciativi Heroji furajo v pižamah so se problema vožnje pod vplivom alkohola lotili iz drugega zornega kota. Ugotavljajo, da se v zadnjih petih letih skoraj 50 % prometnih nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, zgodi v nočnem času. Od vseh smrti v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi alkoholiziranih voznikov, se jih skoraj dve tretjini konča s smrtnim izidom. Sprašujejo se, ali smo zreli, da končno spremenimo vedenje in nehamo voziti pod vplivom alkohola? Mogoče pa je lahko ključno orodje za manj voženj pod vplivom alkohola prav Herojski Vau’čer. Ta je na voljo na spletni strani www.heroji.si z namenom, da svojim bližnjim podarimo varen prevoz kadarkoli bi ga potrebovali.

Iniciativa Heroji furajo v pižamah, ki jo v Zavodu VOZIM izvajajo skupaj s partnerji je vstopila v že 6. sezono. Tokrat vožnjo pod vplivom alkohola osvetljujejo iz vidika prometnih nesreč v nočnem času, v katerem se zgodi kar 46 % vseh prometnih nesreč, ki jih povzročijo vinjeni vozniki, velik del pa se jih konča s smrtnim izidom ali hudimi telesnimi poškodbami.

Statistike se je dotaknil policist Matjaž Leskovar, ki je poudaril, da je “vožnja pod vplivom alkohola žal še vedno eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče, te se v veliki meri dogajajo ponoči in ob sobotah – opažamo že od 18. ure dalje pa vse do 6. zjutraj. Zato bomo tudi v mesecu decembru, ki je pred nami, nadzorovali voznike z intenzivnim nadzorom prometa in preverjanjem njihovega psihofizičnega stanja.” 

Psihologinja Karmen Henigsman je osvetlila problem pitja alkohola pri nas, saj smo “v Sloveniji smo pogosto izpostavljeni vplivom mokre kulture, ki jo odraža izrazito sprejemajoč odnos do pitja alkohola, saj je ta prisoten ob praktično vsakem pomembnem dogodku posameznika in družbe. A varne meje pitja alkohola ni. Zato je zgled odraslih, ki izkazujejo odgovoren odnos do pitja alkohola na način, da pijejo nič ali čim manj alkohola, še toliko pomembnejši tako za zmanjševanje negativnih posledic, kot tudi za spreminjanje pivskih navad pri mladih, ki se po večini ustvarijo doma. Sprašujemo pa se, če bi bilo to mogoče obrniti, kar bi se posledično preneslo tudi v primer vožnje pod vplivom alkohola?”

Rudi Leskovec
foto: HFVP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button