AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Fordovi roboti v pomoč vremenskim nevšečnostim

Fordova najsodobnejša ‘vremenska tovarna’ ni imela še nikoli toliko dela. Uporabljajo jo za simulacijo različnih ekstremnih pogojev pod eno streho, inženirjem pa omogoča testiranje vozil na način, ki je manj obremenjen z omejitvami potovanja kot testiranje v resničnem svetu, a simulirane razmere so tako realistične, da lahko tudi najbolj izkušeni testni vozniki postanejo utrujeni ali se slabo počutijo, na primer pri testiranju na višini.

Ford je zdaj najel dva robotska testna voznika (ekipa ju je poimenovala Shelby in Miles), ki bosta pomagala prenašati obremenitve, zlasti pri višinskih testih s ključno zahtevo, da test s popolno izvedbo ponovijo večkrat zapored.

Način delovanja

Fordova ‘vremenska tovarna’ v Kölnu v Nemčiji pomaga zagotoviti, da se vozniki lahko zanesejo na vozila, ki so uspešno prestala razmere v Sahari, Sibiriji in na najvišjih alpskih vrhovih. Pri človeških voznikih testiranje v vetrovniku – še posebej na visoki nadmorski višini – zahteva številne varnostne protokole, kot so jeklenke s kisikom, medicinska oprema in reševalec na kraju samem, saj je treba ves čas spremljati zdravstveno stanje voznika.

Vsak robotski testni voznik lahko deluje pri temperaturah od -40 °C do +80 °C in na ekstremnih nadmorskih višinah ter ga je mogoče nastaviti in programirati za različne načine vožnje. Noge robotskega testnega voznika segajo do stopalk za pospeševanje, zaviranje in upravljanje s sklopko, z eno roko lahko prestavlja, z drugo pa zažene in ustavi motor. Ford obenem nadaljuje s testiranjem v dejanskem okolju na različnih evropskih lokacijah in po vsem svetu, vključno z alpsko cesto na gori Grossglockner v Avstriji in zasneženo regijo Arjeplog na Švedskem.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button