AvtomobiliTesti

Toyota Yaris 1.5 e-CVT Hybrid Premiere

Samuraj z drznim načrtom

Štiri leta so minila odkar je Akio Toyoda, vrhovni poglavar Toyotinega plemena, izrekel takrat precej zanimiv stavek »no more boring cars« (ang. »nič več dolgočasnih vozil«). Drži, Japonci so se po prelomu tisočletja izgubili v nekem sivem povprečju, vsaj ko beseda nanese na oblikovni slog vozil. Izdelovali so povsem korektne štirikolesnike, ki pa posebnih emocij niso vzbujali. Danes je temu popolnoma drugače. Le poglejte oblike modelov Rav4, CH-R, Corolla in podobnih. Mi smo se tokrat družili z Toyotnimi malčkom Yarisom, ki je v četrti generaciji nekaj popolnoma drugačnega kot smo bili vajeni. Prihaja z vpadljivo preobleko, sodobnimi pogoni in veliko vsebine.

Zamislimo so Yarisov segment kot borilni oktagon, torej bojišče sodobnih gladiatorjev. Štirikolesniki vanj vstopajo čedalje bolje opremljeni in vedno bolj drzne podobe. Naš samurajček je do aktualne četrte generacije v boj vstopal v neizraziti obliki, čeprav je bil tekmecem vsebinsko venomer kos. Tokrat pa je pisano druščino dobesedno razpolovil s katano. Namesto slavnega japonskega rezila je uporabil drzen, skoraj športen videz, ki ga prednostno tvorijo dvobarvna karoserijska podoba in izraziti zadnji boki, piko na i pa postavi mini strešni spojler. Tudi sprednja maska, ki jasno nakazuje na pripadnost največji globalni avtomobilski znamki, ni od muh. Popolna osnova za športnega brata GR Yaris, vendar več besed o mikro dirkalniku kdaj drugič.

Da je novi Yaris praktičen avtomobil in ni omejen zgolj na urbana središča, je jasno ob vstopu v njegov ambient. Tam nas je vsled najbogatejšega sklopa opreme Premiere pričakalo usnjeno oblazinjenje in manj trde plastike kot bi pričakovali. Odlično počutje so zagotovili projekcijski barvni zaslon, napredni paket elektronskih pomočnikov Safety Sense 2, ki prinaša prepoznavanje prometnih znakov, sistem Lane Assist, sistem za preprečevanje trka in adaptivni tempomat ter nenazadnje še sistem zaznavanja vozil v mrtvem kotu. Poln cekar dobrot skratka. Hvalimo tudi porazdelitev in nabor stikal digitalizaciji navkljub, ki jih bodo cenili predvsem starejši vozniki z odporom do sodobnih tablic in mobilnikov. Pomembna je tudi diagnoza, da nihče od vprašanih sopotnikov ni občutil klavstrofobije in to kljub dejstvu, da je novi Yaris od predhodnika celo nekaj milimetrov krajši in prostorsko bolj omejen vsled hibridnega pogona pod motornim pokrovom.

Simbioza oktanov in elektronov je že kar lep čas vodilo tega japonskega avtomobilskega giganta. Od pionirskega Priusa prisegajo na samopolnilne hibridne sklope in v testnem Yarisu je bil prav tak. Tokrat sta ga tvorila 1,5-litrski atmosferski trivaljnik, ki ob asistenci elektromotorja zmore na kolesa zagotoviti 116 »konjičev«. Med oba pogona je postavljen brezstopenjski samodejni menjalnik, ki skrbi za optimalno delovno področje agregata, kar na trenutke pomeni visoke vrtljaje kljub nizki hitrosti. Preklapljanje med pogonoma deluje zvezno in brez cukanja, elektrika pa je priročna ob jadranju ali nizki konstantni hitrosti. Kljub tem robnim pogojem, lahko ob zares nežni desni nogi povprečno porabo spravite med tri in štiri litre, vendar boste morali opustiti mestno dinamiko ali daljšo vožnjo po magistralah in avtocestah. Povprečna poraba je na normnem krogu znašala 4,6 litra kar je več kot soliden izkupiček. Pri tem nismo občutili nikakršne podhranjenosti pogona, pretirane dinamike pa vseeno ne pričakujte.

Pod črto je novi Yaris odličen in vsebinsko bogat mestni sopotnik. Nudi dovolj prostora in udobja za 99 odstotkov vsakodnevnih opravkov, po nekaj sto kilometrih vaje pa tudi poraba pade bližje tovarniškim podatkom. Slednji trdijo, da lahko kar 70 odstotkov časa prevozijo zgolj na elektrone, medtem ko je polovica realnejši podatek. Napredni hibridni pogon, bogata vsebina in atraktiven videz žal ne rezultirajo v diskontni ceni, zato se zdi dobrih 23 tisočakov korektna cena. Malo kupcev bo verjetno izbralo tako izdatno opremljeno različico, zato so Japonci pripravili kar nekaj sklopov opreme za bistveno bolj dostopno vrednost.

Fotrov kotiček

Poberem tri kolege in vsi štirje se kljub začetnemu negodovanju glede skromnosti našega prevoza brez telovadnih vzgibov pripeljemo na cilj. Ob skodelici opojnega črnega napitka jih povprašam o mnenju in glede na zgolj pol drugi ducat prevoženih kilometrov so presenetljivo prešernih besed o novem Yarisu. Prostor nikakor ni težava, še manj če na zadnji klopi prepevajo malčki in šolarji. Nivo izdelave, priročnosti in nenazadnje tudi zmerna poskočnost so vsem po godu. O izdatni opremljenosti sploh ni bilo govora, saj prekaša njihove nekaj let stare karavane germanskega porekla. Na koncu smo bili prav vsi složni – novi Yaris je popestril svoj segment in zna speljati prenekaterega kupca, ki bo posegel po sodobnem pogonu in primaknil nekaj k opremljenosti drugega vozila pri hiši.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Športna oprava. Kljub tehnološki bogatosti v nedrjih je Yaris vseeno deloval dinamično.
+ Vodljivost. Kot se za mestno srajčko spodobi.
+ Varčnost. Ne rabite ga spustiti s hriba, da bo poraba padla pod 4 litre.
+ Uporabnost. Prostoren in smiselno zasnovan Toyotin kratkohlačnik.
+ Varnost. Toyota nič ne prepušča naključju, tudi v tako majhnem vozilu.
+ Brez prirastka glede na minulo generacijo.

GRAJAMO:
– Cena. Tako opremljen cilja na kupce višjih segmentov.
– Info-zabavni vmesnik je en redkih elementov, ki bi lahko bili še boljši.
– Namembnost. Pogon je izrazito naravnan na mestno vožnjo in pri avtocestnih odsekih glede porabe hitro pokaže zobe.

Mere dolžina/širina/višina (mm). 3.940 / 1.745 / 1.500
Medosna razdalja (mm) 2.560
Prostornina prtljažnika (l) 286
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.224 / 1.615
Agregat Bencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.490
Največja sistemska moč pri vrt./min. 85 kW (116 KM) pri 5.500
Največji sistemski navor pri vrt./min. 141 Nm med 3.600 in 4.800
Največja hitrost (km/h) 175
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,7
Posoda za gorivo (l) 36
Poraba po EU normah (l/100 km) 3,8 – 4,9
Poraba goriva na testu (l/100 km) 4,9
Emisije CO2 (g/km) 87 – 112
Cena osnovnega modela (v EUR) 23.240
Cena testnega modela (v EUR) 23.240
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.toyota.si

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button