AvtomobiliTesti

Toyota Corolla Hybrid HB 2.0 HSD 5D e-CVT Sport

Po meri sodobnega samca

Kaj ponazarja sodobnega moškega? Iz davnega neutrudljivega lovca, se je prelevil v metroseksualnega gospodiča, ki veliko stavi na najsodobnejše trende in svojemu videzu, ter tudi imidžu, posveča precej časa.

Vzporedno s tem skrbi, da prav nič ne zaostaja niti izbira jeklenega konjička s katerim vse opisane dejavnike izraža. Torej, za sodobnega moškega potrebujemo vozilo, ki je v koraku s časom, tako pod motornim pokrovom kot oblikovno. Kaj porečete na športnega hibrida? Seveda takšnega, ki je dosegljiv množicam. Bo globalno najbolje prodajan avtomobil zadostil kriterijem?


Pri Toyoti so po seriji nekoliko dolgočasnih vozil svetu ponudili generacijo sodobno gnanih vozil v bistveno bolj privlačni podobi. In to velja tudi za Corollo, ki je v novi generaciji poleg izboljšanega elektrificiranega pogona pripeljala še nov in dinamičen videz, ki se najbolje izrazi od doplačilu opreme Sport.

Ta prinaša nekaj dobrot kot so, recimo športni izpušni difuzor, drugačno masko vozila, 18-palčna lita platišča in kopico črnih elementov za popestritev videza. Naravnost odlično, predvsem če izberete »goreče« rdečo barvo, ki jo je imela tudi testna Corolla. Na seznamu zahtev za zatorej zapišimo, da smo atraktiven videz obkljukali.

Pod motornim pokrovom se je nahajala tehnologija imenovana 2.0 Dynamic Force Hybrid. Ta prinaša dvolitrski bencinski agregat z močjo 153 »konjev« (112 kW), ki mu asistira elektromotor z 48 kilovati. Simbioza skupaj zmore 180 »konjev« kar je na papirju kar solidna cifra. V praksi je »štima« za odtenek šibkejša oziroma obdaja s takšnim občutkom, saj je agregat pričakovano atmosferski, elektromotor pa pri višjih hitrostih prešibak za več odziva ob pritisku stopalke za plin.

Po domače, v mestu boste kraljevali ob pospeševanju (le čiste električarje pustite na miru), medtem ko na avtocesti ne boste dohajali enako močnostno podkrepljenih turbodizlov. Podobno je s porabo goriva. Ta je bila v povprečju morda nad pričakovanji in je znašala 6,3 litra, na normnem krogu pa se je ustavila malce pod šestico.

Avtocesta terja svoj davek, medtem ko je kapaciteta baterije enostavno prenizka za kaj več od občasnega »jadranja« in okolju naklonjenega polžjega premikanja med prometnimi konicami. Tu je prednost priključnih hibridov očitna, ki pa svoje mesto v Corolli še niso našli. Morda še opazka, da zna ob bolj zahtevnemu pospeševanju elektronika motor zavrteti precej visoko, kar pomeni več hrupa že ob nižjih hitrostih, vseeno pa je tega glede na šibkejši hibridni pogon z 1,8-litrskim agregatom bistveno manj. Da ne pozabim še ene malenkosti! Nova Corolla je vozniško močno napredovala. Deluje bolj togo (manj nagibanja) in posledično bolj zabavno med zavoji.


Prostornost? Za potnike je sicer zadovoljiva, medtem ko prtljažni del sprejme skromnih 313 litrov. Tako kombilimuzinska Corolla pristane na repu svojega segmenta. Ali je to sodobnemu samcu mar? V veliki večini ne, saj se po zemeljskem obličju redno vozi sam ali v družbi dolgonogih gospodičen, zato družinsko naravnane Corolle TS nikakor ne potrebuje.

Kaj pa elektronska oprema športne Corolle? Sam ambient deluje precej sodobno, vendar prav nič kompleksno. Stvari so postavljene in zamišljene logično, edino Toyotinega multimedijskega vmesnika se morate nekoliko privaditi saj odstopa od uveljavljenih evropskih struktur. V nekaj dneh ga osvojite kot nov mobilni telefon pri katerem se prvi dan uporabe počutite »goli v sedlu«, čez dva dni pa že galopirate.

Gremo na blagajno! Torej, sodoben in dinamičen videz v kombinaciji s trendovskim pogonom, vse skupaj zapakirano na daljnem vzhodu in poslano v naš podalpski Toyotin salon vas bo olajšali za 29 tisočakov. Toliko velja testna Corolla, ko ji odbijete ekopopust zaradi elektrificiranega pogona. Glede na tehnologijo in opremo vsekakor zelo konkurenčno. Bo že držalo, da se psihološka meja spodnjega srednjega razreda seli iz 25 na kar 30 tisočakov.

Fotrov kotiček

Gospod Toyoda je imel prav. Pri Toyoti so pričeli izdelovati zabavne avtomobile. Takšna Corolla na prvi pogled daje občutek športnosti primerljiv z najbolj nabritimi konkurenti v segmentu, kar je nekakšen najbolj razširjen trend v avtomobilskem svetu – dinamičen izgled kljub povprečnemu pogonu.

Slednji v testni Corolli ni ravno povprečen, presežkov pa vseeno ne pričakujte – ne pri zmogljivosti in ne pri porabi. Vendar vseeno deluje dovolj samozavestno, da bo ugodil tudi (zahtevni) sodobni moški populaciji pri 30-ih. Tudi ženski, da ne bo pomote, v poštev pride še generacija katere »ptički« so ravno zapustili gnezdo in se želi znebiti velike družinske »gajbe«.

HVALIMO
+ Videz. Težko oporekati dinamičnim azijskim linijam.
+ Dovolj zmogljiv hibrid, da se lahko velikokrat kosa s konkurenčnimi agregati.
+ Vozne lastnosti. Daleč od tistega sivega povprečja nekoč.
+ Poraba goriva. Ta je v mestih lahko zavidljivo nizka …

GRAJAMO
– … ali pa na avtocesti presenetljivo visoka.
– Prostor za prtljago bi lahko nudil kak liter več.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.370 / 1.790 / 1.435
Medosna razdalja (mm) 2.640
Prostornina prtljažnika (l) 313
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.551 / 1.910
Agregat Bencinski, 4-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.987
Največja moč pri vrt./min. 132 kW (180 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 190 med 4.400 in 5.200
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,9
Posoda za gorivo (l) 43
Poraba po EU normah (l/100 km) 3,6 / 4,0 / 3,9
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
Emisije CO2 (g/km) 119
Cena osnovnega modela (v EUR) 29.690 (brez popusta)
Cena testnega modela (v EUR) 29.100 (s popustom)
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.toyota.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button