AvtomobiliTesti

Renault Captur TCe 150 EDC Initiale Paris

Francoska zaušnica nemškim favoritom

Captur je tisti Renaultov model na katerega Francozi veliko stavijo, kar se je izkazalo že ob napovedi druge generacije tega kompaktnega SUV-ja.

»Pionirska« verzija je bila znotraj meja naše deželice in v Evropi nasploh precej dobro sprejeta, sedaj pa je razred kompaktnih križancev postal eden bolje prodajanih segmentov, če ne celo prvi po številu novo oddanih vozil, zato je bitka za tako želeni kos pogače še toliko bolj ostra. Captur je v osnovi na voljo za manj kot 14 tisočakov, po drugi strani pa je zmožen nuditi udobje in prefinjenost veliko večjih štirikolesnikov. In kaj bolje lahko Renault nudi kot sklop opreme Initiale Paris?

Kompaktni »parižan« nase opozori že takoj ob prihodu na dovoz. Testni primerek je bil odet v čeden črn suknjič s kromanimi detajli ter obut v velike 18-palčne lakaste čeveljce. Glede na svojega predhodnika so mu Francozi v dolžino dodali kar 11 centimetrov, od katerih sta le dva romala v podaljšanje medosja. Oddaljenost od tal sedaj znaša 17 centimetrov, zato nekateri novemu Capturju pripisujejo rahle terenske apetite, vendar se slednjih lotite pri drugotno opremljeni različici. Pa tudi ta ne bo nudila možnosti doplačila za štirikolesni pogon, zatorej »hribolazenje« odpade.

Initiale Paris je prvenstveno namenjen urbanemu sprehodu z zvrhano mero elegance in udobja, zato je tudi ambient testnega vozila temu podrejen. Potniški prostor je že poznan iz aktualne generacije Clia, vendar butični sklop opremljenosti prinaša povsem svoj nivo izkušnje. Oblazinjenje je usnjeno in dodatno podloženo ter obogateno z rdečimi šivi. Pravzaprav so vsi materiali boljše kvalitete in to nedvomno vpliva na razpoloženje izza volanskega obroča.

Kljub temu, da je armaturna plošča z merilniki vred praktično identična tisti v Cliu. Boste pa kot posebnost opazili t. i. »lebdečo« sredinsko konzolo s prestavno ročico, pod katero se nahaja predal za odlaganje manjših stvari. Kar me je v Capturju iz stališča praktičnosti pozitivno presenetilo sta bila prostornost in možnost pomika zadnje klopi. Če slednjo pomaknete povsem proti sprednji vrsti, lahko v Capturjev zadek spravite kar družinam prijaznih 536 litrov krame, medtem ko pomik zadnje klopi v drugo skrajno lego »odščipne« 114 litrov (na končnih 422 L).

Če ste v konfiguratorju izbrali prestižni sklop opreme, potem lahko pod motorni pokrov namestite le dva pogona – klasični turbobencinski, kot je bil v testnežu, ali E-Tech priključno-hibridni, čeprav se v katalogu še vedno nahaja tudi dizelska opcija. Popolnoma oktanska različica prinaša 1,3-litrski agregat s 155 KM ter 7-stopenjski samodejni EDC menjalnik.

Na papirju zagotovo prepričljiva izbira, v praksi pa vendarle malce manj. Predvsem pri speljevanju je menjalnik neprepričljiv – ko spustite zavoro se vozilo skoraj ne premakne, ob rahlem pritisku na stopalko za plin pa skoraj poskoči. Celotna kombinacija je zahtevala nekaj privajanja, da smo desno nogo sinhronizirali. Majhnost agregata se kljub zajetni konjenici pozna, saj na avtocesti suverenih manevrov ne gre izvajati, celo na odprti regionalni cesti je lahko prehitevanje tovornih vozil na trenutke tvegana odločitev.

Kar se tiče udobja med vožnjo pa je izgubljanje besed skoraj nesmiselno. Novi Captur je vzorno zatesnjen in tudi na avtocesti ne prepušča vetrnega piša do motečih decibelov, vodljivost je pričakovana, skelet pa lahko vsled velikih koles na trenutke malce trpi.

Zdi se, da so Francozi korenito premišljevali kaj vse bi lahko umestili v novega Capturja in možnosti za osebnostno prilagoditev je res ogromno. Od povsem mestnega do navidez robustnega SUV-ja in nenazdanje do petičneža. Vse to v segmentu kompaktnih križancev, od ugodnih 14 tisočakov pa vse do 30, kolikor bi zahtevali pri uvozniku za testno vozilo. Precej, vendar si vzemite celoten večer za pregled spiska vse opreme in tehnologije v tako bogato založenem vozu.

Fotrov kotiček

30 jurjev za kompaktnega SUV-ja? Si nor, so velevali moji sogovorniki … In tu jim težko oporekam, saj je cena za takšno vozilo precejšnja. Po drugi strani moram obvezno dodati, da je Initiale Paris sklop opreme, ki bi ga normalno našli v vozilih višjega ranga kot sta recimo Kadjar ali družinsko in bahavo opremljeni Koleos. Slednji ima prtljažni prostor v izmeri 458 litrov in Captur ga pri tem lahko prekaša …

Že res, da je Koleos »dnevna soba na kolesih«, vendar je Captur precej borben nasprotnik. Le pozabavajte se s konfiguratorjem in ugotovili boste, da nudi obilico možnosti, tudi takšnih, ki bodo poudarile (navidezno) robustnost vozila … Francozi so opravili odlično delo in predstavili butičnega konkurenta pretežno nemškim konkurentom, ki bodo morali za vzporeden korak posodobiti spiske dodatne opreme.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Videz. Simpatičen, čeprav morda deluje bahav v večerni toaleti.
+ Praktičnost. 27 litrov za odlaganje v kabini in več kot 500 v prtljažniku …
+ Udobje. Initiale Paris vedno upraviči svoj sloves.
+ Tehnologija. Večina uporabnih dobrot iz višjih segmentov je bila nameščena tudi v Capturju.
+ Visok položaj za volanom.
+ BOSE ozvočenje. Naj se sliši v deveto vas!

GRAJAMO
– Delovanje pogona ob speljevanju. Moteče, predvsem zaradi zdrsa koles na neutrjenem terenu.
– Na trenutke malce zaspano delovanje multimedije.
– Poraba goriva. Sedem litrov in manj je misija nemogoče.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.227 / 1.797 / 1.576
Medosna razdalja (mm) 2.639
Prostornina prtljažnika (l) 422 – 536
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.424 / 1.811
Agregat Turbobencinski, 4-valjni – 4-taktni – vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.333
Največja moč pri vrt./min. 113 kW (155 KM) pri 5.500
Največji navor pri vrt./min. 270 Nm pri 1.800
Največja hitrost (km/h) 202
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,6
Posoda za gorivo (l) 48
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,2 – 6,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,7
Emisije CO2 (g/km) 139 – 150
Cena osnovnega modela (v EUR) 28.480
Cena testnega modela (v EUR) 30.225
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button