AvtomobiliTesti

Renault Captur E-Tech 160 Intens

Elektrifikacija za prodajnega aduta

Še pomnimo tovariši, ko je bil Renaultov Clio spremljevalec vsakega drugega slovenskega gospodinjstva? S šalo na stran, dejansko je Clio bil in še vedno je slovenski prodajni hit, ki pa ga je SUV prodajna vihra nekoliko načela. Kompaktni hatch se na sončni strani Alp še vedno odlično prodaja, saj je v koronastem letu 2020 trdno obdržal svoj prodajni prestol s 3.890 prodanimi primerki. Kaj pa njegov športno-terenski derivat z imenom Captur? V aktualnem olimpijskem duhu lahko zapišemo, da je Captur pri prodaji dosegel bronasto odličje in srednjo višino stopničk za slabih dvesto prodanih primerkov več prepustil družinski Škoda Octaviji. Kljub temu Clio in Captur skupaj predstavljata več kot desetodstotni absolutni tržni delež v Sloveniji. Oba sta po novem na voljo s priključno-hibridno izvedenko E-Tech, pri čemer si lahko več o hibridnem Cliu preberete TUKAJ.

Da na kratko ponovimo Renaultovo organizacijo delne elektrifikacije. E-Tech hibridno tehnologijo tvorita atmosferski 1,6-litrski bencinar in dva elektromotorja, ki energijo črpata iz električne špajze z volumnom 9,8 kWh. Sistemska moč znaša 117 kW, kar v praksi sicer redko občutimo. Francozi obljubljajo električno avtonomijo do približno 65 kilometrov, kar vas ob nakupu olajša za skoraj deset dodatnih tisočakov glede na povsem enako opremljeno ne-elektrificirano različico. Še preden malce bolj seciramo zgornji stavek, bi vseeno preleteli nekaj dejstev okoli druge generacije Renaultovega kompaktnega SUV-ja. Od lani, ko je zapeljal v naše salone, je skladen s sodobnimi hišnimi linijami, deluje bolj dinamično in zrelo ter nagovarja širši nabor kupcev. Če sem malce subjektiven, ne zapeljuje več prednostno damske populacije, temveč (predvsem v športni R.S. Line izvedbi) računa tudi na moške lastnike. Celotno množico kupcev dodatno prepričuje z dobro razporejenim ambientom, kjer je kar nekaj priročnih odlagalnih mest, svoje mesto pa je ohranila tudi za 16 centimetrov premična družinsko uporabna zadnja klop.

V kolikor se odločite za nakup hibridne različice, boste glede na bencinsko klasiko dobili nekoliko skromneje odmerjen prtljažni prostor (- 40L), dodaten gumb za odpiranje vratc polnilnega mesta in novo stran v multimedijskem vmesniku, ki je podrejena prikazu pretoka tako bencinske kot električne energije. Testnež je bil odet v sklop opreme Intens, ki med vidnejšim prinaša LED svetila zunaj in v kabini, lebdečo sredinsko konzolo, 10-palčni voznikov informacijski zaslon in multi-mode samodejni menjalnik. V praksi je glede na tehnologijo pod motornim pokrovom možnih kar 15 voznih načinov, prednostno pa naj bi priključno-hibridnega Capturja uporabljali za varčno in manj dinamično vožnjo, čeprav je slednjo delno sposoben zagotoviti. V teoriji pri Renaultu obljubljajo skoraj 65 električnih kilometrov, vendar jih boste toliko dosegli stežka, saj se tudi ob pretežno mestni uporabi baterija izprazni po dobrih štiridesetih do največ petdesetih kilometrih. Kljub neskromni konjenici je manjko prisilnega polnjenja agregata opaziti pri prvem resnejšem pospeševanju, bo pa hibridni Captur vedno z mesta speljal samo in le na elektriko – četudi je baterija prazna, kati takrat bencinski agregat deluje le zaradi polnjenja akumulatorja.

Povprečna »žeja« priključno-hibridnega Capturja je na normnem krogu znašala 4,9 litra oktanskega napoja, vendar je poraba takšnega pogona prednostno stvar vsakodnevne vožnje in organizacije. Zaradi on-board priključka z močjo največ 3,6 kW je polnjenje na hitrih polnilnicah nesmiselno in razlog za tako omejitev je jasen. Capturja PHEV boste polnili na hišnem priključku v nočnem času, medtem ko bodo hitre polnilnice namenjene lastnikom popolnoma električnih vozil. V kolikor dnevno ne prevozite več kot 40 kilometrov je lahko poraba vašega hibrdinega Capturja izredno nizka, četudi se podite po krajšem avtocestnem odseku, medtem ko bo vse daljša razdalja zahtevala tudi več oktanskega napoja. Vožnja le in zgolj na bencin zahteva med šestimi in sedmimi litri, kar je popolnoma sprejemljiva vrednost.

Razlika v ceni med bencinsko in hibrdno različico je precejšnja, zato morate glede na vaš slog vsakodnevne vožnje osmisliti takšen finančni razkorak. Po drugi strani pa je vrednost 30-ih tisočakov glede na tehnologijo pod pločevino skoraj pričakovana. Elektrika je poceni na domači vtičnici, ne v prodajnem salonu …

Fotrov kotiček

Na koncu se vedno ustavimo na blagajni, kjer sem že podal razliko vrednosti glede na hibridno in bencinsko različico. Dodatek v vrednosti osmih tisočakov, v kolikor tudi v bencinsko različico dodate samodejni menjalnik, predstavlja kar precejšen skok končnega računa. Če konservativno predpostavimo, da bo cena za liter oktanskega napoja v naslednjih letih znašala v povprečju 1,5 evra, bi v garažo shranili 5.333 litrov. Ob povprečni porabi 6,5 litra bi tako z bencinsko različico prevozili približno 82.000 kilometrov, da bi poravnali nakupno razliko, brez upoštevanja izdatkov električnega polnjenja. Odločitev je vaša.

HVALIMO:
+ Zrel videz. Pozdravljamo nove oblikovne linije francoske znamke.
+ Uporabnost. Captur je praktičen voz in hibridni pogon tega ne spreminja.
+ Poraba v primeru prilagojene rabe vozila.
+ Preglednost iz vozila. Ni jih veliko, ki bi to zagotovili v kompaktni SUV podobi.
GRAJAMO:
– Konjenice pod motornim pokrovom ni lahko zbuditi.
– Razlika končne cene v primerjavi s klasično različico.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.227 / 2.003 / 1.576
Medosna razdalja (mm) 2.639
Prostornina prtljažnika (l) 536
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.651 / 2.060
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.598
Največja sistemska moč pri vrt./min. 117 kW (160 KM) pri 5.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 349 Nm pri 3.200
Največja hitrost (km/h) 173
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 10,1
Posoda za gorivo (l) 39
Poraba po EU normah (l/100 km) 1,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 4,9
Emisije CO2 (g/km) 37,3
Cena osnovnega modela (v EUR) 29.690 (s popustom)
Cena testnega modela (v EUR) 31.130 (s popustom)
Uvoznik Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button