AvtomobiliTesti

Opel Grandland GSe

Dvojna grandioznost

Grand Sport Injection ali krajše GSi je bila tista Oplova kratica, ki je pri ljubiteljih oktanov že od nekdaj ježila kožo. Oplovci so dotično tročrkovje lepili na svoja vozila v sredini 1980-ih in 1990-ih, a le na tista zmogljiva in glasnejša. V misli se mi namreč prikrade Kadett GSi serije E, bele barve in nabrit kot strela. Kakor se za Oplov logo torej spodobi. Memorija me popelje v čase, ko sem kot kratkohlačnik srebal gosti sok s smetano in svojo glavo obračal za vsem, kar je glasno švigalo po ljubljanskih ulicah. Mislim, da sva z mamo sedela nekje na Eipprovi v prestolnici, ko je mirno sobotno razpoloženje mestne raje presekal »boy racer«, ki je širnemu svetu razkazoval svojega »spimpanega« Kadetta. Večina prisotnih se je verjetno zgražala in hudovala, sam pa sem občudoval velike izpušne odprtine, glasen in globok zvok dvolitrskega 16V atmosferca in nekaj agresivne kozmetike na sicer povsem povprečno uglajenem vozu. Kaj se je torej zgodilo s konkurentom GTi in ST izvedenk?

Tik po prelomu tisočletja je Opel ustanovil Performance Center in mu nadel okrajšavo OPC. Vsi GSi modeli so se čez noč prelevili v OPC izdelke, filozofija pa je k reči ostala enaka – tvorjenje športnih derivatov aktualne Oplove linije, vse od mini Corse pa do družinske Zafire. Vendar zgolj do lani, ko je OPC divizija izdelala svoj poslednji voz in prenehala z obstojem. Povpraševanje po športnih vozilih je očitno postalo enako donosno kot ribolov v sušnih mesecih na Cerkniškem jezeru, poleg tega pa je po besedah znalcev elektrika prihodnost.

Nemci iz Rüsselsheima k sreči ne stojijo križem rok in so po dveh desetletjih mirovanja k življenju spravili Grand Sport oznako, le da so ji v sodobnem slogu nadeli še električno priponko v obliki črke e, GSe torej. Dame in gospoda, pred vami je prvi Oplov GSe primerek v našem uredništvu, Grandland GSe mu je ime. Družinski SUV, ki samozavestno postopa pod drobnogledom zahtevnih meril sodobnih mater in očetov. Prvič, lahko je sila varčen, drugič, marsikje brez pardona prehiti prenekateri kvazi športen voz, in tretjič, je družinsko uporaben. Zdaj pa si pobližje poglejmo vse tri lastnosti, če in v kolikšni meri držijo.

Začnimo tam, kjer sodobne kupce najbolj srbi – pri porabi. Zato vam kar takoj podam podatke moje beležke, v kateri piše 6,3 litra in vse do nič. Nič seveda zato, ker beseda teče o priključnem hibridu, ki ima približno 50 kilometrov električne avtonomije. Toliko približno nudi 13,2 kWh (bruto) zajetna elektro špajza, kar priča o tem, da Grandland GSe ni med bolj varčnimi. Pod črto tudi ni med lažjimi, saj njegova masa z voznikom (brez pribitka teže karakterja) preseže 1,9 tone, in če temu dodamo še ne-aerodinamično SUV podobo, je odgovor na pladnju. Elektrika vas pelje do hitrosti 135 km/h, kar bo zadovoljilo predvsem tiste, ki križarite krajše avtocestne razdalje, malce manj veder podatek je 500 € doplačila za možnost polnjenja s 7,4 kW, ki ga vendarle toplo priporočam.

Morda električna plat Grandlanda GSe ni za ekstra šparovne, ki kupčkajo vsak watt električne energije, bo pa zagotovo razveselila ljubitelje športne strani medalje Grandlanda GSe elektro-dinamičnega karakterja. Pogled v drobovje tehnike namreč razkrije, da priključno-hibridni pogon tvorijo 1,6-litrski turbobencinar in dva e-motorja, vsak na svoji osi. To nadalje omogoča štirikolesni pogon in skupno moč kar 221 kW oziroma bolj domačih 300 »konjičev«. Prav ste prebrali, družinski voz ima pod motornim pokrovom ranč s tristotero žvinčeti. Ko je baterija polna, bo Grandland GSe do kilometrske stotice pospešil v zgolj 6,1 sekunde, kar bo za začetek presenetilo vas kočijaže, nato še praktično vse mimoidoče. Avtomobil, ki hkrati omogoča tudi nastavitev stopnje blaženja športnega podvozja, namreč suvereno odpravlja prenekatere limuzinske in karavanske konkurente. Zdaj pa si zamislite kislo faco voznika nemškega »premium« karavana, ko ga vi gledate v vzvratnem ogledalu in ne on vas. So pač trenutki, ki so neprecenljivi.

Vsemu temu moramo dodati še praktično noto križanca z GSe oznako. Ta prihaja zavita v športno embalažo, ki se izkazuje v prisekanem spodnjem delu usnjenega volana, športnih sedežih iz Alcantare in kopici emblemov, ki nakazujejo na stopnjo opreme. Uporabnost je zagotovljena s spodobnimi 390 litri nahrbtnika, ki ga lahko ob zloženi zadnji klopi povečamo na 1.609 kubičnih decimetrov. Uporabna reč, takisto volumen, ki je odrejen potnikom prve in druge klopi. Uporabnih odlagalnih mest je dovolj, medtem ko so inženirji ohranili dober kompromis med digitalnim in analognim upravljanjem vozila. Med vidnejše (dobesedno) stvari bi uvrstil še funkcijo Night Vision oziroma nočni vid v prevodu, ki vas opozarja na divjad in pešce v temni polovici dneva.

»Ziher je čez 60 jurjev« so tožili zapriseženi ljubitelji Oplovih konkurentov. Ne ni! Z uvoznikovim popustom boste zares ličnega Grandlanda GSe, ki so ga posadili na čedna 19-palčna dvobarvna diamantno brušena platišča, odpeljali v zameno za dobrih 51 tisočakov. Pri tem ne pozabite, da je beseda tekla o priključen hibridu z veliko športnega karakterja, kar znajo določeni premijski konkurenti ovrednotiti na skoraj enkrat višjo vrednost.

4 kulske

Fotrov kotiček

Vesel sem, da Opel ni pozabil na športnike iz lastnih vrst. Dobro so zapisali na svoji spletni strani, kjer so GSe navedli kot športno električna grandioznost. Grandland ima »grand« že v svojem imenu, GSe pa to zgolj podvoji. Morda sem vendarle nekoliko omehčal mojo togost glede električnega prebujenja, četudi se mi zdi električni štirikolesni športnik podoben TV-ju brez zvoka – nekaj se dogaja, a brez primerne spremljave.

Gandland GSe nudi spremljavo in dinamiko, vse skupaj pa zapakira v funkcionalen in estetski paket, ki je povrh vsega lahko še varčen. In to po napajanju iz hišne vtičnice ter v zameno za znosen kup cvenka, gledajoč aktualni cenik konkurentov. Želite več? Potem ste prešli mejo razuma ter se prepustili emocijam in predsodkom …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Podoba. Oplov GSi ali GSe, dinamike ne zmanjka.
+ Nastavljivost blaženja podvozja opravlja svoje delo.
+ Kombinatorika spodnjih treh adutov:
+ Varčnost. Mehka desna noga in polnjenje iz hišne vtičnice …
+ Družinska uporabnost in prostornost.
+ Oktansko-električna simbioza za dinamiko.
+ Cena. Ni nizka, je pa nižja od konkurence.
+ GSe oprema.
+ Nočni vid dobro opravlja svojo funkcijo med nočnim potepanjem po podeželju.

GRAJAMO:
– Mestoma nekaj »šlamparije« v obliki slabše kvalitete zadnje kamere, odziva multimedije, a nič kritičnega.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.477 / 1.906 / 2.098
Medosna razdalja (mm) 2.675
Prostornina prtljažnika (l) 390 – 1.609
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.876 / 2.370
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.598
Kapaciteta baterije [kWh] 13,2
Časi polnjenja prazne baterije:

–       hišna vtičnica

–       Wallbox (7 kW)

 

približno 6h

približno 4h

Povprečna avtonomija [km] 55 – 65
Največja sistemska moč pri vrt./min. 221 kW (300 KM) pri 6.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 520 Nm pri 3.000
Največja hitrost (km/h) 235
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 6,1
Posoda za gorivo (l) 43
Poraba po EU normah (l/100 km) 1,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3 – 0
Emisije CO2 (g/km) 34
Cena osnovnega modela (v EUR) 49.330 (s popustom)
Cena testnega modela (v EUR) 51.183 (s popustom)
Uvoznik WAE S d.o.o.
Spletna stran www.opel.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button