AvtomobiliTesti

Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 2WD DCT tekna

Pot v X?

Ste vedeli, da za Slovence družinsko naravnanega Nissana X-Traila globalno uvrščajo med kompaktne SUV-je? Kljub možnosti treh sedežnih vrst? Bo že držalo, da se merila spreminjajo oziroma se precej razlikujejo glede na očetnjavo voznikov. Tudi pri motorjih oziroma pogonu.

Avtomobilski trio Nissan, Renault in Mercedes-Benz so s skupnimi močmi razvili 1,3-litrski turbobencinski agregat, ki se kot aktualni koronavirus širi pod motorni pokrov modelov omenjenih znamk. In tako je »okužba« doletela še Nissanovega X-Traila. Več-uporabnega športnega terenca, ki ima po novem ta »naviti drobižek« v nosu.

Sprva nekaj besed o X-Trailu nasploh, da bomo lažje razumeli diagnozo na koncu. Omenjeni SUV je na trgu na voljo v tretji generaciji, ki je v salone zapeljala skoraj davnega 2013 in nekje na pol poti se je tudi delno osvežila (beri »facelift«). Pišemo torej o relativno starem modelu, kar se občuti predvsem, oziroma le pri armaturni plošči. To je res načel zob časa in je vsekakor prepotrebna dotika digitalizacije.

Osrednji ekran s sedmimi palci pač ne dohaja konkurence in ga prekašajo že v segmentu mestnih minijev, kaj šele družinskih SUV-jev. Voznikova »pisarna« ravno tako ni kreirana po zadnjih modnih smernicah, vseeno pa pri tej stopnji opreme nudi prav vse dodatne funkcije, ki bi si jih zaželeli. Ne manjka niti odlična 360-stopinjska kamera, ki vozniku prikaže okolico vozila iz ptičje perspektive. Če bi le bila prikazana na malce večjem zaslonu …


Pa preidimo k bistvu, ki se pri tem testu odraža v 1,3-litrskem agregatu. Japonci trdijo, da je polovica prodanih X-Trailov gnana na oktane in zato je umestitev tega agregata, ki zamenjuje 1,6-litrskega pričakovana. Na papirju 160 »konjev« obljublja povsem spodobno vožnjo terenske družinske kočije, v praksi pa agregatu manjka nekaj delovne vneme, ki se takšnemu vozu poda. Da se razumemo – profil kupcev X-Traila je lahko različen in temu sledi tudi motorizacija.

Za takšno kombinacijo, ki je prišla v sodelovanju samodejnega sedemstopenjskega menjalnika, bi se pretežno odločila mestna skupina kupcev. Urbana množica štirikolesnega pogona, ki pri tem agregatu niti ni na voljo, ne bi izbrala in niti rabila, samodejni menjalnik pa izboljša udobje med urbanim križarjenjem.

Na tem mestu morda še manjša kritika, da je avtomatika na momente nekoliko neodločna in je potrebno biti malce strpen, da se menjalnik odloči za prestavitev zobnikov in vklop sklopke. Kar se tiče porabe je zadeva sledeča – povprečna je znašala dobrih osem litrov in pol, ki smo jih na podeželju in zelenih semaforjih v mestu znižali proti sedmim, medtem ko avtocesta od motorja zahteva več »švicanja« in s tem tudi bencina. Tam se poraba kmalu približa devetim litrom. X-Trail s tono in 600 kilogrami, predvsem pa ne ravno aerodinamično obliko, ne more biti vzor pri pogoltnosti goriva.

Pod črto bi lahko pri pogonu zapisali, da je le-ta precej odvisen od zahtev in potreb kupca. Za mestno šminko bo turbobencinski mlinček povsem dovolj, medtem ko vleko prikolic in pohodništvo po manj utrjenih terenih opravite s 4×4 izvedenko, ki je na voljo le v kombinaciji z 1,7-litrskim turbodizlom in 150 KM.

Težko zapišem, da je bil X-Trail nezanimiv, ker bi trdil nasprotno od prepričanja, vseeno pa se zdi, da bodo mogli pri Nissanu sesti in kmalu ponuditi dostojnega naslednika, ki bo zopet konkuriral neskromni konkurenci z več digitalnih dobrot in bolj homogeno mehaniko. Tudi cena s skoraj 36 tisočaki ni skromna, boste pa seznam opreme vseeno kar nekaj časa brali in ugotovili, da je več kot konkurenčna. Sam bi mu dodal še radarski tempomat, čeprav takole gnan X-Trail na dolgih avtocestnih odsekih ne potuje rad. Predvsem dobro naložen ne.

Fotrov kotiček

Angleško govoreči narodi dejanju rečejo »downsizing«, kar bi z eno besedo pomenilo krčenje. Krčenje volumna motorjev, ki je posledica čedalje strožjih okoljevarstvenih zahtev. Poraba in grami CO2 so na papirju v mejah normale, na asfaltu pa ne ravno.

To je podobno, kot bi vam nekdo nadel potapljaško opremo z jeklenko zraka vred in pričakoval, da se boste na bližnji hrib povzpeli z enako vnemo in končnim časom. Tako nekako zahtevamo od vozil v današnjem času – so večji, težji in konec koncev tudi zmogljivejši po drugi strani pa morajo biti čisti kot dojenčkova ritka po previjanju.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Preverjen paket. Vse skupaj se zdi preverjeno in robustno.
+ Prostornost. Družinam prijazen štirikolesnik.
+ Po nekaj dneh druženja z menjalnikom se ga navadite in mestna vožnja postane užitek.
+ Vrednost glede na ceno. Težko boste našli tako oboroženega SUV-ja za manj kot 40 tisočakov …

GRAJAMO
– … le v zakup morate vzeti nekaj »zastarele« tehnologije.
– Poraba goriva. Kolumna o njej je zapisana v testu.
– Multimedijski vmesnik. Ne sledi konkurenci, ne po velikosti kot tudi ne po izgledu.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.690 / 1.820 / 1.700
Medosna razdalja (mm) 2.705
Prostornina prtljažnika (l) 565
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.611 / 1.985
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.332
Največja moč pri vrt./min. 117 kW (160 KM) pri 5.500
Največji navor pri vrt./min. 270 Nm pri 2.000
Največja hitrost (km/h) 198
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11,5
Posoda za gorivo (l) 60
Poraba po EU normah (l/100 km) 8,2 / 5,2 / 6,8
Poraba goriva na testu (l/100 km) 8,6
Emisije CO2 (g/km) 149
Cena osnovnega modela (v EUR) 34.700 (s popustom)
Cena testnega modela (v EUR) 35.780 (s popustom)
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.nissan.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button