AvtomobiliTesti

Nissan Qashqai 1.3 158 CVT Tekna

Tretja generacija navadno uniči vse … ne pri Nissanu!

Dve generaciji gradita, nato tretja »sfrčka« vse. Tak nepisan pregovor velja med ljudmi, kjer dve generaciji družine »gradita bogastvo«, medtem ko tista »s polno ritjo« vse iztroši in zapravi. K sreči pri Nissanu ne visijo na starih lovorikah in so se svoje prodajne uspešnice in SUV pionirja po imenu Qashqai tudi v tretji epizodi lotili premišljeno. Zadržani in delovni šefi japonske znamke trdijo, da je sveži Qashqai skoraj popolnoma nov – nov v smislu popolnoma novih komponent.

Kreator svojega lastnega segmenta, ki je postal v Evropi najbolj popularen v zadnjih nekaj letih, je na asfalt zapeljal s kopico posodobljene opreme, prečiščenim dinamičnim videzom in z evropskim pogonom – torej s primesjo elektrike. Bo to dovolj za boj v neizprosni areni križancev, v kateri je rokavico vrgel prvi prav Qashqai sam?

Čeprav se ob prvem pogledu zdi, da je nova generacija videzno le evolucija predhodne, je precej več kot to. Nadaljuje z dinamično podobno, kateri oblikovalski jezik narekuje aktualna hišna smer. Zadnje luči do robato ravne, prav vsa svetila pa svetijo v LED tehnologijo. Dimenzijsko je nova generacija nekaj milimetrov daljša in širša, kar se opazi v prostornosti. Četudi je novi Qashqai predvsem »šik« avtomobil in kupce nagovarja z dodobra odmerjeno dozo športnosti in terenskosti, pri kateri za piko na i nadalje poskrbijo 19-palčna lita platišča. Stalnica novodobnih mestnih križancev.

Morda še večji napredek je doživel ambient vozila. Malenkostno je pridobil pri volumnu, zato bo novi Qashqai ob pomoči kar 504-ih litrov v nahrbtniku brez težav opravljal tudi družinske naloge. Hkrati je samuraj pionir napredoval tudi pri kvaliteti materialov. V notranjosti prevladuje usnjeno oblazinjenje s čedno poudarjenimi šivi, ki prekriva tako sedeže kot del »armaturke« in notranjosti vrat. Za premijski videz so oblikovalci dodali še bleščečo črno plastiko, ki pričakovano pušča prstne odtise, ter nekaj dekorativnih elementov v imitaciji lesa. Najbogatejši sklop opreme Tekna+, v katero je bil odet testnež, s seboj med drugim prinaša voznikov projekcijski zaslon, stekleno panoramsko streho, usnjene masažne sedeže ter 10-delno Bose ozvočenje. Elementi, ki jih izberejo le zahtevnejši kupci.

Informacije bo poveljnik Qashqaija bral z 12,3-palčnega instrumentacijskega zaslona, ki deluje prečiščeno in nevsiljivo – tako glede barvnega kontrasta kot s postavitvijo prednastavljenih podatkov. Multimedijski sistem NissanConnect, ki se prikazuje preko osrednjega zaslona z diagonalo devetih palcev, je ena redkih hib prenovljenega Japonca. Za skok med najboljše bi si Qashqai zaslužil nekaj malenkost bolj izpopolnjenega v programskem smislu, medtem ko po drugi strani nagovarja zanesenjake klasike s priročnim multifunkcijskim volanom ter tipkami za upravljanje radia in klimatske naprave. Uravnotežena mera digitalizacije torej, ki si pušča še nekaj prostora za napredovanje.

Na delikatesno ponudbo pod motornim pokrovom pozabite. Kot v starih »jugo« časih, vam na polici (do konca poletja) ostane zgolj ena možnost – turbobencinski motor z blago hibridno asistenco. To bo čez nekaj mesecev sicer dopolnil polnokrvni hibrid, medtem ko lahko o ne-elektrificiranih izvedenkah zgolj sanjarite. Qashqai želi delovati sodobno in v skladu s prevladujočimi trendi, zato tovrstne poteze Japoncev ne gre kritizirati. Prisilno polnjeni 1,3-litrski agregat je plod znanja Renault-Nissan-Mercedes-ovih inženirjev in je kot tak že dodobra poznan. O pretirani varčnosti skoraj 160-konjskega pogona kljub nežni električni asistenci ne gre izgubljati črnila. Poraba se je med testom gibala med 6,2 in 8,4 litri, odvisno od dinamike vožnje, medtem ko smo na normnem krogu namerili 7,4 litra.

Podvozje kljub zajetnim obuvalom odlično blaži vse vrste vozišča, zato bodo tudi prenove potrebne slovenske ceste zlahka prevozne. Vozniku so pri bogato založeni izvedenki Tekna+ na voljo napredni in nadgrajeni ProPilot asistenčni sistemi, ki dopuščajo delno brezskrbno vožnjo po avtocestah ali v zastoju. Vseeno sta motor in samodejni Xtronic menjalnik izvrstni dvojec za predvsem urbano plovbo. Pospeševanja, zaviranja in mestni utrip nasploh obvladujeta nad pričakovanju. Vožnja je elegantna, nezahtevna in tekoča. Nekaj grenkobe v pravljico vnese odprta podeželska cesta z dinamičnimi zavoji ali še slabše – avtocesta. Agregat takrat »kruli« s precej visokimi vrtljaji, ki so moteči ob odločnem pospeševanju pri vključevanju v slovenski avtocestni križ. Prav tako bi si želeli, da bi bil Qashqai malenkost bolje zatesnjen pri višjih potovalnih hitrostih, kar nadalje pretežno rabo vozila usmerja na mestni oziroma primestni vrvež.

Novi Qashqai v osnovi zahteva skoraj 25 tisočakov, medtem ko preskok na najbogatejši sklop opreme s samodejnim Xtronic menjalnikom in slabimi 20 »konjiči« več pod kolesi zahteva pribitek v vrednosti približno desetih tisočakov. Nas so na blagajni ustavili z računom 35.830 evrov. Visoka a popolnoma konkurenčna vrednost ob izbiri popularnega in z napredno tehnologijo nabito polnega športnega terenca ta hip.

Fotrov kotiček

Ne, ni uničil uspešne zgodbe svojih dveh predhodnikov! Pravzaprav je novi Qashqai ubral premišljeno in uravnoteženo pot. Vsekakor ga ne dobite po »budget« ceni, vendar z razlogom. Prihaja poln novitet in v podobi, ki vam jo bodo sosedi vsekakor zavidali. Pri tem ohranja praktičnost in družinsko komoditeto. Le zakaj mu Japonci ne namenijo sajavčka v motorni paleti, ki bi močno olajšal izbiro pri kupcih z višjo dnevno kilometrino … A, že vem zakaj!? Zaradi evropske eko politike in »fuj fej« dizlov … pa čeprav bi tak pogon kuril dva litra na stotico manj, da o izobilju navora niti ne pričnem …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ »Chic look« oziroma šik videz. Obrača glave, zagotovo.
+ Nadgradnja ambienta. Opazno in vpliva na počutje ob prihodu v nedrja.
+ Prostornost. Prtljažnik s 504 litri nagovarja tudi ljubitelje karavanov.
+ Mestna vožnja. Elegantna in brezskrbna.
+ ProPilot »umetna inteligenca«, ki dopušča nekaj sodobne brezskrbnosti.

GRAJAMO:
– Izbira zgolj enega pogona.
– Multimedija si zasluži širšo prenovo.
– Poraba goriva ni omembe vredna vrlina.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.425 / 1.835 / 1.625
Medosna razdalja (mm) 2.665
Prostornina prtljažnika (l) 504
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.554 / 1.985
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.332
Največja moč pri vrt./min. 116 kW (158 KM) pri 5.500
Največji navor pri vrt./min. 270 Nm med 1.800 in 3.750
Največja hitrost (km/h) 199
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,2
Posoda za gorivo (l) 55
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,5
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,4
Emisije CO2 (g/km) 146
Cena osnovnega modela (v EUR) 35.830
Cena testnega modela (v EUR) 35.830
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.nissan.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button