Ekskluzivni testiTesti

Mercedes-Benz S 400 d 4Matic L AMG

V takšnem avtomobilu bi lahko zaspala

So avtomobili in so avtomobili z zvezdo. Je abeceda in najslavnejša se konča s črko S. Resnično malo vozil uživa takšen status kot je Mercedes in ko je govora o njegovi najprestižnejši izvedenki navadno večina gofljačev obmolkne.

Ker težko karkoli spravijo iz sebe ali zgolj, ker običajno ne najdejo veliko argumentov s katerimi bi zdravili svoje frustracije. In čemu takšen naslov. Na panoramsko vožnjo smo zapeljali gospodično, ki je bila v prilično bolezenskem stanju (ali zgolj brez volje in energije), a se je že po nekaj sekundah sladko smejala. Nadaljevanje sledi …

Ukvarjati se s filozofijo znamke je običajno nepotrebno delo. Vsakdo vidi svojo pot in nekatere so začrtane uspešno, nekatere manj. Trenutna usmerjenost v oblikovanje domala vseh premijskih znamk (vsaj germanskega trojčka), enostavno ne pritiče k radosti. Večina se odloča za enak kalup le skrčijo oziroma raztegnejo ga.

Tako so si pri Mercedesu C, E in S na moč podobni, kar je prednost za C, po drugi strani pa gre manj v ponos razredu S. V našem testnem primeru je šlo za različico L (Long – podaljšan), kar pri večini ni sprožilo nepotrebnih (pogosto tudi nelagodnih) vprašanj v stilu „a maš to E-ja, al kuga je to za ena Mečka?“

Posvetimo se dobrotam, ki jih v večini avtomobilov ne boste našli. Sedeži. Te boste, vsaj upam tako, sicer res našli v vsakem avtomobilu, a takšnih … Da so udobni, usnjeni, ogrevani, hlajeni, električni … verjetno ni nič kaj posebnega, a v testnem primerku so bili ozaljšani še z masažno funkcijo. Seveda se bo marsikdo pridušal in dejal, da imajo masažno funkcijo tudi njihovi avtomobili iz srednjega ali celo nižjega srednjega razreda.

Res je. A masaže z vročimi kamni pač nimajo. Slednji so takšen balzam za hrbet, da boste ob prihodu na cilj pustili razvajati še nekaj minut, pa tudi masaža ponuja bistveno boljši tretma kot jo večina pozna iz nekoliko cenejših vozil. Domala so vsi potniki, ob tej funkciji, le obmolknili in si sedež postavili v nekoliko bolj vodoraven položaj.

Govoriti o vseh elektronskih pomagalih, ki so razvajali voznika in potnike, verjetno niti nima smisla. Preprosto rečeno je v S „nema šta nema“. Avtonomna vožnja (oziroma vsaj približek temu) dandanes ni več nekaj, kar bi opevali na velik znak, a vseeno je bilo v testnem primerku vse postavljeno še stopničko višje.

Denimo sam zna prilagajati hitrost, kar samo po sebi ni nič revolucionarnega, a testni primerek je sam zaviral tudi pred križišči in ovinki. Resda je vse skupaj še nekoliko okorno, poleg vsega se morate stalno dotikati volanskega obroča, a napredek in sodobna tehnologija sta zares osupljivi. In tukaj se vedno pojavi kar nekaj vprašanj, ali je razred S namenjen vozniku ali sopotnikom? Meni se je zdelo, da obojim. Zakaj?

Največ atributov, ki jih bodo cenili vozniki, je očem nevidnih, no, vsaj sprva. Trilitrski vrstni šest-valjnik, je trenutno eden vrhuncev na področju dizelskih agregatov. Slednji zmore 340 „konjev“ in izjemnih 700 Nm navora, kar je dovolj, da boste stotico uzrli v dobrih 5 sekundah.

Čeprav gre za dobrih pet metrov dolgo vozilo je vožnja z njim pravzaprav izjemno lahkotna. K takšni vožnji pripomore vse od magic body control, ki vozilo pri vožnji skozi ovinek po potrebi nagne do naklona 2,65 stopinje, s čimer je vožnja bolj tekoča, udobnejša in tudi bolj dinamična, štirikolesni pogon in 9-stopenjska avtomatika.

Sedenje na zadnji klopi je seveda čisti užitek. Sedeži se lahko nastavijo v skoraj posteljni položaj s počivalnikom za nogo. Verjetno je odveč pisati, da številni potniki niso niti približno vedeli, kako zelo hitro se peljejo in so bili nad izkušnjo „doživeto napram izkustvo“ vidno presenečeni. Velja omeniti, da imajo zadnji vzglavniki še dodatek, ki je takoooo zelo prijeten, da bi jih človek kar vzel s seboj v posteljo.

Torej. Mercedes je v svoji najbolj razkošni različici S zagotovo avtomobilski presežek, a vseeno je na koncu „le“ avto. Ponuja vse in še več, kar si boste želeli, a za toliko več luksuza boste morali odšteti tudi več kot 170 tisočakov. Se sprašujete, če je razred S brez „napak“. Nikakor, a so stvar osebnostnih preferenc.

Moje osebno mnenje je, da je avtomobilski ključ največja povezava s človekom in strojem. Navsezadnje ga imate vedno pri/ob sebi. Kot takšen bi lahko bil nekoliko bolj dodelan, tako pa izgleda bolj primeren za razred C.

Podobno je z avdio sistemom Burmester. Saj ne, da bi bil slab, a za 170 tisoč evrov bi morali imeti občutek, da sedite v koncertni dvorani. Mark Levinson, Bowers & Wilkins, Bang & Olufsen, v bistveno cenejših vozilih, poskrbijo za neprimerno boljši zvok. Vendar saj veste. Ko imate denar, je le nebo meja. Tudi tu si lahko omislite še nadgradnje.

In zaključek? Omenjena gospodična iz uvoda je stalno poudarjala, da v avtomobilih ne more (za)spati, a razred S jo je zazibal v svojih nedrjih, da je le s težavo še držala odprte oči. Vam to pove dovolj?

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ verjetno najboljši avtomobil na svetu
+ udobje spredaj in zadaj
+ vzglavniki na zadnji klopi
+ sedeži in predvsem masažna funkcija
+ motor
+ vozne lastnosti
+ podoba bližnje prihodnosti
+ asistenčni sistemi
+ impozantnost
+ kamorkoli se boste pripeljali vas bodo stregli od spredaj in zadaj
+ poraba (glede na zmogljivosti)

GRAJAMO
– ozvočenje ne pritiče razredu (in ceni)
– ključu bi lahko namenili več pozornosti
– zadnja izpuha sta le navidezna
– oblikovno premalo drugačen od ostalih članov družine

Tehnične karakteristike

Mere D/Š/V (mm): 5271 / 1905 / 1496
Medosna razdalja (mm): 3165
Prostornina prtljažnika (l): 510
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): 2075 / 2800
Agregat: turbodizelski, šestvaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm): 2925
Največja moč pri vrt./min.: 250 kW (340 KM) pri 3.600 – 4.400
Največji navor pri vrt./min.: 700 Nm pri 1.200 – 3.200
Največja hitrost (km/h): 250
Pospešek 0 – 100 km/h (s): 5,2
Poraba po EU normah (l/100 km): 7,3/5,1/5,9
Poraba goriva na testu (l/100 km): 8,4
Cena osnovnega modela (v EUR): 114.860
Cena testnega modela (v EUR): 170.482
Uvoznik: Autocommerce d.o.o
Spletna stran: www.mercedes-benz.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button