AvtomobiliTesti

Mazda CX-30 Skyactiv X 186 GT Plus

Zen na štirih kolesih

Avtomobil je danes ne le prevozno sredstvo, temveč tudi prostor zabave, užitka in nenazadnje tudi udobja. Kaj pa recimo sprostitve? Kakšen bi moral biti avtomobil po vašem mnenju, da bi si v njem oddahnili od vaših vsakodnevnih skrbi ali pa da bi pot na in z dela potekala mirneje kot narekuje sodobni delovni tempo? Tu seveda ne mislim raznih butičnih kočij v slogu Rolls Royca in podobnih, temveč raji dostopnejših štirikolesnikov. Kaj porečete na Mazdo CX-30? Ste privzdignili obrvi? Vsaj malo? Morda bo zgodba lažje razumljiva, če zapišem da so Japonci med prvimi v velikoserijske modele vgradili tih in uglajen agregat, ki deluje v območju tako dizelskega kot bencinskega načina, kar ob kakovostni izdelavi in odlični zvočni zatesnjenosti ambient Mazde spremeni v zen. Umirjen in sproščen prostor.

Naj vas končnica testnega vozila, ki sliši na ime GT Plus ne zavede. Gre za poimenovanje najbolj plemenitega sklopa opreme, ki namesto športnih elementov prinaša udobnostne. Mednje sodijo ogrevani sedeži, parkirni senzorji in podobna tehnologija, ki vam je v razbremenitev ob vsakodnevnem potepanju. Samo dinamiko vozila, ki upravičuje prvo besedo oznake športni terenec, predstavlja kar videz sam. Elegantna in kupejevska silhueta kar vabi poglede mimoidočih in slednji so lahko upravičeno zavistni, kajti CX-30 se pelje prav tako dobro kot je videti.

Pogon je ob že omenjenem tehnično začinjenem agregatu dodatno obogaten še s tehnologijo priključnega hibrida, ki je v praksi voznik ne občuti. Gre za sodobno kombinacijo, ki jo tvorita dvolitrski atmosferski agregat z nadzorovanim kompresijskim vžigom (kljub oktanski mešanici v valjih) in alternator-generator z mini baterijskim sklopom. Pretakanje energije lahko spremljate na osrednjem zaslonu, bolj kot poskočnost 186-glave konjenice pa pričakujte izredno tih in uglajen pohod po asfaltiranih poteh. Da bo veselje še večje poskrbi odličen ročni menjalnik s kratkimi in natančnimi hodi. Po drugi strani takšna zvrst pogona deluje lenobno, saj ni tiste brce v nizkih vrtljajih, ki jo navadno priskrbi prisilno polnjenje, zato pa pričakujte nekaj več pokončnih kocin ob visokih vrtljajih. Kljub bontonu se motor rad zavrti proti rdečemu polju in iz izpušnih cevi se sliši nekaj zamolkle simfonije, ki spominja na »dobre stare čase«. Povprečna poraba se vrti med šestimi in sedmimi litri in leze preko sedmice zgolj in le v urbanih naseljih, skok proti osmici pa se zgodi ob voznikovem nasmehu med hitrimi zavoji, katere CX-30 in njeno podvozje z lahkotnostjo odpravita. Zdi se, da videz in stabilnost vozila kar kličeta bo zajetnejši konjenici pod motornim pokrovom, ki pa je (žal) ne bosta dočakala.

Lepa in privlačna, povrh še tehnološko ravno prav založena. Ne preveč digitalizirana, pa tudi prav nič nazadnjaška. S pogonom za tehnične sladokusce, odlično vodljiva in nenazadnje tudi družinsko uporabna je vsekakor vredna slabih 30 tisočakov. Nudi več kot konkurenca, le nastopaštva ne.

Fotrov kotiček

So obdobja v življenju, ko se delovni tempo pospeši na 150 odstotkov in več. Ko ste na delu več časa kot doma. In če je dom nekaj deset kilometrov stran je pomembna tudi pot, ki vas v takšnem obdobju ali sprosti ali pa dodatno obremeni. Z Mazdo CX-30 sva »prebrodila« prav nekaj takšnih dni in takrat se bistvo vozila še kako izkaže – vožnjo naredi nezahtevno in poskrbi za odličen uvod tako v dolg delovnik kot v kratek večer pred postavitvijo organizma v vodoravno lego. Visok nivo izdelave, intuitivno rokovanje z multimedijskim vmesnikom in predvsem tih ter uglajen pogon so zagotovilo, da vaših skoraj 30 tisočakov ne bo romalo v prazno. Fotrov kotiček se je ob Mazdi CX-30 spremenil v mobilni zen kotiček, tudi ob dveh nadobudnih malčicah na zadnji klopi. Takrat za mir poskrbi odličen Bose zvočni sistem in glas Romane Kranjčar …

HVALIMO:
+ Videz. Etalon za čedne a nevpadljive križance.
+ Pogon. Plus dobi z naslova uglajenosti.
+ Eleganca. Kjerkoli in kadarkoli, tega elementa ji ne zmanjka.
+ Končna dovršenost. Pravcata zmes sodobnih in »preverjenih« rešitev.
+ Poraba goriva. Potrpežljivi naravovarstveniki bi lahko žejo znižali pod šest litrov.
+ Veselje do vrtenja. Zamolkel zvok iz izpušnih cevi poskrbi za nekaj kurje polti.
+ Uporabnost. V dvoje ali štiri, s prtljago ali brez.

GRAJAMO:
– Lenobnost. Na trenutke bi si želeli več začetne dinamike na asfaltu, ki sledi šele v višjih vrtljajih.
– Velika 18-palčna platišča poskrbijo za kakšno neželeno informacijo glede lukenj na cestišču.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.395 / 1.795 / 1.540
Medosna razdalja (mm) 2.655
Prostornina prtljažnika (l) 430
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.443 / 1.965
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.998
Največja moč pri vrt./min. 137 kW (186 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 224 Nm pri 3.000
Največja hitrost (km/h) 204
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,5
Posoda za gorivo (l) 51
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
Emisije CO2 (g/km) 128
Cena osnovnega modela (v EUR) 27.690
Cena testnega modela (v EUR) 28.290
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran ww.mazda.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button