MiniatureTesti

Majorette Tune Ups Series 2

Igrače, ki v vse bolj virtualno usmerjenemu svetu, še kako popestrijo vsakdan.

Ni minilo veliko desetletij od obdobja, ko sem dan na dan drgnil avtomobile po bombažni preprogi z motivom dinamičnega mesta. Občutki so z mano še danes. Ustavljanje pred križiščem, obisk živalskega vrta s postankom na bencinski črpalki, natančna parkiranja v bokse … vse to je bogatilo kreativnost, katera pa zaradi brezmejne (zlo)rabe pametnih napravic iz leta v leto pada. Ali je torej igračam odklenkalo?

Ob današnjem tempu ter dojemanju sveta lahko vsakdo hitro obupa. Na srečo se pri francoskem podjetju Majorette, ki ustvarja igrače za otroke in ”otroke” v srcu že od leta 1964, niso ustrašili novodobnih tehnologij, katere zelo zgodaj prodrejo v otrokovo okolico. Dejstvo je, da je ”fizična” igrača lahko skorajda večna (če se seveda z njo relativno pazljivo ravna), kar dokazujejo polne škatle na domačem podstrešju. No, tiste ”ta lepše” primerke imam razstavljene v stekleni vitrini.

Kar želim povedati je to, da se z igračami takšnega kova ohranijo spomini. Spomini na prijatelje, s katerimi smo se skupaj igrali ter primerjali svoja vozilca po parametrih kot so število vrat, ki se odpirajo, detajli, barve in število izpuhov. Zagotovo je nekaj štela tudi znamka, tako avtomobila kot njegovega miniaturnega proizvajalca. Majorette je že v mojem otroštvu kotiral zelo visoko na lestvici priljubljenosti.

A naloga proizvajalca je v tem času vse prej kot lahka. Kako konkurirati številnim mobilnim igram, ki ponujajo neštete možnosti kombinacij napredovanja in če le-teh zmanjka, snovalec igre postreže s posodobitvijo in že se otroku/igralcu poveča čas preživet ob delujočem zaslonu.

Odgovor tiči ravno v prilagodljivosti oziroma raznovrstnosti ali celo individualizaciji. Če sem v svojem otroštvu kupljen avtomobilček občudoval po več dni skupaj, dandanes omladini koncentracija pade že po nekaj urah (minutah?) in na tem mestu je izjemno priročna možnost izbire. Tunning. Modifikacija vozila. Tematika mojega odraščanja. Ni vrag, da ne bi koncept kolekcije Majorette Tune Ups Series 2 prepričal novodobne generacije avtomobilskih zanesenjakov.

Kolekcijo Tune Ups sestavlja 18 kovinskih modelčkov v velikosti 1:64, ki so razdeljeni v 4 zbirateljske kategorije:

COOL: 8 avtomobilčkov v zanimivih barvah z dodatkom nalepk s kromiranim efektom.
RARE: 6 kovinskih modelčkov s specialnim lakom ter kromiranim oklepom oziroma body-kitom.
SUPER RARE: 3 vozila odeta v premium barvo, z body kitom in dodatki s krom efektom.
• ULTRA RARE: Najredkejši primerek se ponaša z galvansko zlato barvo, karoserijsko nadgradnjo ter kromiranimi dodatki.

Na voljo so različna pakiranja z enim (6,99 €), dvema (14,99 €) ali štirimi (24,99 €) kovinskimi modelčki. Slednjega smo prejeli na uredništvo in dodaten čar celotne zgodbe Tune Ups je tudi ta, da ne veš kateri avtomobil si ”ujel”, dokler ne odpreš predstavitvenega paketa.

Nasvet za odpiranje in sestavljanje modelčkov je odprte narave. Tisti, ki ste bolj firbčne narave, boste zagotovo najprej odpri vse štiri škatlice in pogledali v mini ladijski kontejner, katero mašino ste ”zadeli”. Ostali boste šli korak za korakom. Odprli in sestavili enega, kateremu bo sledil drugi. Mogoče ne v istem dnevu. Čakanje vzbudi hrepenenje, to pa nato preraste v strast.

Sestavljanje

Sam sem se sestavljanja lotil na zadnje opisani način. Postopno razkrivanje in sestavljanje kovinskih modelčkov z modifikacijami. Izberem spodnji desni paket. Držal sem pesti za Toyoto GT86, a v kontejnerju se je nahajal Suzuki Jimny. Avtomobil z zvrhano mero karakterja, ki ga še dodatno popestri kromirana obloga ter kajak na strehi.

Celoten proces odpiranja paketa je zelo všečen. Najprej odviješ celofan, sledi ločitev kontejnerja, kjer se nahaja bistvo – vozilo, medtem ko se v papirnatem delu škatle na vsaki strani nahaja po en bonbonček za kostumizacijo avtomobila. V dotičnem primeru se je v enem prostorčku nahajal kromiran oklep, v drugem pa kajak z listom nalepk. Kljub temu, da so paketu priložena detajlna navodila s koraki sestavljanja, je vse skupaj zasnovano precej intuitivno. Posledično kmalu pogruntaš kaj paše skupaj in kaj je možnost sneti oziroma zamenjati.

Klenemu terencu je sledilo razkritje strupeno zelenega Dodge Viperja SRT, s kodno oznako Snake. Viper prihaja iz serije Cool, zato z barvo ne izstopa tako kot denimo Jimny iz kategorije Rare. A nič nede. Viper SRT se je opremil s šminkerskim kitom v oranžni barvi, h kateremu se več kot odlično podajo večja in širša kolesa.

Po japonskem in ameriškem modelu, sem odprl še kontejner iz evropskih vod. Vroči hečbek vedno znova navduši, sploh če prihaja iz Francije. Renault Megane R.S., iz kategorije Rare. To pomeni, da se vozilo ponaša s posebno mat barvo, izstopa v detajlih, nosi robusten ”oklep” ter omogoča namestitev večjih pnevmatik. Zagotovo eden bolj udarnih modelov kolekcije.

Nazadnje sem tančico potegnil z legendarnega ameriškega mišičnjaka Dodge Charger R/T. Njegova modofikacija me se spomnila na film o pobesnelem Maxu, ki je vozil precej podobno cestno zverino. Menjava pokrova motorja in karoserijski dodatek dodobra spremenita podobo ameriške cestne ikone.

Preobrazbe kovinskih modelčkov si lahko ogledate v nadaljevanju:

Dodge Charger R/T – ROCK STAR

Dodge Viper SRT – SNAKE

Renault Megane R.S. – GRAVEL ATTACK

Suzuki Jimny – JIMUNI

Še ena dobra plat kolekcije Majorette Tune Ups Series 2 je njena več namembnost. Namreč, razstavljeni paketi še zdaleč niso za v smeti. Kontejner se namenjen kot razstavni prostor predelanih vozil, po drugi strani pa je možno vse elemente ponovno shraniti na prvotno mesto ter kontejner privijačiti v sredico papirnate embalaže s prostorčki za ”tunning” dodatke.

Navdušeni ljubitelji avtomobilov bodo na eni izmed stranic ”ladijskega” kontejnerja našli zbirateljski čip, ki ga je možno tudi menjati z drugimi zbiralci. Vsak zbirateljski čip vsebuje naslednje ovrednotene atribute posameznega avtomobilčka: teren, hitrost in slog. Kriteriji, na podlagi katerih lahko med prijatelji ali zbiratelji naredite svojo različico tekmovanja ”top trumps”. Le kdo še ob takšnih igračah potrebuje zaslone za kratkočasenje?

Avtomobili so in še vedno bodo aktualni, ne glede na trenutno gibanje trgov. Igranje s fizičnimi igračami ima še vedno svojevrsten čar. Vzbudi zanimanje, pospeši kreativnost, bogati motoriko in nenazadnje socializira.

Že res, da je s pomočjo virtualne komunikacije vse na dosegu prstov in oddaljeno nekaj momentov, vendar vznemirjenje med odpiranjem paketa, želja po ”ujemu” osebnega štirikolesnega favorita, navdušenje pri razkritju ter veselje ob vnovičnem sestavljanju je nekaj, kar programerji sila težko dosežejo. Drgnjenje avtomobilčkov po bombažni preprogi je sila preprosto in preprosto zadovoljivo, za otroke in otroke v srcu.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button