MiniatureTesti

LEGO Porsche 911 RSR

Čuječnost za telebane

Glavni vzrok za večino sodobnih bolezenskih stanje je stres. Stres je v osnovi super. Ko ti našopa adrenalin, izostri čute, te prizemlji in zbistri misli. Vse super.

Edina težava je, da zadevščina blagodejno deluje le za kratek čas. Ko te naprimer napade sabljasti tiger, ali pa jamska medvedka z mladiči. Ali pa, ko ogromna skala, ki jo je nerodno zalučal bratranec Ugh, zgolj oplazi mamuta, ti pa s svojo sulico čakaš v bližini, da bi mu zgolj rutinirano spustil kri (mamutu, seveda). Takrat ti vsaka molekula adrenalina pride še kako prav. Pol ure naravnega dopinga, da prisopihaš do bližnjega grma precej hitreje, kot bi to storil, če bi te žena poslala po šop limonske trave.

V sodobnem času pa so te zadeve nekoliko dolgotrajnejše. In naš organizem evolucijsko pač še ni dorasel konstantni dozi adrenalina, ki se pretaka po našem ožilju. Rešitev? Bojda čuječnost. Dokaj nov trend. Princip je sila preprost – kar je bilo, je bilo, kar bo, sploh ni pomembno, važen je ta trenutek. In večina trenutkov je pač takšnih, da nam ne preti nobena nevarnost. Res nima nobenega pomena, kaj nam je preteklo nedeljo ob južini zabrusila tašča in kaj bi ji dejansko morali zabrusiti nazaj. Res nima nobenega pomena, da nam čez dva meseca potečejo tehnični in zavarovanja za celotno hišno floto prevoznih sredstev. Resnično živimo le v tem trenutku. In rešitev tiči v čuječnosti oz. majndfulesnesu. In kako se tega lotimo v praksi?

Strokovnjaki priporočajo vse dejavnosti, ki zaposlijo naše misli. In za začetnike ni boljšega, kot so ročna dela. Osebno nisem ravno pristaš štrikanja in klekljanja. Za lesene izdelke mi primanjkuje primernega orodja, za modelarstvo sem preveč štorast, v mladosti pa sem rad ustvarjal s pomočjo Lego kock. In ravno zadnjič mi vrhovni vodja (urednik) navrže:”Ti, kako pa si kaj z Lego Technics?”

“No ja, nazadnje sem se z njimi igral pred kakimi 30 leti …”

“Bi poskusil s Porschejem RSR?” se ni dal.

Priznam, da nisem imel pojma, kaj se v zadnjih desetletjih dogaja z ‘legicami’. Včasih si imel običajne štirioglate kocke. Nekatere daljše, druge krajše, kolesca so bila že luksuz. Vendar me je mikalo. In sem privolil. Čez kak teden sem prejel ogromno škatlo. Na njej se je bohotil Porsche 911 RSR. Ko sem malce pobrskal po spletu, sem opazil, da Lego že dolgo misli resno. To ni več zgolj neki hec za otroke, to je postal pravi pravcati zbirateljski biznis in v nekaterih primerih celo donosna naložba.

RSR vs GT3 RS

Kot pri jeklenih konjičkih naravne velikosti so tudi pri modelih Technics razlike. V naši redakciji smo se že pred časom lotili omejene serije modela Porsche 911 GT3 RS. Modelček pa je uradno že upokojen.

911 RSR je primeren že za desetletnike, pri RS-u pa je minimalna priporočljiva starost 16 let. Čemu? V prvi vrsti vsebuje skoraj enkrat več sestavnih delov. V širino meri 25, višino 17, dolžino pa 57 centimetrov. Gre za omejeno serijo in temu primerne so tudi tehnične lastnosti – delujoči menjalnik, krmilni mehanizem, posamično vzmetenje, nastavljiv zadnji spojler in šestvaljni bokser. Podrobnosti so izdelane do potankosti – v predalu pred sopotnikom se skriva serijska številka modela, pod pokrovom prtljažnika pa je moč najti celo kovček.

Če je 911 RSR še vedno na voljo, pa so modeli GT3 RS že davno pošli. In tukaj tiči glavni argument, ki bi v  smiselnost nakupa prepričal Legu nenaklonjene družinske člane. ‘Preživeli’ modeli so prek svetovnih dražbenih portalov na voljo za dvojno ceno. Kaj pa bo čez pet, deset, dvajset let …

Ko sem škatlo odprl, se je iz nje vsulo kup plastičnih vrečk s kopico delov. Natančneje je kock 1580. Nekoliko me je opogumil podatek, da zadevščino lahko sestavijo že desetletniki. Priznam, da kljub temu nisem vedel, kako naj se vsega skupaj lotim. Sprva sem vsebino vrečk stresel kar na pladnje za živila. Celoten podvig je trajal dva večera.

Pripravil sem si primerno glasbeno spremljavo in se lotil sestavljanja po priloženih navodilih. Mala malica. Po kakšni uri sestavljanja sem spoznal, da bi si iskanje primernih kock močno olajšal, če bi jih razvrstil po barvah. Priporočam le dovolj velike posodice, da lahko neovirano brskate za želeno kocko. Kot nalašč so pravokotne posodice, v katerih vam Kitajci dostavijo hrano na dom.

Celotno izkušnjo bi lahko mirno opisal kot meditativno. Lepo slediš navodilom, in ko pred tvojimi očmi nastaja pravi pravcati Porsche, do potankosti spoznavaš tehnološke zakonitosti diferencialov, vzmetenja, krmilnega mehanizma in motorja z notranjim izgorevanjem. Poučno, zabavno, čas pa mineva, ne da bi enkrat samkrat pomislil na taščo ali powerpoint prezentacijo, ki jo moraš pripraviti za prihodnji teden. Čuječnost v vsej svoji preprostosti in blagodejnosti.

Edina stvar, ki je prekinila spokoj celotnega procesa so bili pomisleki v slogu “Kdo za vraga to sestavi brez navodil” in če slučajno ni na voljo sestavnega dela, ki ga trenutno potrebujete. V drugem primeru vas najprej čaka brskanje po vseh posodicah s sestavnimi deli, sledi pregled tal, škatle in vrečk, ki ste jih medtem že zalučali v koš, če se izgubljenih del morda nahaja tam. Vendar globoko v sebi tako veš, da si ga pač pokronal. Celotna epopeja se zaključi z iskanje dela na samem avtomobilu, za tem pa sledi masakriranje sestavljenih komponent in zamenjava. Tudi zabavno.

Po približno osmih urah sestavljanja je pred menoj zasijal model Porscheja 911 RSR. Podrobnosti so neverjetne – delujoče posamično vzmetenje, krmilni mehanizem, diferencial, šestvaljni boksar. ‘Zverina’ meri v širino dvajset centimetrov, v višino 13 centimetrov, v dolžino pa kar pol metra. Res je, da Lego kreacije niso ravno poceni, vendar sta kakovost izdelave in smisel za detajle neverjetna. Med samim sestavljanjem me je večkrat prešinilo, kako za vraga poteka sam razvoj modelov. Kdo pripravi načrte, kako vse skupaj izdelajo in spakirajo. Za takšno ‘igračko’ se zagotovo skrivajo meseci načrtovanja, razvoja in logistike.

Kakorkoli, Lego izdelki že dolgo niso namenjeni zgolj kratkohlačnikom. Omogočajo ure meditativne in poučne zabave za otroke vseh starosti in več kot odlično priložnost za kvalitetno druženje z vašimi potomci. V primeru, da se mati pritožujejo, ji razložite, da so nekateri modeli čez nekaj let naprodaj za večkratnik prvotne cene.

Aleš Majerič
foto:
 caranduser.com

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button