AvtomobiliTesti

Hyundai Tucson HEV 1.6 T-GDI Impression

Drznost iz juga Korejskega polotoka!

Pot Hyundaijevega modela, ki je ime prevzel po drugem največjem mestu ameriške zvezne države Arizona, se bere kot zgodba o uspehu. Začetek sega v ne tako oddaljeno leto 2004, ko je prva generacija zapustila tovarne, locirane na praktično vseh kontinentih. Prenova po dveh letih je takratnemu pretežno terenskemu videzu dodala nekaj urbane mehkobe in priljubljenost pričakovano dvignila. Kljub temu, je Hyundai drugo generacijo na določenih trgih (tudi našem) tržil pod tovarniško poenotenim imenom ix35, ki je zopet prepričala zavidljivo množico ljubiteljev kompaktnih športnih terencev. Nato pa je pred šestimi leti sledil pravcati mali šok, ki je nekoč sramežljivega terenca prelevil v veličastnega srednjekategornega SUV-ja. Korejci so izgled prilagodili evropskim kupcem, kjer je Tucson žel prodajne uspehe. Dvig kvalitete pri znamki, uporabnost kot se šika in cenovna dostopnost so bile vrline za številčno prisotnost tudi v slovenskih garažah. Nato pa je lani zopet sledilo privzdigovanje obrvi. Korejci so svojo prodajno uspešnico prelevili v mini estetski eksperiment in ga predstavili v izredno drzni podobi ter z najsodobnejšo hišno tehnologijo – tako pod motornim pokrovom kot v potniški kabini. Integrirane dnevne luči, nasploh drzno postavljena svetila, oster in samozavesten videz ter napredna digitalizacija vozila s praktično vsemi možnimi pogoni ta hip je morda nov recept za uspeh. Vsaj tako trdi Sang Yup Lee, Hyundaijev globalni šef oblikovanja, ki mu poguma ne gre očitati.

Pričnimo tam, kjer se kupci vedno ustavimo na začetku – pri videzu. Ta razdvaja tudi našo redakcijo. Nekateri se ob novem Tucsonu topijo kot sladoled na vroči poletni terasi, medtem ko se spet drugi grizejo v ustnice in z neprepričljivim pogledom nakazujejo na nekoliko nepričakovano drzno potezo Korejcev. Novi Tucson vam je, ali resnično všeč ali pa sploh ne. Pod črto bi ga najlažje opisali kot aktualni futurizem – prihodnost je tu. V to nas prepričajo domiselno zastavljena svetila ter diamantna maska vozila, kljub temu, pa bi v najvišjih sklopih morda pričakovali možnost doplačila matričnih LED žarometov. Ne želimo biti domišljavi, vendar je poslanstvo novega Tucsona popolnoma jasno – konkurirati evropski avtomobilski srenji, Romanom po drznem videzu in Germanom po kvaliteti in tehnologiji.

Da je novi Tucson tehnološko obogatena kočija ni dvoma. Paket Smart Sense I, ki je v najvišji sklop Impression dodan serijsko, prinaša prav vse ključne varnostno-asistenčne pomočnike med katerimi bi izpostavili slikovni prikaz mrtvega kota. Ta se vam prikaže preko neposrednega posnetka znotraj merilnikov na voznikovi informacijski plošči. Nasploh je kvaliteta zajema slike okolice vozila na hvale vrednem nivoju, ne razočara pa niti zvočni sistem Krell, ki ambient vozila spremeni v pravcati audio studio. Upravljanje multimedije in klimatizacije poteka preko osrednje večopravilne enote, ki deluje dobro, le nekaj časa za privajanje zahteva. Namesto ročice menjalnika pričakujte tipke oziroma ambientalni oblikovni pristop iz modela Kona, zato voznik hitro občuti domačnost navkljub digitalizaciji.

Pogon je bil tokrat hibridne narave, ki jo tvorita 1,6-litrski prisilno polnjeni bencinski agregat in elektromotor z baterijsko kapaciteto zgolj 1,49 kWh. Sistemska zmogljivost znaša neskromnih 169 kW (230 KM) in 350 Nm navora. Potniki v takšni konjenici uživajo zgolj v športnem načinu vožnje, saj je pogon prednostno namenjen uglajenosti in varčnosti. Kljub temu, da je električni hranilnik skromno odmerjen, je rekuperacija energije dobra in zato asistira pogonu vsakokrat, ko je to možno. Vsled mase vozila (1,7 tone) in večinskemu delovanju agregata je povprečna poraba znašala 7,4 litra. V kolikor večinoma koristite mestno vožnjo ali krajše razdalje je zato morda smiselno razmisliti o dodatku petih tisočakov in nakupu priključno-hibridne izvedenke, saj bo »poceni« vožnje na elektriko bistveno več.

Pod črto je Korejcem uspelo združiti futuristični izgled skupaj z uporabnostjo in tehnološko dovršenostjo, žal pa se to pozna tudi pri ceniku. Vsaj v kolikor si zaželite popolno založeno hibridno izvedenko, boste morali računati na skoraj 40 tisočakov, v primeru klasičnih pogonov in skromno odmerjene opremljenosti pa se cenik prične pri slabih 25 tisočakih za sajavčka ali 22.500 v zameno za bencinsko različico. Odločitev je zgolj in le vaša.

Fotrov kotiček

Ljubiteljem rahlo odbitih idej je Tucson voda na mlin. Zaradi svetlobnega podpisa bo obračal glave, kljub temu pa je v podpločevinju družinsko uporaben SUV s praktično vsemi pogonskimi opcijami ta hip. Popolnoma električni primat vzdržuje Kona, medtem ko Tucson nudi priključnega hibrida in na drugi strani smiselno ohranja sajavčka. Bogato založen je vreden skoraj 40 tisočakov, vendar mu lahko takojci skočim v bran z dejstvom, da po opremljenosti parira 20 ali 30 tisočakom dražjim konkurentom. Novi Tucson zares nudi veliko, vendar posledično počasi prehaja okvirje ljudskega športnega terenca.

HVALIMO:
+ Videz. Drzen, futurističen in vpadljiv. V dobi izstopanja iz množice vsekakor zanimiv voz.
+ Vsestranskost. Prostoren, udoben, uglajen in nasploh družinsko uporaben.
+ Električni pomočniki so na visokem nivoju.
+ Cenejši kot enako obogatena konkurenca.
+ Tehnološko dovršen. Le poglejte priloženo galerijo foto materiala.
+ Prikaz mrtvega kota znotraj digitalnega merilnika vrtljajev ali hitrosti.
+ Urnost. Pogon ob polni bateriji in športnemu načinu ne skopari s konjenico.

GRAJAMO:
– Prstni odtisi na osrednji večopravilni enoti. Pri belem dnevu so moteči in zahtevajo redni čistilni servis.
– Kljub konjenici ne pričakujte zabave med zavoji. Tucson raje zagrize v mire poti in temu podrejeno je tudi podvozje.

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button