AvtomobiliTesti

Hyundai Kona 1.0 T-GDI Impression Edition

Mali veliki SUV?!

Tako pravijo pri Hyundaiju in s tem pričakovanja dvigujejo na precej visoko raven. Pričakovanja tokratnega testa še dodatno podkrepi dejstvo, da se nezadržno bliža čas, ko bo lastnega jeklenega konjička potrebno zamenjati z novim. Korporacijski bonbončki, kot so 5-letna tovarniška garancija brez omejitev kilometrov, z vključeno asistenco, brezplačno nadgrajevanje navigacijskih kart, že skoraj pregovorna zanesljivost Hyundaijevih vozil … In do sedaj je veljalo, da za investirani denar dobite več kot pri evropski konkurenci, torej je nova Kona precej visoko na listi kandidatov, ki bi lahko zamenjali obstoječi avtomobil pri hiši. Je še ostala na seznamu?

 

Sam sodim med tiste, ki ob omembi SUV navadno precej pogosto zmajujem z glavo. Naša testna Kona je bila še precej osiromašena s čredo pasemskih konj pod pokrovom, torej popoln recept, da Kono enostavno prekrižam in se usmerim k iskanju česa drugega. Toda nujnost novinarskega preizkusa je pač nujnost …

Tokratni testirani model, je ponudil vse prej omenjene “omejitve” pri nakupu novega avtomobila s 120-“konjskim”, 3-valjnim, 990 kubičnim agregatom, karoserijo, ki je dvignjena za 16 centimetrov od tal in ogromnim digitalnim kokpitom. 

 

Pa začnimo s slednjim. Takoj ob prvem stiku z voznikovim okoljem je jasno, da so pri Hyundaiju upoštevali kritike večine sveta in najpomembnejše, ter največkrat uporabljene, komande pustili na za to posebej namenjenem delu armaturne plošče v obliki klasičnih gumbov. Ergonomija uporabe dvoporočne klimatske naprave je poznana in intuinuativna ter omogoča upravljanje brez pretiranega umikanja pogleda s cestišča. Naslednji v nizu je info-zabavni sistem. Ta se v rahlo ukrivljeni stekleni celoti z digitalnimi merilniki bohoti na 12,3 palcih. Uporabniški vmesnik so pri Hyundaiju, v primerjavi s prejšnjo generacijo Kone, precej nadgradili in ga naredili še bolj enostavnega za uporabo. Po novem zna Kona prikazati in povedati vse stvari tudi v slovenščini! Nov uporabniški vmesnik omogoča uporabo več različnih profilov, ki jih lahko posameznik prilagodi svojim željam in potrebam. Navigacija deluje brezhibno in zna ob povezavi na vaš pametni telefon izbrati najhitrejšo pot do cilja ter vas obvarovati pred izgubljanjem živcev v dolgih zastojih.
Kontrole klimatske naprave ostajajo ločene in lahko dostopne.

 

Zvočna kulisa z vgrajenim ozvočenjem Bose prepriča z globokimi basi in izjemno čistimi srednjimi ter visokimi toni in si ob doplačilu 450 evrov vsekakor zasluži pozornost pri izbiri dodatne opreme. Kljub vsem pohvalam pa se infozabvni sistem Kone in vaš pametni telefon Apple ali Android prek zato namenjenih aplikacij (Android Auto in Apple Carplay) ne bosta znala sporazumevati brez ožičenja.


Manjšo kritiko na račun ergonomije si zasluži zgolj nenavadno postavljen gumb za upravljanje elektronske ročne zavore, kateri se nahaja na mestu kjer bi običajno pričakovali gumbe za nastavljanje višine snopa žarometov in regulacijo jakosti osvetlitve armaturne plošče. Hkrati pa je potrebno priznati da sistem Auto hold v testni Koni deluje tako dobro, da smo gumb ročne zavore uporabljali le pri manevriranju v in iz garaže, ko voznik ni pripet z varnostnim pasom.

Prečiščena in moderno oblikovana notranjost je hkrati tudi ergonomsko odlična

Preostanejo nam le še digitalni merilniki. Tudi ti se bohotijo na 12,3-palčnem zaslonu in ponujajo izredno prepričljivo resolucijo in osveževanje prikazanih podatkov. Na merilnikih so, kot je to danes že povsem običajno, prikazane vse podrobnosti o vožnji in stanju vozila, Kona prav tako izredno učinkovito in natačno bere prometne znake in jih prikaže na zaslonu, ob sprembi omejitve hitrosti pa z nežnim piskom o tem obvesti voznika.

Podnevi takšen ekran z obilico informacij in testnem primeru z prikazovanjem mrtvih kotov prepriča, kaj pa ponoči?

 

Tudi v tem so se Hyundaijevi inženerji izredno potrudili in grafiko ter postavitev samih ekranov izpopolnili do te mere da sta dva ogromna ekrana ponoči manj moteča kot večina, na armaturo postavljenih, “tablic” konkurentov. Za odlično vzdušje pri vožnji v temi poskrbi še ambientalna osvetlitev, ki se spreminja glede na izbrani način vožnje in jo lahko v primeru, da vam prednastavljene barve niso po godu, prosto nastavljate v 64 različnih barvah.

Ambientalna osvetlitev poskrbi za prijetno vzdušje pri vožnji v temi

Kakovost, predvsem pa domiselnost izdelave notranjosti je na visoki ravni. Zavoljo slednje, in predvsem svežega oblikovalskega pristopa, izjemne ergonomije ter počutja v kabini, Hyundaiju z lahkoto oprostimo uporabo trdih materialov na armaturni plošči.


Glede na izkušnjo tako podnevi kot ponoči se bomo morali na povsem digitalizirane “kokpite” prej ali slej navaditi tudi najbolj zagriženi ljubitelji klasike. Treba je priznati, da se na izboljšave, kar v tem primeru merilniki nedvomno so, človek hitro in lahko privadi. Za konec poglavja o notranjosti in ergonomiji, naj pripomnemo še to, da znajo biti nekateri asistenčni sistemi precej nadležni, njihov “obstoj” in ponovno aktiviranje ob vnovičnem zagonu avtomobila pa ne gre pripisati zgolj Hyundaiju, ampak vse strožjim evropskim predpisom glede varnosti avtomobilov. Ti se zdijo, da namesto da bi vozniku omogočili lažjo in varnejšo vožnjo, poskrbijo za nekaj panike in iskanja razlage ob njihovem “tečnarjenju” ter s tem posledično dosežejo ravno nasproten učinek delovanja.

 

Grafika merilnikov se prilagaja gelde na izbrani način vožnje:

 

Prva ovira pri nakupu je torej odpravljena, ostajata še dve – naslednja je motor. Enako osnovo agregata je Hyundai uporabil že v prejšnji generaciji Kone, kjer pa je ob določenih režimih delovanja le-ta deloval malce grobo. Najbolj se je njegova grobost občutila pri zagonu in pri pospeševanju ob prižiganju zelene luči na semaforju.

 

Ob zagonu smo tako zelo pozorni na to, kako se bo novi agregat odzval in tu sledi prvo presenečenje, saj neprijetnega zvoka in vibracij ni. Takoj postane jasno da so Hyundaijevi inženirji opravili svoje delo odlično in agregat, ter njegovo zvočno izolacijo, spravili na nivo, kjer zvok tudi ob pospeševanju ni več moteč. Še več, ob malce priganjanja razvije prav prijeten zvok.

 

Delovanje agregata je v vseh režimih izredno kultivirano, preseneti tudi s svojo prožnostjo in skupaj z izjemno natančnim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom odlično sodeluje. Za vse ki si želijo malce športnega pridiha v vožnji, je izbira režima delovanja Sport prava izbira, ta odzivnost agregata in stopalke za plin spremeni do te mere, da se zdi kot da agregat dodatno najde nekaj konjičkov. V nasprotju s programom Sport, program ECO zmanjša odzivnost stopalke za plin, pretikanje v višjo prestavo predlaga prej, omehča volanski obroč in tako vozniku pomaga pri zmanjšanju porabe in lagodnosti vožnje.

Ročica odličnega ročnega menjalnika izvrstno sede v roko

Poraba pri različnih načinih vožnje se je med našim testom gibala od 5,5 litra na 100 prevoženih kilometrov, ob varčni vožnji, do 7,5 litrov na 100 prevoženih kilometrov v izbranem režimu Sport in dinamični vožnji. Skupna poraba po prevoženih dobrih 1000 kilometrih je ob vračilu ključev znašala 6,3 litra na 100 prevoženih kilometrov, kar je ob dimenzijskem (in težnostnem) prirastku ter upoštevanju dejstva, da smo večino kilometrov opravili v temperaturah krepko pod ničlo – izvrstno.


Kaj torej reči na motorizacijo Kone? Glede na vse strožje okljevarstvene zahteve bodo trivaljni agregati s prostornino dobrega litra, brez podpore elektrike bolj ali manj edino, kar bo v avtomobilih dosegljivih množici ljudi sploh mogoče kupiti. S tem se bomo tudi ljubitelji mirnejših 4-valjnih motorjev morali sprijazniti, glede na preizkušeno v Koni bo tudi to navajanje precej enostavno in hitro.

 

Kot zadnji kvadratek brez kljukice tako ostaja karoserijska oblika in z njo povezane nevšečnosti, prednosti ter vplivi na vozne lastnosti.
Oblikovno je nova Kona moderen in skladen izdelek iz pod rok Hyundaijevih oblikovalcev, kateri nekaj markatnih potez vleče od svojega predhodnika in bo zavoljo svetlobnih podpisov dobro opazen tudi v temi.


Dimenzijski prirastek se Koni pozna tako zunaj kot znotraj in če bodo večjih mer znotraj veseli vsi, bo tistim manj spretnim voznikom nekaj centimetrov na zunanjosti znalo povzročati težave. A tudi na te so pri proizvajalcu razmišljali in Kono opremili z vsemi možnimi pomagali pri manevriranju vozila. Tako so v paketu opreme Impression na voljo sprednji, zadnji in stranski parkirni senzorji, kot tudi kamere, ki omogočajo vozniku 360-stopinjski pregled okolice vozila. Je pa potrebno poudariti, da so s tem prirastkom pri Hyundaiju želeli upravičiti obstoj Bayona in morda tudi nekoliko višjo začetno ceno kot pri predhodniku.


Prostora znotraj je tako spredaj, zadaj in v prtljažniku povsem dovolj za štiričlansko družino in njena potovanja na daljše oddihe. Odlagalnih mest je precej, so dovolj velika in smiselno postavljena, da so lahko dostopna in hkrati oblikovalsko privlačna.


Prav tako se bodo precej udobno tudi zadaj peljali odrasli potniki, ob povečanju medosne razdalje je prostora za noge več kot v prejšnji generaciji, v višino pa je prostora dovolj, da tudi višjeraslim po vožnji na zadnjih sedežih Kone ne bo potrebno popravljati pričeske.


Ko se vsi potniki udobno namestijo v svoje sedeže je čas, da Kono zapeljemo po različnih podlagah naših cestišč.

Kona se pelje suvereno na vseh podlagah, vzmetenje je za naš okus nastavljeno ravno prav čvrsto, da minimizira pretirano zibanje in nagibanje v zavojih, kljub vsemu pa je dovolj udobno, ne glede na 18-palčne pnevmatike in slabo podlago nekaterih cest. Še več, v preimerjavi s klasičnimi kombilimuzinami se Kona po slabih cestah pelje izvrstno, odlično blaži luknje v asfaltu in daje občutek, da je še tako slaba regionalna cesta izvrsten kos črne podlage.

V zavojih je prisotnega nekaj nagibanja, a je to zmanjšano do te mere, da postane po parih kilometrih vožnje to povsem nemoteče in naravno. Manjša pripomba pripada zgolj t. i. poltogi zadnji premi, ki ob slabih diletacijah, ali ponesrečnim krpanjem naših cest na trenutke odreagira malce živčno. Kljub vsemu je teh primerov ob sproščeni vožnji, kakršna je Kona s tem agregatom in podvozjem, tako malo, da na “hibo” hitro pozabimo. Pohvaliti velja izjemno zvočno izolacijo kolotekov in potniške kabine, saj med našim testom praktično nismo našli asfaltne podlage ali hitrosti, pri kateri bi se hrup prenesel do potnikov v kabini, kot tudi izjemne LED žaromete ob katerih se še tako megleno nočno potovanje spremeni v sončni izlet.
Na daleč razpoznaven svetlobni podpis nove Kone

4 kulske

 

Je po vsem napisanem oglaševalski slogan iz začetka članka upravičen? Je! Kona je postala v vseh pogledih velik, dodelan in odrasel avto, ki z lahkoto upraviči svojo ceno, saj za vloženih 31.340 evrov z upoštevanim popustom težko dobite več v tem avtomobilskem razredu.


Odprto ostaja le še eno vprašanje, je Koni uspelo v nasprotje prepričati ljubitelja kombilimuzin in 4-valjnih turbinskih agregatov? Tudi to ji je uspelo z odliko in priznam, da je bilo vrniti ključe testne Kone precej težje kot sem si mislil pred začetkom preizkusa. Ni kaj, časi se spreminjajo in kot omenjeno se na izboljšave človek nehote navadi prej kot bi to pričakoval.

 

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com


HVALIMO:

+ oblika, tako zunaj kot znotraj

+ odzivnost in čistost infotaimenta in digitalnih merilnikov

+ kakovost izdelave

+ prostornost

+ odlična zvočna izolacija


GRAJAMO:

-nadležnost asistenta za voznikovo zbranost

-Apple Carplay in Android Auto sta na voljo le ob žični povezavi

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.350 / 1.825 / 1.570
Medosna razdalja (mm) 2.600
Prostornina prtljažnika (l) 407 – 1.300
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.370-1.510 / 1.860
Agregat Bencinski, trivaljnii, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 998
Največja moč pri vrt./min. 88,3 kW (120 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 172 Nm pri 1.500-4.000
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11,8
Posoda za gorivo (l) 47
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,6-6,0
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
Emisije CO2 (g/km) 128-137
Cena osnovnega modela (v EUR) 26.000 brez popusta; 23.500 s popustom
Cena testnega modela (v EUR) 33.840 brez popusta; 31.340 s popustom
Uvoznik Hyundai Avto Trade d.o.o. Ljubljana
Spletna stran www.hyundai.si

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button