AvtomobiliTesti

Ford Tourneo Custom Active (L1) 2.0 TDCi 136 kW (185 KM) mHEV

Mi gremo pa na …

Priznam. Srce mi že vrsto let prične hitreje biti ob posebni karoserijski zasnovi. Ne, to niso športniki, ki vam zadnjico prekladajo nekaj milimetrov nad tlemi, podvozje pa je tako trdo, da vam je vožnja čez čigumi kot lebdenje na oblaku. Tudi (prostočasni) terenci ne zaigrajo na karto posebnih občutenj. Prava radost se prične z enoprostorci, saj le-ti omogočajo neslutene možnosti prilagoditve, praktičnost pa je pravzaprav drugo ime za njih. Sploh, ko s seboj popeljete 1, 2, 3 … 7 prijateljev .. ali pa družinskih članov.

Ford ima v segmentu lahkih dostavnikov trenutno precej vročega Tournea Custom, ki je potniška različica modela Transit Custom. Ta pa je seveda manjša izvedba legendarnega Forda Transit, katerega prva generacija je na ceste zapeljala že davnega leta 1965. Toliko o družinskem drevesu testneža. Da ga še malce bolj podrobno predstavimo, lahko dodamo, da smo na tedenskem druženju gostili krajšo različico (L1), ki v svoja nedrja sprejme 8 potnikov, obogateno z najbolj navitim dizlom v motorni paleti in samodejnim menjalnikom.

Če sem povsem iskren sprva niti nisem vedel, kako kar najbolje uporabiti poslovni in družinsko usmerjen »kombi«. Kmalu pa so priložnosti začele deževati kar same. Začnimo s prevozom tovora. To je že takoj zahtevalo spoznavanje z drugo in tretjo sedežno vrsto, načinom odstranjevanja in kombiniranja. Zahtevno? Prav nič. Dejansko lahko Tournea Custom povsem prilagodite vašim potrebam in željam. Ob prevzemu so bili druga in tretja vrsta sedežev obrnjeni druga ford proti drugi, kar se najkrajše opiše kot konferenčni način razporeditve, sam pa sem z malce telovadbe in prenašanjem posameznih sedežev preizkusil praktično vse.

Ko sem razvozil tiste večje stvari, ki jih varčujem ravno za takšna »kombinirana« druženja, sem sedeže ponovno namestil in pričakal druščino starih in mladih. Prav vsi so bili navdušeni. Tisti, ki trenutno še gulijo srednje (in višje) šolske klopi, so bili najbolj navdušeni nad večjim številom USB polnilnih priključkov, saj jim brez mobilnikov živeti ni, ostali pa s(m)o se veselili prostornosti in udobja ličnih usnjenih sedežev. Velja omeniti, da v kolikor imate odstranjeno tretjo vrsto sedežev, se prtljažni prostor razbohoti v skoraj dveh kubikih prostora!

Kaj pa na vožnjo poreče šofer? Položaj za volanom je dober, Tourneo Custom pa brez oseb in tovora precej klen družabnik. Dvolitrski dizel s 185 »konjiči« dobro sodeluje s samodejnim menjalnikom in modro-ovalneža hitro požene do zastavljene hitrosti. Najbolj presenečen sem bil nad lego vozila. Ta je verjetno med najboljšimi v segmentu, saj je nagibanja in »plavanja« karoserije manj od pričakovanj. Nasploh je bila vožnja s Tourneom Custom lahkotna, voznikov ambient pregleden in logično postavljen, v pomoč pa nam je kopica odlagalnih površin.

Obojstranska drsna vrata so seveda odlična izbira, so pa bila ta pri Tourneu težka in so zahtevala bolj odločno zapiranje ali odpiranje. Vseeno pa takšne malenkosti niso pokvarile splošnega vtisa. Še največjo zamero predstavlja manjko samodejne klimatske naprave. Prava umetnost je bila uskladiti želje po želeni temperaturi v prvi, drugi in tretji sedežni vrsti. Ravno to je bila tudi domala ena redkih kritik, ki so jo izražali potniki, ter potencialni kupici, v avtomobilu.

Dobro napolnjen »kombi« seveda stane in tokratni ni bil izjema. Cena znaša dobrih 47 tisočakov, kar se sprva sliši kar precej. Po drugi strani pa podobno ceno zahtevajo dobro oboroženi družinski karavani s podobno tehnologijo pod pločevino, le da pri Tourneu Custom za to dobite več prostora, višine in praktičnosti. Tisti, ki živijo active življenje in ga potrebujejo, že vedno zakaj je vreden toliko.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Morje prostora
+ Število vaših prijateljev se bo drastično povečalo
+ Tudi polno zaseden ponudi dovolj prostora za prtljago
+ Številne modifikacije postavitve sedežev
+ Pilotska sedeža spredaj
+ Nivo opremljenosti
+Motorna moč

GRAJAMO:
– Ni samodejne klimatske naprave!
– Pri speljevanju boste često izgledali kot rokovska skupina
– Prestavljanje sedežev bo zagotovo okrepilo vaše bicepse, tricepse …

Mere dolžina/širina/višina (mm). 5.340/ 2.032 / 1,979
Medosna razdalja (mm) 3300
Prostornina prtljažnika (l) 1.900 (brez tretje vrste)
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.341/ 3.190
Agregat turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2
Največja sistemska moč pri vrt./min. (136 kW) 185 KM pri 3.500
Največji sistemski navor pri vrt./min. 415 Nm pri 1.600
Največja hitrost (km/h) 190
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 10,5
Posoda za gorivo (l) 70
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,5
Emisije CO2 (g/km) 113
Cena osnovnega modela (v EUR) 45.51
Cena testnega modela (v EUR) 47.43
Uvoznik Summit Motors d.o.o.
Spletna stran www.ford,si

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button