Gospodarska vozilaTesti

Ford Tourneo Connect 2.0 TDCi EcoBlue 90 kW Titanium

Borec za prostornost

Spremljate kaj severnoameriško košarkarsko ligo NBA? Ne glede na odgovor vam povem, da se tam vse giblje okoli statistike in denarja seveda. Za šefe klubov je ekipiranje »just business«, kajti prav vsako obdobje preprodaje igralcev (zanalašč sem uporabil malce negativen izraz) se morajo le-ti hočeš nočeš seliti kamor so jih njihovi poslovni lastniki prodali. To je že izkusil Goran Dragić in kopica ostalih košarkarskih legionarjev, le da ima prvi po novem možnost, da si sam izbere klubska vrata. Da se tudi v svetu avtomobilizma pri korporacijskih vrhovih vse giblje le in okoli evrov, dolarjev in podobnih valut je jasno kot beli dan. In pri vsem tem tudi sicer medsebojno konkurenčna si podjetja trgujejo s svojimi igralci, četudi štirikolesnimi. Tako sta zanimiv dogovor sklenila ameriški Ford in nemški Volkswagen. Američani bodo Nemcem prodali svojega pickupa Ranger in dostavnika Tournea Custom, medtem ko se bosta v nasprotno smer podala VW Caddy ter električna platforma MEB. K sreči bodo omenjeni modeli še vedno proizvajani v domačih tovarnah, bomo pa zato naleteli na njihov klon z zgolj rahlimi kozmetičnimi popravki.

In smo, na Fordov model Tourneo Connect, ki je pravzaprav Caddy v preobleki modrega ovala. Je to slabo? Vsekakor ni, kajti tako proizvajalci privarčujejo precej velik kup cvenka za razvoj samostojnega modela in svoje finance raje usmerijo v kaj drugega, kupci Fordovega modela pa so deležni preverjene nemške tehnike in podvozja. Kakorkoli, zdaj ko smo dorekli izhodiščne osnove Tournea Connect, ki ga bom v nadaljevanju okrajšal na »TC«, se lahko posvetimo njegovim odlikam in morebitnim nepopolnostim – za prav oboje so v resnici odgovorni Nemci.

Klasični enoprostorci oziroma MPV-ji kot je Caddy, pardon Ford TC, so na račun družinskih SUV-jev skoraj izumrli, zato obstoj redkih borcev za prostorsko svobodo družin pozdravljamo in spoštujemo. Ne smemo jim zameriti delovnega porekla podvozja, saj so na asfaltu verjetno prisotni le zaradi svojih dvojnikov v segmentu lahkih dostavnikov iz sveta gospodarskih vozil. Mi smo gostili Fordov TC, ki sloni na podaljšani L2 različici nemškega alter ega, kar pomeni zajetnih 35 »centinov« pribitka v dolžino glede na osnovno dolžino L1. To se na koncu izrazi kot zares velik prostor s kar 1.720 litri volumna, v kolikor posamična šesti in sedmi sedež odstranimo, in skoraj še enkrat toliko ob odmiku druge 2+1 sedežne vrste. Pri odmiku se posla nikar ne lotite sami, saj bo obisk kiropraktika skoraj obvezen. Ob polni potniški kabini, torej sedmerici posadke, se volumen prtljage skrči na približno velikost torbe z golf palicami. Še vedno dovolj za dnevni družinski izlet in omladino s prijatelji. Takrat boste cenili bočna drsna vrata, ki se ob doplačilu odpirajo tudi električno. Ne glede na pomik boste privarčevali kak »zavarovalni kuponček« na parkirišču šoping centra, ko vaša mladež »brez andahti« plane v akcijo.

Ambient vozila je z izjemo multimedije in osrednjega voznikovega zaslona (pričakovano) povsem Volkswagnov. Za dobro ergonomijo posrbijo s certifikatom o prijaznosti skeletu odpremljeni sedeži, nekaj nostalgije pričarajo analogni voznikovi merilniki, ki za digitalizacijo zahtevajo višjo opremo Active ali Sport, medtem ko smo v tesntežu ob osnovni Titanium vendarle prejeli soliden pehar serijskih dobrot – sodobni elektronski pomočniki, vzvratna parkirna kamera, ogrevan in v usnje odet volanski obroč ter adaptivni tempomat recimo.

Da so družinske poti zares brezskrbne poskrbi pogon. Pod motornim pokrovom smo z veseljem pozdravili dvolitrsko dizelsko klasiko, ki zmore zgolj 122 KM vendar bogato nagradi s 320 Nm navora. Prostornina valjev poskrbi za ležerno delovanje samodejnega menjalnika z dvema sklopkama in voznik se z nič kaj skromno družinsko ladjo brez težav poda tudi na otovorjene izlete. Pogon je naravnan delovno in se dodatne mase v vozilu ne brani, medtem ko boste »prazni« naokoli švigali več kot spodobno ter z nekaj več dinamike zlahka prehiteli bencinske turbo mlinčke. Tourneo Connect je prostoren družinski voz, ki oplemeniten s sajavčkom obožuje dolge poti, z zadostnim bontonom pa opravi tudi v mestnem prometu. Poraba? Povsem korektnih 7,2 litra na sto kilometrov, kajti mini kombi ni prav nič aerodinamično zasnovan.

Najcenejši (ter najkrajši in najšibkejši) Tourneo Connect je ovrednoten na dobrih 31 tisočakov. Za dizla, 350 milimetrov dodatka v medosju ter samodejni menjalnik pa primaknite še okroglih pet jurjev. Glede na cene vozil se zdi še precej ugodna, vsaj pri razmerju prostornost : cena.

4 kulske

Fotrov kotiček

Zanimiva rošada modelov na relaciji Wolfsburg – Detroit. Nemci pri svojem izvirniku nudijo bistveno več opcij pogona, tehnike in predvsem vmesnih stopenj opremljenosti. Jenkiji so po drugi strani naredili stvari preproste, že v osnovi bolje založene in malenkost cenejše. Prav zanimivo bo videti kaj se bodo odločili kupci. Ford Tourneo Connect je sila soliden družinski voz, ki ohranja nekaj tehnike »stare šole« a vseeno deluje sodobno in prepričljivo, za kombinatorce med domačo obrtjo in družino pa je tak avtomobil zagotovo nepogrešljiv.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Modularen ambient. Ena, dve ali tri sedežne vrste ter tri velikosti prtljažnika.
+ Praktičnost. Tako z odlagalnimi mesti kot načinom odmika sedežev.
+ Udobje med vožnjo kljub delovnemu poreklu ne trpi.
+ Dvolitrski dizel mu priteče kot idiotu klofuta.
+ Poraba. Glede na dimenzije zagotovo hvale vredna.
+ Pogon. Samodejni menjalnik in navora poln turbodizel ustvarita idealne pogoje za mirno družinsko pot.

GRAJAMO:
– Ljubitelji modrega ovala ne bodo verjeli, da sedijo v Fordu.
– Prtljažna vrata otežujejo manipulacijo na ozkih parkiriščih. Dvojna krilna bi bila verjetno boljša izbira.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.868 / 1.855 / 1.835
Medosna razdalja (mm) 2.970
Prostornina prtljažnika (l) 1.720 – 3.105
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.634 / 2.450
Agregat Turbodizelski, vrstni, štirivaljni
Delovna prostornina (ccm) 1.968
Največja moč pri vrt./min. 90 kW (122 KM) med 2.750 – 4.250
Največji navor pri vrt./min. 320 Nm med 1.600 – 2.500
Največja hitrost (km/h) 186
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11,8
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,8 – 5,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,2
Emisije CO2 (g/km) 126 – 150
Cena osnovnega modela (v EUR) 36.180
Cena testnega modela (v EUR) 36.550
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button