AvtomobiliTesti

Ford Mustang GT 5.0 V8 Fastback

Nazaj k osnovam

Kaj je avtomobil? V definiciji prevozno sredstvo, ki nas prepelje iz točke A do točke B. Vsaj za veliko večino ljudi. Pri tem seveda ne pozabimo na statusni simbol, ki si ga nekateri, sploh domorodci na področju držav nekdanje SFRJ, s štirikolesnikom radi umetno dvignejo. Bo že držalo, da se lažje bahamo s premičnino kot nepremičnino. Pa pustimo »slovenski kotiček« raje ob strani.

Danes s povprečnim (novim) avtomobilom potujemo lagodno in čedalje bolj brezskrbno, saj skupek programske tehnologije skrbi za varnost in bdi nad našim spremljanjem prometa. Se torej tiste prvobitne vozniške prvine, ko je lastnik sedel v svojega jeklenega konjička samo z namenom sproščujoče vožnje izgubljajo? K sreči ob poplavi elektrificiranih in čedalje pametnejših štirikolesnikov, ki s pomočjo dihalnih aparatov nizajo višje in višje konjske moči iz motorjev vedno manjših delovnih volumnov, še obstojajo primerki z neukročenim in pretežno uživaškim karakterjem. Z nekaj sodobnega priokusa seveda, saj aktualni tehnologiji vseeno ni možno povsem pobegniti.


Med množico prebivalstva se v čedalje manjšem številu še vedno najdemo osebki, ki avtomobil jemljemo drugače. Seveda, prvenstveno mora ta služiti svojemu namenu, ki je odraz našega življenjskega sloga, vseeno pa smo pripravljeni kar nekaj zlatnikov preusmeriti tja, kjer nam poskoči utrip in se zaiskrijo oči – v užitek za volanom. Ne takšen z dirkaškimi apetiti, temveč s tistimi prvobitnimi, hedonističnimi, če želite. In ravno to prvinskost sem podoživel v nekaj dneh sobivanja s Fordovim kultnim modelom, Mustangom GT.

Preden razkrijem kaj sva skupaj počela, je morda na mestu, da sprva razjasnim nekaj dejstev, ki podkrepijo moj odnos do Fordovega »konjička«:
•    Ameriške očetnjave ne občudujem ravno, vseeno pa jo že nekaj časa obiskujem vsaj dvakrat letno v intervalu tedna ali dveh in sem vmes začel ceniti nekaj sicer redkih stvari, ki bi jih ne bilo odveč uvesti tudi pri nas.
•    Promet in vozniška kultura na primer sta pri politično korektni naciji onkraj Atlantika v povprečju vsaj dva nivoja višje od naših podalpskih balkansko-germanskih navad.
•    Ameri uspešno zavračajo (kvazi) okoljevarstvene trende in v domačih avtomobilskih logih za razmeroma dostopno ceno nudijo vstop v štirikolesno prvinskost. Tista, ki je na evropskih tleh že skoraj izginila.


Zakaj prvinskost? Mustang GT ni izrazit športnik, kot so to recimo Audijevi, Mercedesovi ali BMW modeli z oznakami RS, AMG in M. Je zmogljiv, zelo zmogljiv, vendar ne tako oster in natančen, ne tako pedanten in nadut kot navedeni germani. Namesto bahaških materialov v kabini, kopice elektronskih asistentov in konec koncev tudi turbopuhal nudi tisto temeljno vozno dinamiko, ki pa je bistveno manj ukročena kot v navedenih nemških športnikih.

Mustang GT je s petlitrskim motorjem in osmimi valji konkreten (in okreten) kruzer oziroma Gran Turismo – zmogljiv potovalnik na kratko. Petlitrski V8 postroj ob simfoniji iz štirih izpušnih cevi več kot uspešno moti zbranost mimoidočih. Ga skoraj ni junaka, ki se ne bi obrnil, ko agregat preseže le 1.500 vrtljajev, kako šele švigajo oči in strižejo ušesa ob nekajkrat višjih.


Kljub sodobnemu repertoarju, ki vključuje digitalni potniški ambient, samodejni 10-stopenjski menjalnik, udobno usnjeno oblazinjenje, sodobno navigacijsko-komunikacijsko postaja in podobno novodobno opremo je Mustang GT poezija za ljubitelje skoraj surove štirikolesne moči – ameriške klasike izpred nekaj desetletij.

S svojimi 450 »konji« in oblilico navora, bo poskrbel za adrenalin tudi pri polžji vožnji po asfaltu, ki se še ni posušil po poletni nevihti. Tudi ob izbiri voznega programa »dež/sneg« bo zadek ob nežni desni nogi poplesaval kot boki trebušnih plesalk. Elektronika sicer skuša poseči vmes in uloviti ritem divjega cestnega plesa, vendar je neukročena narava vozila še vedno prisotna – tako kot je pri divjih mustangih, ki v čredah galopirajo po severnoameriški preriji. Ta se razprostira po enormnem področju, zato ne čudi, da tudi Mustang GT najraje domuje na odprtih (ameriških) cestah.


Mustang je ikona in to sem občutil na vsakem skupnem kilometru. Na avtocestnih odsekih so me redno izzivali »vaški dirkaški heroji« sedeči za volanom več kot pol manj-zmogljivih germanskih limuzin in karavanov, še največje (skoraj filmsko) presenečenje pa je bilo nenamensko srečanje z ljubljansko »fast&furious« srenjo. Ta se ob koncih tedna redno druži na enem izmed P+R avtobusnih postajališč v prestolnici in sam sem tja zavil bolj iz firbca kot ne. Našel pa med 200 in 300 primerkov golobradcev in mladenk, ki so postopali okoli športno okitanih Golfov, Civicov, Leonov in Meganov.

Scena ob prihod Fordovega »konjička« pa kot iz omenjene filmske franšize – vsi se odmikajo na stran in spremljajo Mustanga GT kot nekakšnega izzivalca vseh kompaktnih in navidezno športnih »hatchov«. Ob pregledu »ponudbe« in opravljenem ekshibicijskem krogu po parkirišču sem brez kančka dvoma ugotovil, da prisilno polnjeni štirje valji pri izzivalcih ne sežejo do gležnjev ameriškemu poniju, zato sem odvil na obvoznico in odhod pospremil v mišičastem rohnečem slogu. Dodatne besede o zvočni kulisi so vsekakor odveč.


»Ziher popije več kot 20 litrov!«. To je bila glavni argument vseh skeptikov, ki so mnenja, da je 21. stoletje čas elektrike in varstva okolja (očitno ne vedo od kje elektrika prihaja) ter nedvomnega konca klasične oktanske pravljice. Povprečna poraba je ob vseh entuziastičnih speljevanjih ob prav vsaki možni situaciji znašala med 11 in 12 litri oktanskega napoja, medtem, ko je na obvoznici pri 110 km/h zahvaljujoč desetim zobnikom v menjalniku znašala le šest litrov na to kilometrov! Sicer pa, zakaj bi bila »žeja« Mustanga ob njegovem nakupu sploh pomembna?

Potem si v salonu »modrega ovala« raje izberite Focusa z majhnim dizelskim agregatom in boste srečni ob rekordno nizkih vrednostih porabe goriva, medtem, ko bomo ljubitelji V8 klasike na to vedno gledali popolnoma drugače – čustveno in skoraj nič razumsko. Če smo že ravno pri nakupovanju. Cena osnovnega Mustanga GT se prične pri dobrih 65 tisočakih, še nekaj pa jih boste primaknili za samodejni menjalnik in odlične Custom pakete, ki so skoraj obvezni pri nakupu. Veliko? Odvisno od apetitov. Za primerjavo naj dodam, da bi za nakup Porsche Caymana ali AMG GT-ja odšteli več oziroma bistveno več. Omenjena nemca sta v ovinkih hitrejša, njun imidž pa popolnoma drugačen …

Fotrov kotiček

Fotrove sanje so se skoraj uresničile. Zakaj skoraj? Ker sem moral ključe vrniti, zato! Kaj zgornjemu tekstu dodati? Mustang GT je po mojem mnenju avtomobil z dušo in srcem, kar je pri vseh današnjih vozilih že pravcata redkost. Od voznika zahteva samozavestne in odločne poteze, preveč nežne pa pravzaprav sploh ne mara.

To je tiste vrste cestna legenda, ki (drage bralke oprostite mi) za volan nežnejšega spola nekako ne sprejme. Pa saj ne, da ste vse spoštovane dame in dekleta prenežne, Mustang je narejen za dedce in pika. Pa ne tiste, ki imajo za imidž puščeno brado in hodijo v telovadnico po nekaj več bicepsov, ampak tiste prave, prvinske dedce. Dame že vedo o čem govorim …

HVALIMO
+ Sloves. Mustang je pač štirikolesna legenda.
+ Zvok. Pet litrov in V8 so simfonija za ljubitelje bencinskih hlapov.
+ Lahkotnost. Ni zapletene tehnologije, ni utesnjenega občutka, ni ozkih športnih sedežev. Ste le vi in odprta cesta.
+ Poraba. Toliko porabijo nekateri Subaruji s pol manjšim volumnom pod motornim pokrovom.
+ Zmogljivost. Ko se divji mustangi spustijo v galop le redko kdo ostane ravnodušen.
+ Cena. Namesto premijske družinske kočije se domov pripeljete z Mustangom GT. Moj podmladek je, oziroma bi bil, nedvomno bolj navdušen …
+ Neukročenost. Prvinski občutek za volanom, ki zahteva odločnega jezdeca.

GRAJAMO
– Zakaj je onkraj Atlantika skoraj pol cenejši?
– Zadnja klop sicer sprejme tudi otroški sedež, medtem, ko bodo vsi navdušeni višjerasli kolegi dobili občutek konzerviranosti.
– Vozni profil »dež/sneg« ne pomaga umiriti zadka vozila. Kot da bi si kdo to želel J
– Avtomobilski ključi. Lahko bi bili vozilu primernejši, namesto, da so enaki kot pri bistveno cenejših Fordovih modelih, celo Ka+ ima enakega.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.794 / 1.916 / 1.392
Medosna razdalja (mm) 2.720
Prostornina prtljažnika (l) 408
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.831 / 2.105
Agregat Bencinski V8
Delovna prostornina (ccm) 5.038
Največja moč pri vrt./min. 331 kW (450 KM) pri 7.000
Največji navor pri vrt./min. 529 Nm
Največja hitrost (km/h) 250
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 4,3
Posoda za gorivo (l) 61
Poraba po EU normah (l/100 km) 14,7 / 9,2 / 11,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 12,1
Emisije CO2 (g/km) 270
Cena osnovnega modela (v EUR) 69.700
Cena testnega modela (v EUR) 74.400
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button