PnevmatikeTesti

Dolgi test (1. del): Michelin Cross Climate 2 za SUV

Mi smo že obuli našega Kodiaqa v nove čeveljce.

Jutri, 15. marca, se prične obdobje, ko boste lahko vašega jeklenega konjička probuli v letne pnevmatike. Mi smo na Kodiaqa nadeli Michelinove celoletne pnevmatike Cross Climate 2. Zakaj? Celoletne pnevmatike med slovenskimi vozniki nimajo ravno najboljšega slovesa. Predstavljajo nekakšen kompromis, ki naj ne bi bil ne vrabec in ne golob. Ampak, ali so dvomi res upravičeni?

Odgovore na vprašanje bomo skupaj odkrivali v času preizkušanja v naslednjih mesecih, saj so, kot zatrjujejo pri Michelinu, celoletne pnevmatike postale boljše. Z drugimi besedami, proizvajalci so jim posvetili več pozornosti, jih naredili bolj ”letne” s funkcijami ”zimske” pnevmatike.

Posledično se delež prodanih celoletnih pnevmatik v Evropi dviga, saj se vse manj vozimo, prav tako pa so vse manj vremensko pestri letni časi. Še posebej štirikolesno gnani terenci, lahko pri večini uporabnikov postanejo več kot dobra alternativa, ki poskrbi, da v sredini novembra in marca ne boste poganjali korenin pri vulknizerjih, ko bo pred vami nepregledna množica nervoznih voznikov, ki prav tako čakajo na premontažo.

Eno je teorija, povsem nekaj drugega pa praksa. Pnevmatike Michelin Cross Climate 2 v dimenziji 235/55 R18 smo nadeli pri pooblaščenem prodajalci in vulkanizerju Avtomojster, ki se nahaja v Ljubljani na Cesti Dolomitskega odreda 137.

Kaj so pokazali testi?

Celoletne pnevmatike Michelin CrossClimate 2 so se v vrsti evropskih preskusov celoletnih pnevmatik v samem vrhu. So številka 1 pri zaviranju na suhih cestah kot tudi na mokrih cestah. Prav tako na snegu, od prvega do zadnjega kilometra (nove in obrabljene). Številka 1 pri zmogljivosti oprijemanja na snegu, od prvega do zadnjega kilometra (nove in obrabljene) in številka 2 pri zmogljivosti zaviranja na mokrih cestah (nove). Obenem obljubljajo dolgo življenjsko dobo, kar je tudi moto Michelina – Zmogljivost, ki traja, in majhen kotalni upor, kar botruje k nižji porabi goriva oziroma izpustov.

Skratka, specifikacije obljubljajo veliko. Mi smo se za tovrstni test odločili predvsem iz treh razlogov. Prvič. Celoletne pnevmatike poskrbijo, da vam ekstremni vremenski pojavi ne bodo povzročali sivih las. Ničkolikokrat se namreč pripeti, da so novembra še prave poletne temperature, po drugi strani pa v začetku maja kovanec odloči, ali bo 25 stopinj, po drugi strani pa vas niti sneg v nižinah ne sme pustiti odprtih ust. Drugič. Sodobni terenci verjetno niso namenjeni ekstremnim voznim podvigom, tako verjetno z njimi ne boste postavljali avtocestnih rekordov, ne boste tekmovali na gorskih cestah, prav tako pa se verjetno z njimi ne boste odpravljali na akrtične ekspedicije. In tretjič. Vulkanizerske storitve so se marsikje močno podražile. Če upoštevate, da boste dvakrat letno privarčevali premontažo … hja, razmislite sami.

Seveda naj ob tem dodamo, da več kot zagovarjamo uporabo tako letnih kot zimskih pnevmatik, a glede na tip vozila in predvsem nepredvidljivo vreme, menimo, da so takšne pnevmatike pogosto več kot odlična izbira. Naj si bodi to za prvič dovolj. Iste pnevmatike že preizkušamo na Golfu, obenem pa bomo imeli odlično vzporedno primerjavo, kako se celoletne pnevmatike obnesejo pri terenskih in kako pri običajnih kombi(limuzinah).

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button