AvtomobiliTesti

Dacia Sandero 1.0 TCe 90 Comfort

Kaj lahko ustavi Romune?

Na prelomu tisočletja so predstavniki Renaulta vstopili v lastniške čevlje Dacie, do takrat državnega podjetja Romunije. Cilj Francozov je bil sila enostaven – s takrat tretjo znamko koncerna vstopiti na tržišča v centralni in vzhodni Evropi, kjer bodo konkurirali v manjših segmentih z dostopnejšo cenovno politiko. Vse ostalo je zgodovina, katere novo poglavje piše nedavno predstavljena tretja generacija Sandera. Kaj je s seboj prinesla in, ali je še vedno dostopna raji vsem izboljšavam navkljub?

Da! In še kako. Novi Sandero je pravi oblikovni hit. Že res, da si ga lahko omislite za manj kot 9 tisočakov v »ogoličeni« in morda ne najbolj privlačni izvedbi Access, vendar velja primakniti še nekaj tisočakov za polno opremljenega Sandera Comfort. Poglejte novo zunanjo podobo. Kot bi zdolgočaseno gospodinjo iz športnih in razvlečenih oblačil preobrazili v šik damo z urejenim videzom in figuro, ki se brez sramu predstavi v oprijeti poletni oblekici. Zdi se, da so Francozi z verige spustili dolgo zapostavljene romunske oblikovne ideje in k le-tem dodali še nekaj sodobne Renaultove tehnologije. Preveč vsekakor ne, ker bi potem dobili konkurenco znotraj koncerna, čemur smo priča pri nemško-češki navezi. Morda Romunom malce zamerim zadek Sandera, ki bi lahko enakovredno zaključeval zares lično zastavljeno masko. Ali pa so morda šefi z obrobja Pariza udarili po mizi in v koš vrgli kakšno skico, ki bi znala odščipniti še dodaten prodajni delež Renaulta?

Da novi Sandero temelji na enaki platformi kot Renaultova Clio in Captur se opazi pri prostornosti kabine. Ta je sodobnejša, materiali so udobnejši in če v računico dodamo še nekaj več volumna, je celotna izkušnja več kot solidna. Paket Comfort z nekaj doplačili v testni različici med drugim prinaša 8-palčni osrednji multimedijski zaslon na dotik, kamero za vzvratno parkiranje, LED dnevne žaromete in podobno. Tu moram vendarle pohvaliti Dacio, da so končno premaknili stikala za pomik stranskih stekel na vrata voznika oziroma sopotnikov, saj so še do nedavnega kazila osrednji del armaturke. Tam se zdaj nahaja prostor za odlaganje pijače, prostor za mobilnike, oziroma bomo lažje zaključili opis, če navedem, da je Sanderov ambient strukturno povzet po Cliu. To nadalje vpliva na udobje med vožnjo, ki manj spominja na ježo in več na pregovorno francosko mehkobo. Daljši izleti tako niso več težava.

Če obiščete spletni konfigurator boste v njem našli le dve pogonski opciji – na oktansko pijačo ali zemeljski plin. Prva je na voljo ali v zares skromni 65-konjski izvedenki ali v primeru litrskega prisilno polnjenega trivaljnika z 90-glavo konjenico. Ta je pričakovano bolje odzivna v urbanem okolju, medtem ko ji na avtocesti primanjkuje samozavesti. Morda z razlogom, saj Romuni trdijo, da je Sandero okreten in robusten urbani voz. Da je okreten lahko potrdimo, saj je glede voznih lastnosti precej napredoval in se s tem približal bratrancu iz Revoza. To so potrdili tudi testi na t. i. losovem preizkusu, kjer je Sandero končal bolje kot recimo kar nekaj prestižnejših vozil z germanskim poreklom. Občutek za volanom tretje generacije Sandera je tako opazno napredoval, predvsem lahko pohvalimo zvočno zatesnjenost potniške kabine – nič več prostoročnih klicev kot bi bili na kolesu.

Litrski trivaljnik, ki ga je imel testni Sandero, je preverjena Renaultova klasika. Z 90 KM in 160 Nm navora ne prekipeva od energije, vseeno pa se zdi dovolj zmogljiv za slabih tono in dvesto kilogramov krepak voz. Dočakali smo tudi ročni pretikač s šestimi prestavami, ki je bil skoraj nujna zahteva kupcev minule generacije. To se je poznalo predvsem na avtocestnih odsekih, kjer je Sandero zahteval manj kot sedem litrov oktanskega napoja. Na normnem krogu smo tako namerili 6,2 litra, ki bi jih ob polžji urbani vožnji lahko še znižali.

Pod črto je novi Sandero še vedno preprost avtomobil, ki pa je ob prehodu generacije precej napredoval in se tako približal dražji konkurenci. Nudi predvsem tisto kar zahteva varnostna regulativa in kar si največkrat zaželijo manj zahtevni kupci. Kljub napredku so ostali pri Dacii razumni in najboljši sklop opreme ovrednotili na 12 tisočakov in pol, medtem ko je skoraj do vrha napolnjeni testnež zahteval nekaj čez 14 tisočakov. Glede na velikost in uporabnost precej korekten znesek.

Fotrov kotiček

Zdi se, da Romuni pri vsaki generaciji vozil priredijo mini revolucijo, saj je napredek bolj izrazit kot pri drugih znamkah. Že res, da novi Sandero ni preplavljen z digitalizacijo in kopico elektronske asistenčno-varnostne opreme, je pa vsekakor sodoben in nudi veliko za manj zahtevne kupce. Vožnja je več kot spodobna in tu se opazi največji napredek. Če je lastnike nekdanjih romunskih modelov bolel hrbet ob prihodu na obalo ali v Alpe, danes tja dospejo brez težav oziroma enako utrujeni kot v dražjih konkurentih. Vprašanje je le, do kod bo Renault spustil Dacio, saj so pri »budget« znamki v naletu, o čemer pričajo predstavitve in prodajna statistika. Glede na izkušnje pri »klasičnem« Sanderu, bo znal prepričati še več kupcev kot v minulih generacijah. Če dodamo še čedno različico Stepway, pričakovanja še narastejo …

HVALIMO:
+ Napredek. Očiten na prav vseh koncih in krajih.
+ Videz. Nam je Sanderova maska prav všeč.
+ Vozne lastnosti. Približane konkurentom in s tem mamljive tudi za množice kupcev.
+ Cenik. Glede na vloženo boste drugje težko dobili več dobljeno.

GRAJAMO:
– Zdi se, da so mu vgradili le tisto nujno potrebno za stik s konkurenco. Lahko bi razširili nabor opreme za doplačilo.
– Na trenutke bi mu priteklo nekaj pregovorne francoske mehkobe podvozja.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.088 / 1.758 / 1.490
Medosna razdalja (mm) 2.604
Prostornina prtljažnika (l) 328
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.170 / 1.562
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 999
Največja moč pri vrt./min. 67 kW (90 KM) pri 5.000
Največji navor pri vrt./min. 160 Nm pri 2.100
Največja hitrost (km/h) 178
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11,7
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,2
Emisije CO2 (g/km) 120
Cena osnovnega modela (v EUR) 12.590
Cena testnega modela (v EUR) 14.190
Uvoznik Renault-Nissan Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.dacia.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button