AvtomobiliTesti

Citroën C5 Aircross Shine Pack Hybrid 225 S&S ë-EAT

Picasso, Space Tourer in Aircross

Nemara poznate lastnika pregrešno dragega kavča, pri čemer znamk namenoma ne omenjam? Ste ga kdaj obiskali? So vam ob snidenju nalili deci rdečega cuveeja, ki je leto ali dve odležal v barik sodu? Potem ste se verjetno takoj za naznanitvijo prestižnega oblazinjenja in še preden ste svojo zadnjico posadili nanj rahlo prestrašili, ko vas je lastnik »prijazno« dregnil, da nikar ne dopustite, da bi kaplja ali bognedaj dve končali na tem prefinjenem materialu, za katerega so odšteli dve direktorski plači.

Nekaj podobnega velja ob germanskih kočijah in mladežu, ki so mu čista obuvala, prefinjen vstop v vozilo in mirno sedenje španska vas. Zato se je še nedolgo nazaj na dolgo in široko kupovalo udobne francoske enosprostorce ali MPV-je. Bili so cenovno dostopni, udobni, prostorni in družinsko sila uporabni. Med temi štirikolesnimi praktiki je bila vsekakor »kraljica segmenta« Citroënova Xsara Picasso. Še pomnite njen slikovit oglas iz malih ekranov? Naj vam osvežim spomin …

In ko takole prešerno razpoloženi odsurfamo na Citroënovo spletišče malce žalostno ugotovimo, da Xsare Picasso že zdavnaj več ni. Njeno žezlo je kot legitimni naslednik prestola med kolesa zgrabil C4 Space Tourer, ki pa je v letošnjem letu zaključil svojo pot. Da je bridko spoznanje še bolj mučno poskrbi dejstvo, da Citroën v svoji ponudbi pravzaprav nima več niti enega polnopravnega enoprostorca, ki bi radostil podalpske žlahte. To kajpak ni naključje, kajti zadnjih par let se vse vrti okoli križancev in SUV-jev. Zato je logično, da so tudi Francozi ukrepali in sestavili nekakšno mešanico starih in novih svetov, obdržali tehnični slogan »Advanced Comfort« in vse skupaj zapakirali v družinsko uporabnega športnega terenca C5 Aircross.

Tega po besedah Citroëna opredeljuje deset adutov in mi smo pod inšpektorsko lupo preverili prav vse. Prvi se glasi trije tipi motorjev – bencinski, dizelski in priključni hibrid. Testnež je s seboj pripeljal najbolj zmogljivo opcijo, in sicer kombinacijo bencinsko-električne simbioze s kar 225 KM oz. 165 kW moči. Tej poveljuje 1,6-litrski prisilno polnjeni bencinar, medtem ko elektromotor z močjo 81 kW venomer prednjači pri vrtenju koles, vendar le ko je njegova 13,2 kWh (bruto) zajetna elektro-špajza ustrezno napolnjena.

Na papirju obljublja 50 kilometrov, vendar v praksi računajte na 30 avtocestnih oziroma pet do deset več v mestu. Pogon omogoča tri načine vožnje (električni, hibridni in športni) in ne glede na izbiro je vedno v ospredju elektrika. Tu sem pogrešil možnost izklopa le-te in varčevanje za bolj smiselne odseke poti. Recimo nočni prihod domov v skorajšnji popolni tišini. Povprečni zapitek priključnega hibrida brez elektro asistence znaša 7,8 litra, medtem ko je povprečna poraba glede na delež »štroma« sorazmerno nižja. Polnjenje je možno z največ 3,7 kW zato vam vsaj 4 ure na javni polnilnici ali hišnem Wallboxu ne uidejo, medtem ko boste na domači šuko vtičnici akumulator napitali v slabih osmih urah. Za doplačilo lahko dodate zmogljivejši »onboard« polnilec, kar bo polnjenje s 7 kW ali več skrajšalo na dve uri.

Prednost novega C5 Aircrosss njegovi stvarniki vidijo tudi v prenovljenem energičnem dizajnu, ki se prednostno odraža pri dinamično oblikovani maski. Ta je končno odstranila razdvojene žaromete in na nos vozila nadela sveži Citroënov emblem imenovan Chevron. Se le meni dozdeva, ali je C5 Aircross svoj »obraz« rahlo povzel po Oplovem vizirju? Morda pa bodo tudi Francozi prevzeli nekaj germanskih vzorcev in ne le obratno.

K sicer lični opravi v nekoliko pravokotnih linijah veliko pripomorejo zajetna 19-palčna dvobarvna platišča. Slednja bi prav gotovo grenila daljše poti po krpanih cestnih odsekih, vendar je pregovorno francosko udobje še vedno zagotovljeno. Za to poskrbi ekskluzivno vzmetenje Citroën Advanced Comfort z učinkom »leteče preproge«. C5 Aircross je bržkone v vsej svoji veličini podvržen udobju in prav nič dinamiki, navkljub ne najbolj skromni konjenici pod motornim pokrovom. Zavoje vendarle rad zajame tudi ob malo višjih hitrostih, vendar družinska ladja kapitanu kmalu pokaže, da ni namenjena športni plovbi temveč ležernemu asfaltnemu križarjenju.

Veste kaj pomeni občutek zapredka ličinke? Prefinjen, eleganten in komforten ambient vozila, ki je zasnovan da razvaja vaša čutila. To poustvarijo velike steklene površine s pomično panoramsko streho na čelu, salonski fotelji ali sedeži Advanced Comfort z možnostjo masažne funkcije in podobno. Čeprav je notranjost vozila sprva res podobna subtilnemu francoskemu salonu, kjer otroške razposajenosti ne odobravajo, vas moram potolažiti, da C5 Aircross jo. Zadnjo klop recimo tvorijo trije enako široki in individualno pomični sedeži s hodom 150 mm ter Isofix priključkom. Izza njih se nahaja najbolj prostoren prtljažnik v tem segmentu, ki je sled baterijskega sklopa pod seboj skrčen iz bohotnih 720 litrov na največ 600. Podatek seveda velja, ko so sedeži druge vrste pomaknjeni kar najbolj naprej.

Med zadnja dva aduta sodita zmogljiva povezljivost vozila in napredna varnostno-asistenčna tehnologija, ki na avtocestnih odsekih omogoča delno avtonomno vožnjo. Večjih sprememb digitalnega ambienta med zadnjo osvežitvijo ni, osrednji »lebdeči« zaslon po novem meri 10 palcev v diagonalo in (za občutek hitreje) predvaja nekoliko modificirano grafiko. Glede na vrednost C5 Aircrosss sta zadnja atributa razumljivo del serijske ponudbe, saj v zameno za dobrih 51 tisočakov seznam pričakovanj ni kratek. Vstopna cena priključnega hibrida znaša slabih 45 tisočakov, zato je jasno, da bodo po njem posegali le tisti, ki bodo znali izrabiti oktansko-električni dvojec pod motornim pokrovom. V kolikor temu ni tako, bodo lahko izbrali za kar nekaj tisočakov cenejša ali bencinski ali dizelski pogon.

4 kulske

Fotrov kotiček

Saj ne, da v C5 Aircross nisem užival in se z njim skoraj rahlo bahal po slovenskih cestah, kajti za evropske razmere so družinski SUV-ji predmet samozavestnega starševskega vozila, toda vseeno nekaj manjka.

Njegovi predniki iz Citroënovega zdaj očitno odpisanega plemena enoprostorcev so bili za nas fotre praktično nenadomestljiv transportni element. Vanj smo zbasali vso kramo ob letnih selitvah na hrvaško obalo, skupaj z otroškim vozičkom in poganjalcem vred. Mladež je uživala v mehkobi in lahkotnosti vožnje, fotri ob brundanju solidno zmogljivih in varčnih dizlih, mame pa ob prostornosti in večjih senčilih s kozmetičnimi zrcali za njihovo vsakokratno »last-minute« urejanje. Časi se spreminjajo in povprečni fotri tudi, zakaj potemtakem se naše kočije ne bi?

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Prenova je prinesla bolj samozavesten videz, ki se distancira od francoske zaobljenosti.
+ Pogon v galop spusti vse svoje vrance, le baterijo pred tem napolnite do vrha.
+ Trije sedeži druge klopi so zagotovo vredni hvale.
+ Prostornost. Ne le nahrbtnika, tudi celotnega ambienta.
+ Udobje. Na zavidljivem nivoju med konkurenti.
+ Število varnostno-asistenčnih pomočnikov je preseglo »fuzbal« ekipo. Tudi delujejo složno, ne brca žoge zgolj vsak zase.

GRAJAMO:
– Upravljanje z energijo ob prazni bateriji bi lahko bilo boljše.
– Visoka električna poraba.
– Cena. Poravnana s konkurenco, vendar odvrne prenekatero povprečno situirano družino.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.500 / 1.859 / 1.695
Medosna razdalja (mm) 2.730
Prostornina prtljažnika (l) 460 – 600
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.900 / 2.310
Agregat Turbobencinski, vrstni, štirivaljni
Delovna prostornina (ccm) 1.598
Kapaciteta baterije [kWh] 13,2
Časi polnjenja prazne baterije:
–       8A vtičnica
–       14A vtičnica
–       Wallbox (7 kW) 

Ob doplačilu za 7,4 kW polnilec:

7h 30 min
4h
4h

2h

Povprečna električna avtonomija [km] 40
Največja sistemska moč pri vrt./min. 165 kW (225 KM) pri 6.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 360 Nm pri 3.000
Največja hitrost (km/h) 225
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,7
Posoda za gorivo (l) 43
Poraba po EU normah (l/100 km) 1,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 0 – 7,8
Emisije CO2 (g/km) 36
Cena osnovnega modela (v EUR) 45.800
Cena testnega modela (v EUR) 51.250
Uvoznik C Automobil Import d.o.o.
Spletna stran www.citroen.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button