TehnikaTesti

Urbanista London

Švedi se tokrat predstavljajo z drugačnim ambientom kot ga poznate pri slavnem pohištvenemu gigantu.

Najprej na kratko o Urbanisti. Pred 11 leti, torej leta 2010, so v Stockholmu registrirali podjetje, ki z velikimi koraki stopa proti vrhu proizvajalcev (brez)žičnih zvočnih gizmov. V njihovem prodajnem asortimanu boste našli vse od naglavnih slušalk do takšnih, ki jih penetrirate v uho, prenosnih zvočnikov … Poleg dobrega zvoka prisegajo na švedsko minimalistično oblikovanje, za bolj nerodne posameznike (seveda sem sodi tudi pisec tega prispevka), pa ponujajo skoraj vse nadomestne dele, od silikonskih čepkov za slušalke do polnilnih šatulj.

In že smo pri našem testnem primerku. Na preizkus smo tokrat popeljali zastavonošo v segmentu brezžičnih v-ušesnih (in ear) slušalk, ki sliši na ime London. Nasploh boste pri Urbanisti zasledili precej preprosto poimenovanje njihovih naprav, le-ta pa nosijo imena po večjih svetovnih mestih (Ljubljane (še) ni med njimi).

Urbanista London navdušijo že med samim odpiranjem embalaže. Naš testni primerek, se je bohotil v zares všečni bordo barvi, ki je ravno toliko všečna, da vas opazijo in ravno toliko diskretna, da s slušalkami ne želite poustvariti vtisa, da mora vsak okolica vedeti, da nosite zadnji hit mode.

Povezljivost je verjetno ena najbolj preprostih in hitrih v svetu bluetootha. Prvič zgolj pritisneta gumb za povezovanje v telefonu izberete “Urbanista London” in od tod dalje boste ob prižganem bluetoothu na telefonu samo še vzeli (ali pospravili) slušalke iz šatulje in jih domala takojci uporabljali. London delujejo preko bluetootha 5.0, ob hitri povezavi smo pogrešali le nekoliko bolj stabilno povezljivost med telefonom v žepu in slušalki, saj je v našem primeru večkrat prišlo do nadležnega zvočnega mrtvila.

Kaj pa zvok? Za začetek je potrebno vedeti, da seveda obstjajo slušalke z boljšim zvokom, a so lahko tudi dvakrat do trikrat dražje. V tem cenovnem rangu (do 150 evrov), boste verjetno težko našli boljši zvok. Prav tako jih ne gre primerjati z naglavnimi slušalkami in tamkajšnjimi basi, a po prebitih urah s slušalkami v ušesih, jim težko naštejemo kakšen minus.

Sam sem verjetno eden najbolj iritantnih voznikov za svoje sopotnike, saj pri skladbah težko zdržim od začetka do konca in sodim med tiste, ki stalno spreminjajo radijske postaje. Nadležno, vem! Toda natanko isto je tudi pri skladbah, ki si jih predvajam na slušalkah, pa naj si bo to pri teku, rolanju, sprehodu … neprekinjeno šaltanje (to dejanje težko opišemo z drugo besedo) med vsemi skladbami in iskanju tiste popolne za trenutno duševno stanje. In ravno tega Švedi niso dodali med funkcije! Zame frustrirajoče, za večino (normalnih) ljudi pa malenkost, ki je sploh ne bodo zaznali.


Upravljanje s slušalkami zelo intuitivno, le nekaj privajanja bo potrebno, da boste osvojili po kateri slušalki (in kolikokrat) morate tapniti, da se oglasite, da prekličete klic, da povečate/zmanjšate glasnost, vklopite abientalni zvok, si vklopite aktivno odstranjevanje hrupa (Active Noise Cancellation) … Slednje ni ravno pogosto prisotno pri slušalkah tega cenovnega razreda in je povsem solidno, ne bo pa vam odstranilo vseh zvokov iz okolice.

Zagotovo velja izpostaviti, da slušalke zmorejo med 5 in 7 urami aktivnega rokovanja, medtem ko napolnjena šatulja omogoča (do) štirkratno polnjenje! Šatuljo lahko polnite tudi preko brezžičnih polnilcev, štiri led diode pa vam bodo odstrnile misterij, kakšna naglica bo potrebna pri iskanju polnilnih kablov.

Kaj poreči pod črto? Imate posameznike, ki želijo že na daleč izstopati in takšne, ki jim to ni, ne želja ne potreba. Samega sebe zagotovo uvrščam med druge in nekako strmim k izdelkom, ki se ne bohotijo z logotipi. V veliko večje zadovoljstvo mi je razložiti, za kako odličen izdelek gre. In Urbanista London je, gledano v celoti, odličen izdelek. Seveda ima tudi svoje pomanjkljivosti, a tudi pregovor malo denarja, malo muzike je potrebno imeti nekje v mislih. Saj ne, da so Urbanista London poceni slušalke, a hkrati ponujajo praktično vse, kar si je v tem trenutku moč omisliti v svetu brezžičnih slušalk. Med drugim tudi zaščito IPX4, ki omogoča brezskrbnost pred pljuski vode … in/ali znoja. Več o ponudbi Urbaniste si lahko ogledate TUKAJ

Nad čem smo se navduševali?

+ Odlična in enostavna povezljivost
+ Zares kul barva
+ IPX4 zaščita
+ Senzor, ki zaznava ali je slušalka v ušesu
+ Zelo korekten zvok
+ Stilsko zelo dovršen par slušalk
+ Zmogljivost baterij
+ Slušalke (in šatulja) se domala ne (iz)praznejo v kolikor jih pustite nekaj dni pri miru
+ Active noise cancellation

Kje smo videli priložnosti za izboljšave?

– Največja zamera gre manjku premikanja med skladbami
– Med aktivnostmi s telefonom v žepu pogosto pride do motenj pri povezavi
– Active noise cancellation bi lahko bil bolj prepričljiv

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

  1. Prejšnji mesec sem na dunajskem letališču kupil naglavne slušalke Urbanista. Super stvar za ceno, in se strinjam, res imajo hude barve. Sam sem se odločil za modno zelene 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button