TehnikaTesti

Sony Xperia L3

Priročna komunikacijska napravica

Nedavno se mi je med dopustovanjem v Maroku porajalo zanimivo vprašanje. Kako uporaben je pravzaprav pametni telefon, če mu onemogočimo dostop do mobilnih podatkov?

Dlan v momentu drži zgolj aparat, ki se od tistega Bellovega razlikuje zgolj v tem, da ni ”privezan na žico”. Torej, stoletje razvoja temelji zgolj na dotiku simbola v opravilni vrstici – mobilni podatki.

Res je, da so z razvojem telefoni postali precej dostopni. Pravzaprav ga ima že skoraj vsak. Ja, tudi pastir na eni izmed planot v Maroku je na dolgo in široko razlagal sogovorniku z druge planote o težavah ovac. Sklepam. Hiter vpis v iskalnik razkrije, da ima 35-odstotkov svetovne populacije v žepu ”pametni telefon”.

Več kot 5 milijard ljudi si lasti mobilno napravo. Zaradi potrošništva pa si nekateri lastijo še kakšen ”pameten” aparat, zato je posledično na svetu več kot 9 milijard mobilnih povezav (več SIM kartic, omrežja avtomobilov…).

Vstopnica v Sonyjev svet

Masovno potrošništvo je povzročilo ogromen cenovni razkorak. Tako lahko v trgovini kupimo ”pametnjakoviča” za nekaj 10 evrov, ali pa zanj odštejemo dve povprečni slovenski plači.

No, Xperia L3 prenaša nekatere značilnosti svojih predhodnikov, hkrati prinaša sodobnejšo zasnovo. Za približno 200 evrov, kupec prejme eleganten telefon, z dvojno kamero in možnost hkratne uporabe microSD ter dveh SIM kartic.

Sony Xperia L3 se ponaša s kovinskim okvirjem, hrbet pa ščiti plastika. Zaslon je zaščiten s Corning Gorilla Glass 5, ki pa se modno ne razteza od roba do roba. Sicer pa je 5,7-palčni in razpolaga s 1440×720 piksli. Senzor prstnih odtisov je nameščen na desni strani, tako da je lahko dostopen za desničarje. Na isti strani se nahaja še gumb za vklop in gumb za glasnost.

Za priključitev slušalk ali zunanjih zvočnikov je na voljo 3,5-milimetrska zvočna povezava, podatke pa lahko prenesete prek povezave USB tipa-C.

Pomembno je to, da se ”mobi” z novo obliko zelo dobro prilega v dlan, predvsem zaradi svoje majhne širine. Kljub nekoliko izstopajoči debelini, pa tehta ”le” 156 gramov.

Drobovje

Sony je opremil Xperio L3 s procesorjem MediaTek Helio P22 MT6762, grafično enoto PowerVR GE8320, pomnilnikom velikosti 3 GB RAM-a in 32 GB notranjega pomnilnika. Notranji pomnilnik se z uporabo kartice microSD razširi do 512 GB. Hkrati pa dvojna SIM kartica ne izgubi funkcije pri uporabi pomnilniške kartice.

Operacijski sistem bazira na Android Oreo različici 8.1., ki ga je Sony malenkostno dodelal s svojo tematiko ikon, bližnjic, nasvetov…Celota deluje dobro, sistem je odziven, aplikacije odpira v razumnem času. ”Štekanja” oziroma ”zmrzovanja” sistema nisem zaznal tekom testa, kljub temu, da sem večino časa črpal podatke z mojega (primarnega) telefona, ob tem pa srfal po medmrežju, gledal videe ter managiral moštvo F1 (igra F1 Manager).

Pohvaliti moram baterijo s kapaciteto 3300 mAh, ki ob povprečni uporabi zdrži skoraj dva dni. Ob intenzivnejšem igranju iger, pa bo potrebno večerno polnjenje. Še eno stvar je Sony izboljšal od zadnjega (mojega) testa. Gretje oziroma pregrevanje baterije ob sistemskih obremenitvah. Še pred letom, bi se takšen aparat precej ogrel in bi ga bilo nelagodno držati. Zdaj pa je takšno gretje minimalno. Še v številkah: Na testu enega od tujih uredništev, se je hrbtna stran Xperie L3 ogrela zgolj za 4°C.

Kamera

Na hrbtni strani telefona se zgoraj levo nahaja dvojna kamera z 12 + 2 MP. Na sprednji strani je postavljena 8 MP kamera. Uporabnik lahko prilagodi kakovost slike s prednastavljenimi scenskimi načini v aplikaciji kamere. Poleg tega je možno ročno nastaviti svetlost in barvno temperaturo. Na voljo je še način portreta selfie, ki ponuja dodatek ”bokeh” efekta, mehčalnega filtra za kožo in nekaj dodatnih prilagoditev. (Primerjave v galeriji)

Xperia L3 z vgrajeno strojno opremo ter zmogljivostmi zadostuje za vse običajne vsakodnevne naloge. Dvojna kamera posname sprejemljive posnetke, baterija navduši s svojo vzdržljivostjo in glede na obliko je Sony končno naredil korak naprej.

Dostopna cena v prosti prodaji bo marsikoga prepričala, konec koncev nis(m)o vsi ”insta(nt)-fotografi”, ki jih manj kot tri kamere na zadku ne ganejo, prav tako pa dvomim, da lahko določen proizvajalec ponudi 10-krat boljši telefon (in ne zgolj 10x dražji). Konec koncev sta ob izklopu mobilnih podatkov obe napravi zgolj brezžična Bellova izuma.

Klemen Putar
foto: Klemen Putar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button