TehnikaTesti

Gran Turismo 7

Računalniška igra, ki je pravzaprav “must have” za vsakega ljubitelja štirih koles!

Ne zgodi se često, da se v našem uredništvu lotimo testov avtomobilov. No, vsaj ne virtualnih. Tudi ne doživimo velikokrat, da lahko svoje zadnjice posadimo v več kot 400 vozil in vse to z domačega kavča. In verjemite, Gran turismo 7 je bila v našem uredništvu ena od najpogostejših vprašanj v stilu “kdaj bo?”, “je GT 7 že prišel?” …

In prišel je! Pojdimo od konca proti začetku. Oceno smo dali 9 od 10. Trije zanesenjaki smo prebili ure in ure pred ekranom, ocene pa podelili 8, 9 in 10. Vse ostalo bomo podrobno pojasnili v nadaljevanju.

Gran turismo 7 je simulacija več kot 400 vozil, ki jih lahko vozite tako na pravih dirkališčih (Spa, Monza, Nürburgring, Red Bull Ring …), izmišljenih (Hrvaška ima svojo progo Dragon Trail), kot na običajnih cestah v okolici Tokia. Že sam začetek osupne. Grafika v 7 različici je tako izjemna, da so številni gledalci večkrat vprašali, če je to dejansko igra, ali gre za živ posnetek – bila je igra! Ne samo zunanjost, tudi notranjost je osupljivo nadrealistična in odstira izjemno natančen vpogled v še tako eksotične avtomobile širom sveta.

Igra se začne z začetnim tipanjem. Izberete si lahko povsem ljudske avtomobile tipa Honda Jazz ali Mazda 2, nato pa se prične zgodba. Le-ta vam bo ponudila zares širok nabor vsebine, ki je (lahko) tudi zelo poučna. Skozi različne misije boste spoznavali številne avtomobilske znamke (Porsche, Ferrari, AMG …), se učili o štirikolesnem pogonu, nabritih japonskih turbo mlinčkih (Impreza, Supra, Lancer EVO …), hkrati se zapodili v zgodovino nekaterih kultnih modelov … Pri vseh teh misijah boste za nagrado prejeli tudi avtomobile za katere ste se borili.

Igra ponuja več režimov igranja, s številnimi pomagali (ABS, pomoč pri stabilizaciji vozila, idealna linija …), ki omogočijo tudi začetnikom obilico veselja, medtem ko bodo izkušenejši, pri težjih težavnostih, ob najmanjši napaki, ugotavljali, kako hitro se lahko nasprotniki odpeljejo iz vidnega polja. Igra tudi omogoča dva načina vožnje.

Vozila lahko upravljamo preko gobice, lahko pa kontroler postavimo pokonci in simuliramo volan. Čeprav smo bili sprva nekoliko skeptični, se je na koncu ta odločitev izkazala za odlično. Prav neverjetno je, kako povratne informacije bruhajo v igralni plošček in kako se čuti vožnja preko robnikov ali luž!

Z napredkom se odklepajo tudi različni sladkorčki. Sčasoma tako pridete do “trgovskega centra”, kjer lahko kupujete nove avtomobile (pred tem lahko izbirate le med rabljenimi), odklenete delavnico za, ki omogoča nadgradnje vozila, delavnico za popravila, “online” igranje, možnost umetniškega ustvarjanja z različnimi fotografijami, različne misije …

Kot že uvodoma omenjeno, je GT 7 simulacija vožnja. Avtomobila resda ne boste mogli razbiti do prafaktorjev, bodo pa v nekaterih načinih igranja poškodbe na moč otežile vožnjo. Predvsem je navdušujoče, kako so razvijalci poskrbeli za edinstveno izkušnjo z vsakim avtomobilom posebej, hkrati pa tudi puhastim najstnikom ponudili vpogled v povsem različne svetove serijskih avtomobilov, reli vozi, turnih avtomobilov, medtem ko je vožnja s formulami izziv tudi za bolj izkušene igralce. Prog je malo morje, natančneje 34, vse pa ponujajo različne izpeljave.

Način dirkanja je odvisen od izbire kategorij, dirke pa lahko trajajo od nekaj krogov do (dejansko) ene ure igranja. Ob tem je potrebno poudariti, da je več kot fantastična izkušnja z menjavo vremena. Če se zakalkulirate z mehkimi dirkalnimi pnevmatikami, vas pa nepripravljenega ujame dež, si boste ob beštijah (bolj zmogljivih vozilih z zadnjim pogonom) dodobra pričarali drsalnico, saj je vožnja bolj podobna poplesavanju kot dirkanju.

Prav enako se lahko zgodi tudi ostalim vozilom, ki jih upravlja računalnik. Po drugi strani, je opazno velika razlika med denimo mehkimi in tršimi gumami. Na eni strani glede same hitrosti skozi ovinke in na drugi strani glede obrabe.

Seveda pa vse ni vse samo odlično. Največja zamera gre razvijalcem, da niso uspeli omogočiti igranja brez nujne uporabe spleta. To zna biti še posebej moteče, kadar posežejo po posodobitvah in razen nekaj (dolgočasnih) dirk ne morate uporabljati GT 7. Na spletu boste pri metacritic.com zasledili žaljive ocene s strani uporabnikov, ki so igri namenili neprimerno oceno 2/10 (recenzorji so trenutno pri 87/100).

Največja zamera je pravzaprav ogledalo sveta. Veliko se jih namreč pritožuje čez mikrotransakcije s katerimi si lahko predčasno kupite avtomobile. Ampak v čem je torej poanta igranja, če vam igra ne ponudi nobenega izziva? Po drugi strani je kup različnih načinov/dirk, kjer lahko v času ene ure zaslužite preko milijon kreditov (en kredit je približno en evro/dolar), cene vozil pa so povsem primerljive z realnimi.

In če vam je želja instant igranje, potem plačajte, v kolikor ste avtofil in vam očka za prvi avtomobil ni kupil beštije, boste znali ceniti napredek, ki je dejansko precej hiter. Mi se v uredništvu z GT 7 igramo približno mesec dni in še dandanes, ob približno 150 odklenjenih avtomobilih (najdražji je trenutno Ferrari FXX s ceno 3,6 milijona kreditov), še vedno z veseljem posadimo zadnjice na kavč in tekmujemo med sabo … ali računalniku.

Ocene v uredništvu:
GT zanesenjak, ki si lasti vseh 6 prejšnjih Gran Turismov – 8
Občasni ljubitelj GT – 9
Novopečeni (virtualni) divjak za volanom – 10

Kaj nam je bilo všeč:
– osupljiv nabor avtomobilov,
– izjemno realistična podoživitev avtomobilov, ki jih večina gleda samo s plakatov,
– ponuja ure in ure izobraževanja o vsaki avtomobilski znamki,
– odlična simulacija volana s povratnimi informacijami,
– sorazmerno hitro napredovanje in hitro služenje denarja,
– zgodba, ki vas bo posadila za volan za dolge ure,
– širok nabor različnih stilov voženj (reli, formula, turni avtomobili …),
– 34 različnih stez, od povsem detajliranih pravih, do izmišljenih,
– grafika, ki že meji na resničnost!,
– šola dirkaške vožnje,
– spreminjanje vremena, ki vso zadevo naredi nadvse kul,
– “on line” dirke,
– številne posodobitve,

Kaj nam ni bilo všeč:
– mikro transakcije, ki lahko dodobra osušijo denarnico,
– zares velik fiasko nastane, ko ne delujejo strežniki, vi pa zavoljo tega ne morete igrati GT7, čeravno ste fizično kupili igro,
– številne posodobitve znajo poskrbeti za precej nejevolje,
– nenadna sprememba vremena se včasih zgodi kar med postanki v boksih, ko iz močnega deževja nastane sončen dan in obratno,
– v večigralskem načinu 1:1, na enem ekranu, ima prvi igralec nerealno večjo prednost in hitrejši avtomobil, čeravno gre za identična modela.

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button