NovicePredstavitve

Novi Volkswagen Taigo

T-Cross z več stila je tudi uradno zapeljal na slovenske ceste.

Volkswagen je že dalj časa dražil s prihodom bolj športne in stilsko naravnane različice kompaktnega T-Crossa, ki se pod imenom Nivus že dalj časa vozi po južnoameriških cestah. Sedaj pa je preobražen kot Taigo, končno zapeljal še na slovenske ceste. Mali kompaktni kupejevski križanec je namenjen sodobnim “lifestyle” kupcem, ki dajejo poudarek na imidžu in ne toliko uporabnosti. V prodajni paleti evropskega velikana se bo umestil med nekoliko cenejšega T-Crossa in večjega T-Roca.

Res da je Taigo zasnovan na Nivusu, vendar se od njega razlikuje na več področjih. Predvsem je bila pomembna tehnološka adaptacija na zahtevnejši evropski trg, kjer dodatki športne opreme R-Line in naprednih voznih pripomočkov pomenijo zelo veliko. Kot rezultat se nam predstavlja z dobrinami običajno rezerviranimi za večje premijske avtomobile, kot so adaptivni IQ-Led matrični žarometi, IQ.Travel Assist delo avtonomni sistem in obvezni digitalizirani merilniki ter informacijski sistem z aktualno MIB 3.1 programsko opremo.

Nadaljnja sorodnost s Polom, T-Crossom in T-Rocom, se pozna pri pogonskih sklopih, saj uporabljajo enako MQB A0 platformo,. Večino palete bo sestavljal znani litrski TSI trivaljni bencinar v konfiguraciji s 95 in 110 KM, v povezavi s petstopenjskimi in močnejši s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Pri slednjem bo ponujena izbira samodejnega DSG menjalnika. Najbolj poskočen bo 1,5-litrski TSI štirivaljnik s 150 KM. Kljub športnejši postavi je Volkswagen zatrdil, da nabrušenega GTI ni na vidiku. Prav tako zaenkrat še ne razmišljajo o blago-hibridni tehnologiji ali katerikoli drugi obliki elektrifikacije – slednje pride v poštev le, če bo zanimanje dovolj visoko.

Oblikovno Tagio definirata kupejevska strešna linija, dinamičen zadek in LED osvetlitev, razprostrta čez celotno širino zadka. Dimenzijsko je Taigo malenkost daljši in širši od T-Crossa, vendar s položnejšo streho, kar v številkah sicer ne vpliva bistveno na notranji prostor, prtljažnik je namreč s 455 litrov zmanjšan le na 438 litrov prostornine. Veliko poudarka so dali na personalizaciji, kar je značilno za takšen segment vozil, posebna je Visual zelena karoserijska barva s kontrastnimi zelenimi okrasi in šivi v notranjosti.

Nivoji opreme bodo slični ostali modelom, začenši z osnovnim Life, ki prinaša 16-palčna platišča 6,5-palčni informacijski zaslon, povezljivost s pametnim telefonom, LED žarometa in samodejno zaviranje v sili. Vse skupaj nadgrajuje paket Style, z več kromiranih okraskov in drugačnim oblazinjenjem. Na koncu strukture bo R-Line. Style stopa bolj v smer elegance z matričnimi žarometi, 17-palčnimi platišči in rahlo preoblikovanimi odbijači. R-Line prinaša podobno standardno opremo vendar se fokusira na športnejši videz z agresivnejšimi odbijači, 18-palčnimi platišči in obveznimi R-Line oznakami.

In kako globoko po potrebno postrgati z računa? Osnovni Taigo TSI s 95 KM bo po ceniku veljal 19.461 evrov, v kolikor bi želeli poseči po najzmogljivejši različici in stopnjo opreme R-Line, boste morali odšteti najmanj 26.271 evrov.

Žiga Kolman
foto: VW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button