NoviceZanimivosti

Majhna letala letijo na daljših poteh, tudi čez Atlantik

Letalske družbe se v zadnjih letih, predvsem pa po izbruhu covida, odmikajo od ogromnih letal z željo po zmanjšanju velikosti na manjša in učinkovita letala. Evropski letalski konzorcij Airbus je letalskim družbam, ki želijo znižati stroške in razširiti mrežo poletov prodal skoraj 4000 ozkotrupnih (z enim samim prehodom v potniški kabini) letal A321neoLR. Dolet 4000 navtičnih milj (7408 km) omogoča čezatlantske lete med Severno Ameriko in Evropo. Predvsem letala zmorejo današnja sodobna letala čezcelinske razdalje preleteti z dvema motorjema, predpis pa narekuje, da se mora letalo ob odpovedi – okvari enega motorje s preostalim motorjem ali vrniti na izhodiščno letališče ali na najbližje možno letališče za pristanek v sili.

Pri obeh glavnih (skorajda preostalih – če izvzamemo optimistične projekte potniški letal Kitajske in Rusije) evropskem Airbusu in ameriškem Boeingu se je »uradno končala« doba velikih in visokih štirimotornih potniških letal. Letalske družbe so jasno povedale, da želijo manjša letala, ki lahko prevažajo več potnikov dlje kot kdaj koli prej. Airbus je v času velike krize Boeinga na račun najnovejših modelov 737max postal vodilni na tem segmentu potniških letal z vrsto izboljšav na največjem letalu z enim prehodom – A321. Najprej je prišel Airbus A321neo z novimi motorji in aerodinamičnimi funkcijami, ki so izboljšale tako dolet kot zmogljivosti A321 ter hkrati znižale njegove obratovalne stroške (kar je najpomembnejše pri izbiri letal pri letalskih prevoznikih). Letalske družbe so hitro spoznale potencial A321neo v prizadevanjih, da bi nekatere svoje dolge proge naredile učinkovitejše z zmanjšanjem velikosti letal in prešle na čezoceanskih letih s tradicionalnih širokotrupnih (običajno štirimotornih) letal na ozkotrupna z dvema motorjema. Pot v tej smeri je že pred desetletji nakazoval Boeing z modeli 757 in 767LR (long range – dolgi dolet), potem pa z modeloma 777 in 787, ki pa sta bila širokotrupni letali. Airbus je odgovoril z modelom A340 s štirimi motorji, vendar neuspešno.

Sledil je model A330 – prav tako širokotrupni z dvema motorjema, ki je že utrl pot zdaj zelo uspešnemu letalo največjega dosega A350. Pa letalskim prevoznikom, predvsem po izbruhu covida, še ni bilo dovolj in iskali so rešitev v ozkotrupnem dvomotornem letalu s čezoceanskim preletom. Airbusu se je posrečilo in nastal je sprva A321neo in zatem A321LR. Verjetno je letalska industrija v Evropi s tem letalom uspela zadati precejšen udarec ameriškemu Boeingu, ki je vedno prisegal na tradicijo, bistveno manj pa na inovativnost. Kako drugače bi namreč desetletja prodajal že zdavnaj tehnološko, aerodinamično ipd. zastarele modele 737. Končno se pri modelu 737 max Boeingu ni več izšlo in Evropejci smo dosegli podobno zmago pri letalih kot že pred tem pri avtomobilih (že pred tremi desetletji je bil sinonim dobrega avta v ZDA BMW ali Audi ter japonska Honda … kar je bilo najbolj očitno videti v ameriških filmih).

Let med New Yorkom in Londonom je na primer lahko cenejši z ozkotrupnim A321neo z manj sedeži kot s širokotrupnim Airbusom A330 z več sedeži in prav tako zelo varčnimi motorji, ki jih je treba zapolniti, da bi ustvarili dobiček. In ta trend hitro raste tudi na svetovnem trgu. Evropski letalski prevozniki TAP Air Portugal, Aer Lingus, JetBlue Airways, Air Transat in La Compagnie redno letijo z A321neo in A321neoLR med ZDA in Zahodno Evropo. SAS Scandinavian Airlines je pripravljen, da bo letalo dvignil na nove višine z rednimi leti med Københavnom, Dansko in vzhodno obalo ZDA, ki se začnejo marca 2022. A321neoLR letalskim prevoznikom omogoča letenje s kar 206 potniki na razdalje do 4000 navtičnih milj.

Nova zasnova potniških kabin letalskim prevoznikom omogoča tudi ustvarjalnost pri polnjenju svojih letal. Nekatere letalske družbe se odločajo, da bodo v kabino ekonomskega razreda strpale čim več potnikov, medtem ko druge eksperimentirajo z novimi udobnimi »premium« kabinami. Zlasti A321neo se je izkazal za priljubljenega med ultra nizkocenovnimi letalskimi družbami, ki lahko letijo na svojih progah še ceneje kot prej, medtem ko svoja letala poplnoma napolnijo. Eden največjih uporabnikov letal A321neo Wizz Air je novembra na Dubai Airshow pripeljal najbolje prodajano letalo z enim prehodom v potniški kabini.

Airbus je od novembra 2020 prejel 3958 naročil za svoja letala A321neo, od tega kar 376 od nizkocenovnega madžarskega Wizz Aira. Letalo poganjata dva turboventilatorska motorja Pratt & Whitney GTF. Druga možnost za A321neo je motor CFM International LEAP-1A. Wizz Airu je Airbus letalo A321neo dostavil septembra 2020 in od takrat leti po Bližnjem vzhodu, Evropi in Aziji za divizijo letalske družbe Abu Dhabi. Airbus navaja, da lahko A321 »udobno« sprejme od 180 do 220 potnikov v konfiguraciji dveh razredov in do 244 potnikov v konfiguraciji z največjo gostoto. Wizz Air je s 239 sedeži na svojem najnovejšem letalu A321neo, vključno s tistimi v Abu Dabiju, precej blizu maksimumu. Konfiguracija Airbus »Cabin-Flex«, ki spreminja lokacijo izstopnih vrst in postavitev servisnih kuhinj, omogoča razporeditev sedežev z visoko gostoto, kot je tista, ki jo uporablja Wizz Air.

Toda s toliko sedeži prihaja do kompromisov glede prostornosti med sedeži – sedeži so ozki z minimalnim oblazinjenjem. Prostora za noge na vsakem sedežu je dobrih 75 cm, sedeži pa se ne nagibajo. Na vsakem sedežu so samo zelo osnovne stvari, vključno z mizico za pladnje, kljukico za plašč in žepom na naslonu sedeža: ,Manj udobja ima sedež, manj prostora zavzame. Sedeži v izhodni vrsti in sedeži v prvi vrsti so edini sedeži, ki ponujajo dodaten prostor za noge. Sedišč je toliko, da zadnja vrsta celo nima svojega okna. Zadnja kuhinja letala je konfigurirana z minimalno delovno postajo za stevardese, ki je nasproti dveh stranišč. Wizz Air z letalom leti mešanico dolgih in kratkih poti. Leti iz Abu Dabija v Beograd na primer trajajo več kot šest ur, medtem ko leti iz Abu Dabija v Muscat v Omanu lahko trajajo manj kot eno uro. Cene vozovnic na Wizz Airu so neverjetno poceni in prodaja lahko zniža ceno vozovnice na celo 12 USD v eno smer. Ekonomičnost letala A321neo pomaga Wizz Airu pri ohranjanju nizkih cen, vendar letalska družba prav tako zagotavlja, da bodo potniki z vozovnico kupili tudi dodatne ugodnosti, pa naj gre za prigrizke in pijače na krovu ali dovoljenje za prtljago.

Boris Knific
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button