AvtomobilizemNovice

Premierno se predstavlja novi kralj SUV-jev: Najnaprednejši Range Rover do sedaj

Eleganten, tehnološko napreden, elektrificiran in boljši kot kadarkoli prej.

Britanci naposled ponosno predstavljajo popolnoma novo generacijo zastavonoše, Range Roverja, ki namesto oblikovne prinaša tehnološko revolucijo. Čeprav zunanjost tega ne razkriva najbolje, je mogotec zasnovan na čisto novi sodobni MLA-flex platformi, ki jim omogoča vgradnjo vseh različnih pogonskih sklopov, celo izključno električnega.

Pa pojdimo najprej na oblikovno področje, kjer drastičnih presenečenj ni, vendar zakaj bi spreminjali preverjen recept, potrebni so bili le prefinjeni popravki, s katerimi deluje drastično bolj ekskluzivno. Celotna linija je močno prečiščena, ne najdemo skoraj nobenih gubic ali izboklin, izstopata praktično le zunanji ogledali in strešni anteni. Bok je eleganten s potopnimi kljukami, postaven sprednji del je skoraj prenesen iz predhodnika, le zadek je nekoliko samosvoj s pokončno postavljenima svetilnima elementoma, ki se zlivata z vzdolžnim črnim elementom.

Takšne lahkotne linije brez težav skrivajo dodatne mere, saj je v dolžino s 5,05 metra zrasel za pet centimetrov (podaljšani meri 5,25 metra), medosje se je raztegnilo za 7,5 centimetra, vse skupaj v nekakšno celoto povezujejo tudi zajetnejša platišča, vse do 23-palcev premera. Pohvalno je več prostora pridobil prtljažni prostor s 725 litri prostornine (1.841 ob podrtju sedežev), ki ohranja dvodelno odpiranje vrat. Potrebno je omeniti tudi možnost konfiguracije s sedmimi sedeži, kot nalašč za premožne družine.

Enak slog preprostosti in elegance se nadaljuje v fantastično zasnovani notranjosti, kjer nas bodo razvajali najkakovostnejši materiali, vse od dragega usnja, do pravega lesa in kovin. Sedeži bodo nudili udobje še tako zahtevnim strankam, odprta zračna kabina bo poskrbela za dobro počutje, dolgčas pa vam ne bo ob zbirki mnogih zaslonov. Glavna dva sta sicer na armaturni plošči – voznikovi digitalni merilniki in centralni informacijski zaslon. Pohvalimo lahko ohranitev fizičnih gumbov za upravljanje klimatske naprave, kar dandanes ni več samoumevno, je pa zelo dobrodošlo.

Tukaj se že vidijo prvi tehnološki preskoki od predhodne generacije, saj so na voljo brezžična povezljivost s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay, asistent Amamzon Alexa, nadgradnje preko spleta in še in še. Zadnje potnike bodo ob bogati dodatni opremi razvajali trije zasloni, dva na hrbtiščih sprednjih sedežev in sredinski na začetku naslona za roke, s katerim lahko nadzorujemo in upravljamo številne funkcije vozila. Za piko na i bo poskrbel napredna tehnologija čiščenja zraka, ki drastično zmanjša prisotnost ogljikovega dioksida in mikrodelcev, ustavi lahko celo viruse, vključno s kovidom. Da v kabini ne bo niti nezaželenega hrupa zunanjega okolja, Meridianov zvočni sistem s 35 zvočniki premore tehnologijo izenačevanja zvoka (noise cancelling).

Pa se sprehodimo še čez kompletno preurejeno motorno paleto, sedaj močno elektrificirano in ekološko. Bencinsko ponudbo bosta na dnu zastopala blago-hibridna P360 in P400, oba s 3-litrskim šestvaljnim vrstnim motorjem, številka v oznaki pa nakazuje na ponujeno konjsko moč. 3-litrski vrstni so tudi turbodizelski D250, D300 in D350, prav tako podprti z lahko hibridno tehnologijo. Kdor bo želel več električne izkušnje bo lahko izbiral med dvema priključnima hibridnima P440e in P510e, ki šestvaljni bencinski motor združujeta z 38,2 kWh baterijo, dovolj za neslišno vožnjo vse do 100 kilometrov. Trenutno najbolj mogočen in čisto nič elektrificiran bo P530, katerega 4,4-litrski V8 z dvema turbinama zmore 530 KM in 750 Nm navora. Stroj pridobljen pri BMW-ju, veliko ladjo do stotice požene v vsega 4,6 sekundah in do najvišje hitrosti 250 km/h.

Ker gre za pristnega Range Roverja, so glede na zgodovino in renome, izredno pomembne terenske sposobnosti, na katere vsekakor niso pozabili. Pod okovjem se skriva prilagodljivo vzmetenje, ki s spremljanjem podlage prilagaja prave nastavitve, velika novost pa je štirikolesno krmiljenje, pri katerem lahko zadnji kolesi zavijata z največjim kotom 7,3 stopinje, posledično je kljub zajetnim dimenzijam mogoče doseči obračalni krog 11 metrov. Poleg štirikolesnega krmiljenja je na krovu kakopak tudi štirikolesni pogon iAWD s pametnim modulom za prilagajanje delovanje in pravo zaporo diferenciala. V najvišjem programu oddaljenosti od tal (300 mm), lahko Range Rover brodi skozi 900 mm globoko vodo.

Zadnji spoznavni postanek opravimo pri cenah. Te za slovenski trg žal še niso znane, a malih številk ne gre pričakovati. Tiste britanske pa so takšne: za osnovno izvedenko bo potrebno odšteti najmanj 111.800 evrov (D300 z opremo SE) in kar 163 evrskih tisočakov za nabrušenega P530 First Edition. Seveda bo mogoče v programu SV podati številne posebne želje, za kar bodo Britanci mastno zaračunali.

Žiga Kolman
foto: Land Rover

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button