AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Genesisov prvi popolnoma električni kupe-SUV

Genensis začenja svoj napad na trg premijskih električnih avtomobilov z novim GV60.

GV60 je prvi namenski električni model prestižne korejske znamke, s katerim nameravajo poseči v prodajo Tesle Model Y in Audija Q4 e-tron. Po trenutnem trendu združuje lastnosti SUV-ja s kupejevskimi potezami, kot tak bo v prodajne salone nastopil kot drugi električar v družini, takoj za prihodom limuzinskega G80 Electrified. GV60 bo prav tako najmanjši v portfelju, ki za Evropo zajema še G70 Shooting Brake, limuzini G70 in G80, ter SUV-ja GV70 in GV80.

Novinec GV60 še ni pripravljen za kompletno razkritje, številne podrobnosti ostajajo nedoločene, potrjena je sicer uporaba E-GMP platforme, kar pomeni tesno povezanost z modeloma Kia EV6 in Ioniq 5. Če za vzorec vzamemo enega izmed dvojice, lahko v vrhu ponudbe pričakujemo podoben sistem z dvema elektromotorjema s 584 KM in 77,4 kWh baterijski sklop, kar bo zadoščalo za 400 kilometrov avtonomije. Drugi bi lahko z uporabo enake baterije, vendar šibkejšega 229 KM elektromotorja dosegel do 528 kilometrov dometa.

Na enaki ravni so pričakovane hitrosti polnjenja, saj se EV60 pohvali z 800-voltno arhitekturo, ki omogoča hitro polnjenje z močjo 350 kW. Kot rezultat lahko baterijo med 10 in 80 odstotki napolnimo v vsega 18 minutah, seveda če najdemo takšno polnilnico.

Na področju oblikovanja gre za klasičen Genesisov pristop z deljenimi lučmi kot pri vseh dosedanjih sodobnih modelih, le da so značilno znamkino masko zapolnili, saj tako pridobijo na aerodinamičnem izkoristku. Če so ostali modeli po mnenju mnogih zelo privlačne alternative ustaljenih nemških konkurentov, se pri GV60 pojavlja nekaj negotovosti in nezadovoljstva, predvsem pri nerodnem zadku s črnim krilcem. Po liniji močno spominja na Kio EV6, a bi zanjo lahko rekli, da je privlačnejši avtomobil.

Kakorkoli, v lovu za dodatnimi kilometri dometa so klasične kljuke vrat zamenjali s skritimi izskočnimi in zunanji ogledali nadomestili s kamerama ter zaslonoma v kabini. V notranjosti so sledili svoji ideologiji »lepota belega prostora«, kar prinaša občutek zračnosti in udobja, obenem so počistili veliko kramarije na armaturni plošči. V celoto združena voznikov kokpit in sredinski informacijski zaslon sta skoraj takšna kot pri GV80, centralna konzola pa prevzema nov »plavajoč« dizajn. Za več prostornosti poskrbi še ravno dno kabine, nekakšna značilnost električnih vozil.

Žiga Kolman
foto: Genesis

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button