TehnikaTesti

Bose QuietComfort Ultra (earbuds)

Kralj je mrtev, naj živi kralj!

Ni še minil teden dni, pa že v drugo menjamo slušalke na zmagovalnem tronu. Če so do nedavnega Bose QuietComfort II predstavljale vrh v svetu avdiofilije, smo se v uredništvu družno strinjali, da so Jabra Elite 10 QuietComfort II kar konkretno posekale. A glej ga zlomka. Američani so pohiteli s predstavitvijo QuietComfort Ultra, pri slovenskem zastopniku Lorex d. o. o., pa so nam za preizkus odstopili trenutno najboljše v-ušesne slušalke, ki jih ponujejo pri Boseu. So zopet osvojili tron?

Na kratko … Da! Pa pojdimo po vrsti. Če že poznate slušalke QuietComfort II, potem vam bodo QC Ultra več kot domače. Pravzaprav sta si škatlici za shranjevanje slušalk na las podobni, pri novejših je sedaj napis na prednji strani v srebrni barvi, medtem ko je pri predhodniku uporabljena diskretna črna barva. Tudi same slušalke so praktično identične, le pri novih so bili nekoliko bolj kreativni z barvnimi kombinacijami črne in srebrne.

Bose QuietComfort Ultra se tokrat ponašajo z dvobarvno kombinacijo – v našem primeru srebrne in črne.

Nič novega, torej? No, ne povsem. Bose že vrsto let postavlja letvico kakovosti zvoka za vse ostale. Seveda se bodo našli posamezniki, ki bodo pri nekaterih slušalkah našli več zadoščenja, a gledano pod črto imajo pri Boseu enega najbolj uravnoteženih zvokov. Seveda imate na trgu tudi nišne slušalke, ki vam dobo TRR osušile za nekaj tisočakov, a tokrat je govora predvsem o „ljudskih“ slušalkah. No, če lahko o množičnosti sploh govorimo. Bose QC Ultra namreč vrednotijo na 349 evrov. Veliko? Da! A berite dalje …

V uredništvu vsako leto preizkusimo ogromno slušalk, a tako udobnih slušalk kot so QC (velja tako za QC II kot QC Ultra) trenutno na trgu ne boste našli. Predvsem je edinstven način vstavljanja slušalk v ušesa, in sicer jih postavite na glavo in potem v ušesu zasukate za 90 stopinj. Če smo pisali, da sfano slušalke Jabra sicer udobne, a pogosto zlezejo iz ušesa, so QC Ultra v ušesi fiksirane ves čas, ne glede na tresljaje ali dolžino uporabe.

Slušalke zares dobro “sedejo” v uho.

Novost, ki jo s seboj prinašajo QC Ultra je Immersive Audio, ali prostorski zvok. Ob prvem stiku s to možnostjo sem dejanko imel občutek, da poleg mene igra odlično uglašena glasbena skupina. Zvok je tako dober, da boste dobili občutek, da imate naglavne slušalke. Čeprav sta slušalki/čepka pri QC Ultra nekoliko večji od konkurence to pri (daljši) uporabi ne boste občutili niti za hip.

Ob nakupu in modrozobni „paritvi“ nikar ne pozabite prenesti aplikacije Bose Music. Slednja vam namreč omogoča, da se pozabavate z nastavitvami glede nizkih, srednjih in visokih tonov. Bas se pri QC Ultra zdi še nekoliko boljši od predhodnika in ne glede na zvrst glasbe (ali jakost zvoka) ohrani zares suveren zvok brez hreščanja.

Slušalke bodo delovale do 6 ur, v kolikor boste uporabljali immersive audio, bo zaloga pošla v približno 4 urah. Škatlica omogoča delovanje za približno 24 ur.

Pri Boseu so pri zastavonoši ohranili upravljanje slušalk z gumbi na dotik. Sam sem malenkost večji fan fizičnih gumbov, toda gumbi na dotik omogočajo nekoliko več funkcij. Slednje so na primer, da lahko glasnost upravljate z drsenjem prsta preko dolžine slušalk. Seveda se bodo našli tudi takšni, ki jim je touch (dotik) boljši in njihov pogled bo povsem na mestu. Meni osebno je pri upravljanju z gumbi na dotik najbolj moteče ravno to, da nikoli ne veste, ali je naprava prepoznala vaš ukaz ali ne. In potem je večna borba s slušalkami (in samim seboj), ali ste tapnili na pravem mestu in s pravo hitrostjo, da ste prestavili skladbo naprej oziroma nazaj.

Naglavne slušalke običajno pričarajo skorajda popolno tišino, kadar ste na letalu ali pa vam pod blokom nori podivjana mladež. Seveda, če slušalke omogočajo ANC (Active Noise Cancelling oziroma odstranjevanje šumov iz okolice). No, Bose QC Ultra so v tej kategoriji nesporni prvak. V kolikor (lahko) uporabljate slušalke na delovnem mestu, nikar ne zavzamite mesta tako, da bi vas lahko kdo presenetil od zadaj. Sam sem namreč večkrat potegnil benqo strasse (porjavil spodnjice), ko sem si vklopil ANC, se zatopil v delo, sledilo je neuspešno klicanje, nakar so me potrepljali po rami … no, sledil je že omenjeni incident … večkrat!

Zvok slušalk Bose QuietComfort Ultra je zares impresiven. Najprej jih morate sami preizkusiti, da razumete, zakaj za njih zahtevajo 349 evrov.

Žal tudi Bose QuietComfort Ultra niso brez napak. Ena od največjih zamer je ta, da boste istočasno lahko povezani samo z eno napravo, kar je pri uporabniku z dvema telefonoma nekoliko nepriročno. Tudi zaščita pred zvokom vetra bi lahko bila boljša. Na rolerjih ali skiroju je kljub ANC še vedno (preveč) moteč zvok vetrnega piša.

Je pa na drugi strani bistven napredek pri prenosu zvoka, kadar opravljate telefonski klic. Prednodnice so imele kar nekaj težav in često so me sogovorniki spraševali, če sem v tunelu, ali pa se zgolj preobrazil v robota. V času preizkusa QC Ultra, so vsi sogovorniki dejali, da je zvok kristalno čist in večina je menila, da je klic opravljen s telefonom v roki. Pri tem delu zmoti le dejstvo, da so slušalke nekoliko (pre)tihe in morate biti precej skoncentrirani na sogovornika, tudi če ste glasnost pojačali do konca.

Bose QuietComfort Ultra so naslednik QuietComfort II. Več kot korektna nadgradnja, predvsem pa je ANC v tem trenutku z naskokom najboljših na tržišču!

Če smo se še teden dni nazaj navduševali nad Jabra Elite 10, se sedaj še za spoznanje bolj nad Bose QuietComfort Ultra. Slušalke so v tem trenutku zares presežek na področju akustike. Ali odtehtajo 349 evrov? Hja, če ste ljubitelj odličnega zvoka, še boljšega ANC-ja, zares udobnih slušalk … Potem so QC Ultra zagotovo prve na spisku. V kolikor že imate QC II in se za lahko noč ne pokrijete z odejo sešito iz evrskih bankovcev, potem nadgradnja ne bo tako zelo drastična, da bi racio pretehtal pri nakupu. Ampak kaj, ko emocio navadno vodi k nakupu … V vsakem primeru bodo slušalke Bose QuietComfort Ultra vaš stalni sopotnik. Sam lahko rečem, da imajo v žepu vedno mesto poleg telefona …

KAJ NAM JE BILO VŠEČ

+ zares izvrsten zvok
+ ANC, ki mu ni para
+ udobje v ušesih
+ slušalke ne lezejo iz ušesa
+ zelo dobra povezava pri telefonskih klicih
+ aplikacija Bose Music
+ kakovost izdelave
+ izenačevalnik tonov
+ Immersive audio – odličen prostorski zvok
+ delovanje pri večji oddaljenosti od naprave, ki proizvaja zvok
+ upravljanje na dotik je lahko za nekatere pozitivno …

KJE VIDIMO PRILOŽNOST IZBOLJŠAV

– … za druge spet negativno
– povezava zgolj z eno napravo hkrati
– (pre)tih zvok pri uporabi prostoročnega klica
– piš vetra (pri večjih hitrostih – skiro, rolerji …) bi lahko bil manjši
– pri uporabi prostorskega zvoka (immersive audio) bo avtonomija slušalk skratena s 6 na približno 4 ure delovanja
– 349 evrov odtehta nakup v kolikor še niste lastnik QC II, v nasprotnem primeru je izboljšav (pre)malo

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

8 komentarjev

  1. Mogoče bi bilo pametno takšne slušalke prepoved na skirojih. Nazadnje me je en gaser skoraj razmontiral v centru, pa še slišal ni nič

  2. Načeloma me ne moti, če je stvar draga, ampak mora tut zdržat. Tle pišete o novi. Me zanima kako bodo te sluške čez dve let.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button