AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Electrified G80: Prvi Genesis z električnim pogonom

Električna alternativa luksuznega bencinsko gnanega G80.

Genesis predstavlja svoj prvi poskus izdelave električnega avtomobila, namreč na električni pogon so preobrazil premijsko limuzino G80, ki pa zelo verjetno ne bo prispela na evropske ceste. Prava škoda, še posebej ko vozilo izgleda tako privlačno kot ta. Oblikovno se sicer bistveno ne razlikuje od različice z motorjem na notranje izgorevanje, samo sprednjo masko so pričakovano nekoliko preoblikovali, saj ni tolikšnih potreb po hlajenju.

Zaenkrat so nam namenili le peščico tehničnih podrobnosti, omenjen je pospešek do stotice v 4,9 sekundah, konfiguracija z dvema elektromotorjema in štirikolesnim pogonom, kar je mogoče preklopiti na zadnji pogon, z izklopom sprednjega motorja. Dometa naj bi bilo dovolj za 500 kilometrov, najvišja moč hitrega polnjenja bo znašala kar 350 kW – baterija se bo tako od 10 do 80 odstotkov napolnila v 22 minutah. K zmanjšani izgubi energije bodo pripomogli tudi na strehi nameščeni solarni paneli. Genesis obljublja razmeroma ekonomično porabo 23.25 kWh/km z uporabo 19-palčnih platišč.

Električni G80 bo ponujal mirno in udobno vozno izkušnjo, po potrebi bo dovolj zmogljivosti za nekaj športne dinamike. Adaptivno vzmetenje s pomočjo sprednje kamere nenehno spremlja razgibanost cestišča za lepše blaženje nepravilnosti, kar odlično sodeluje s sistemom izenačevanja šumov (noise-cancelling), sposojenim pri večjem GV80 SUV. Podrobnejše tehnične podatke bodo kmalu razkrili kupcem v domači Koreji, na kitajskem in severni Ameriki, kjer bi lahko prodaja stekla še letos.

Žiga Kolman
foto: Genesis

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button