Nasveti in varnostVarnost

Začenja se akcija Slovenija Piha 0.0

Cilj policijske akcije je vplivati na zmanjšanje škodljive in tvegane rabe alkohola pri udeležencih v prometu.

Z današnjim dnem se začenja preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcija bo potekala do konca martinovanja, in sicer do nedelje, 13. novembra 2022.

Kot je dejal vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun, bodo policisti v tem času pri voznikih preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Tiste, ki bodo “napihali 0,0”, čaka posebna nagrada v obliki kupona, s katerim bodo sodelovali v žrebanju za udeležbo na koncertu Policijskega orkestra z gosti, ki bo konec novembra.

Okoli martinovega številne nesreče zaradi opitih voznikov

Novembrski čas okoli martinovega je znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki. Zato letos že sedmič zapored v okviru akcije Slovenija piha 0,0 in v okviru akcije Alkohol, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost v prometu, voznikom sporočajo, da so opiti vozniki nevarni vozniki, pa tudi, da ima vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu.

V okviru nadzora nad psihofizičnim stanjem vsakemu vozniku, ki ga imajo v postopku, odredijo preizkus alkoholiziranosti; po potrebi pa s hitrimi testi ugotavljajo tudi prisotnost drog v organizmu. Podoben nadzor bodo izvajali še naslednji mesec, v t. i. veselem decembru, ko bodo aktivnosti tudi evropsko usklajene, saj jih bo koordiniral Roadpol, evropska zveza prometnih policij.

Opiti vozniki krivi za vsako peto smrtno nesrečo

Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake pete smrtne prometne nesreče pa je opit voznik.

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so v starostni skupini od 25 do 34 let. V letošnjem letu se je stopnja alkoholiziranosti zvišala iz 1,41 na 1,44 g alk/kg krvi.

Udeležencem cestnega prometa se že po enem kozarcu zaužitega alkohola zmanjšajo motorične sposobnosti. Poslabša se sposobnost zaznavanja, napačno se presodi razdalja med objekti, upočasni reakcijski čas in zoži zorni kot, kar vodi k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.

Za volan le trezni!

Kot je še poudaril vodja prometne policije mag. Ivan Kapun, smo za prometno varnost odgovorni prav vsi prometni udeleženci: “Če ste opiti, ne sedajte za volan, temveč si prevoz na zabavo in z nje načrtujte vnaprej. Ne zaradi kazni, temveč zaradi lastne varnosti in varnosti drugih prometnih udeležencev. Skupaj poskrbimo, da bodo naše ceste varne za vse.”

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button