UreZanimivosti

Victor Vescovo: Raziskovalec 21. stoletja

Victor Vescovo je dosegel na videz nemogoče. Ne samo enkrat, ampak večkrat.

Potapljaške ure Omega in pomorska zgodovina so Vescova vseživljenjska strast. Sodelovanje s švicarsko blagovno znamko je prineslo pestre izkušnje, v kateri so se kovala prijateljstva in podirali svetovni rekordi.

Za večino iskalcev adrenalina bi bil 12-kratni potop do najgloblje točke v oceanu več kot zadovoljiva pustolovščina v enem življenju. Za Victorja Vescova ta neverjetni rekord, dosežen marca 2021, pomeni le njegov zadnji dosežek.

Življenje Vicotrja je resnično legendarno. Poveljnik Vescovo, nekdanji častnik ameriške mornarice, je eden od le 70 ljudi v zgodovini, ki so opravili “Grand Slam Explorer” – vključuje lestvico najvišje vrhove na vsaki celini (znan kot “Sedem vrhov”), vključno z Mt. Everest ter smučanje tako na Severnem kot na Južnem polu.

Redko je biti navdušen raziskovalec v sodobni dobi, glede na bogastvo virtualnih izkušenj 21. stoletja. Še več, lahkotnost svetovnih potovanj je privedla do krčenja neodkritega sveta. To pomeni, da za nekoga, ki deluje kot Vescovo, ni prostora za polovične ukrepe. Cilj je poiskati najbolj negostoljubne kotičke planeta. Za to sta potrebna pogum in vrhunska tehnologija, ki sta imela ključno vlogo na misiji, ki je zaznamovala začetek njegovega profesionalnega odnosa z Omego.

Leta 2018 je sprožil ekspedicijo “Five Deeps Expedition” – s ciljem obiskati najgloblje točke v vseh petih svetovnih oceanih. Znotraj svojega globokega potapljaškega znanja in izkušenj je cilj dosegel v enem letu in ob tem dosegel najglobljo doslej zabeleženo točko v oceanu. To se je zgodilo v lanskem letu, ko se je potapljal v Tihem oceanu in zabeležil globino Guinnessovega rekorda 10.934 m (35.872 čevljev).

Seveda takšen potop ne bi bil mogoč zunaj varnosti podmornice in Vescovo je hvaležen, da živi v dobi tehnoloških inovacij, ki si jih njegovi zgodovinski junaki sploh ne bi mogli predstavljati. »Nisem omejen na eno mesto, kot so bili raziskovalci v 14. stoletju. Naredil bom več stvari kot Magellan. Da vidim več krajev, kjer še nikoli ni bil noben človek «.

Vescovu so se na tem zgodovinskem potopu pridružile tri Omegine inovativne ure Ultra Deep Professional. Dve sta bili pritrjeni na robotsko roko podmornice, druga pa na napravi za zbiranje in navigacijo podatkov, imenovani “Lander”. V notranjosti podmornice je Vescovo trenutke zaznamoval s svojo osebno Omego, ki nikoli ne zapusti zapestja. “Moj titanov kronometer Omega Seamaster Planet Ocean mi omogoča popoln nadzor časa med vsemi operacijami.”

Leta 2020 sta se Victor in Limiting Factor vrnila v Tihi ocean in izvedla vrsto znanstvenih in raziskovalnih potopov v vse tri “bazene”, ki sestavljajo Challenger Deep. Posadka te misije s šestimi potopi je vključevala dr. Kathryn D. Sullivan in Kelly Drennan Walsh, dve nedavni dopolnitvi Omegine družine raziskovalcev, ki sta se zapisali v svetovno zgodovino, ko je nekdanja astronavtka Kathy Sullivan postala prva astronavtka in ženska, ki je dosegla najglobljo točko na Zemlji.

Ker ni zadovoljen z omejevanjem svojih rekordnih poskusov pod valovi, se je Victor v začetku tega leta lotil “popolnega vzpona” Mauna Kea. Pot od baze do približno -5.600 m po morskem dnu do vrha v oblakih na + 4200 m. Neprekinjeno 9.800 metrov dolgo potovanje, ki presega višino Everesta.

V počastitev neverjetnega partnerstva med raziskovalcem in njegovo izbrano znamko ure je Omega ustvarila kratki film, ki je ujel pionirski duh odprave in poudaril najnovejše dosežke ekipe.

V tem osupljivem dokumentarnem filmu Victor povzema svoje spoštovanje do ure, ki jo nosi kot natančen instrument in vir varnosti. “Svoj Planet Ocean uporabljam za merjenje različnih dogodkov, na primer za izračun, kako hitro grem skozi vodo, prav tako pa je zelo tolažilno, če imam na zapestju čudovit natančen instrument, ki ga imam že celo življenje.”

Glede na Omegin pionirski duh je znamki v velik ponos, da se je sodobni Magellan odločil ravno za to švicarsko znamko. Še posebej, ker je Vescovo naredil prvo potezo. »Sem potrošnik kot kdorkoli drug. Berem revije in kritike. In zgodovina Omege se je vtisnila vame. Povezava Omege z olimpijskimi igrami, proizvajalca prve komercialne potapljaške ure. . . vse je dokaz, da gre za natančnost in inovacije – in so Švicarji. To uro sem kupil v butiku Omega v Dallasu, ker sem potreboval natančen merilnik časa, katerega sem kasneje vzel s seboj na vse potope. Šele po prvem večjem potopu sem se obrnil na podjetje. Tako se je zgodilo “.

Ne glede na rušenje svetovnih rekordov, ima partnerstvo Omege z Victorjem Vescovom tudi bolj praktičen namen – premakniti meje urarstva. Sodelovanje je privedlo do ustvarjanja izrednih prototipov, uspešno preizkušenih v realnih razmerah na nekaterih najstrožjih lokacijah na planetu.

»Začelo se je kot tehnična pustolovščina, vendar me je čedalje bolj začel zanimati še znanstveni vidik. Zdaj na potope pridejo številni znanstveniki. Trije ali štirje včasih. Geologi, morski biologi – in s tem obsežnim sistemom sonarjev preučujejo morsko dno. Torej se poskušamo ukvarjati s pravo znanostjo, medtem ko zaključujemo potope. ”

Duh pustolovščine je zelo živ. Vredno je praznovanja, še posebej, če nas skrajnost vodi v boljšo prihodnost. Kaj sledi z Viktorjem Vescovim? Zagotovo bo to nekaj, kar vznemirja in spreminja življenje. Ob tem pa lahko celo podre rekord ali dva.

Rocco
foto: Omega

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button