TestiUre

Porsche Design Chronograph 911 Sport Classic Limited Edition

Letos mineva 50 let, odkar je ikoničen avtomobil z oznako telefonske številke ameriške policije, prejel predpono Carrera. Vse ostalo je zgodovina, a zgodba o športnem avtomobilu še zdaleč ni tako suhoparna, kot bi nemara lahko laično sklepali po njegovi zbadajoče podobni, pol stoletja stari obliki.

Življenjepis gospoda Ferdinanda je še dandanes zavidanja vreden, saj poleg avtomobilskega žargona v njem najdemo številne ambicije, ki jih je tako ali drugače uresničil. Ena teh je bila ustanovitev oblikovalskega studia Porsche Design. Ja, znamka, ki izdeluje bolj ali manj podobne avtomobile se ponaša s svojim oblikovalskim studiem, ampak v njem primarno ne snujejo avtomobilov.

Zanimivo, prva kreacija studia je namreč bila zapestna ura. Produkt, ki se je pojavil na zapestju Toma Cruisa v filmu Top Gun. V obeh delih pravzaprav. No, zdaj pa studijski portfelj vsebuje še sončna očala, torbe, denarnice, rokavice, dodatke za popestritev bivalnega okolje in še kakšna reč se najde v podmenijskem sklopu.

Za dobro razumevanje nadaljevanja prispevka, se moramo na hitro vrniti v leto 1962, ko je na ceste zapeljal legendarni Porsche 911 Carrera RS 2.7. V želji nastopa na dirkah serije GT4 (namig, od tukaj izvira poimenovanje Carrera, ki v španskem jeziku pomeni dirko), je Porsche izdelal 500 homologacijskih primerkov športnega vozila, ki so se nemudoma po pariškem avto salonu razprodali. Pravzaprav je bilo zanimanje tako veliko, da je tovarna proizvedla še dodatnih 1.025 vozil, skupno torej 1.525 avtomobilov Porsche 911 Carrera RS 2.7.

Če še niste slišali za omenjeni model, pa ste gotovo kdaj na uho dobili besedo ”ducktail” ali mogoče celo Fuchs lita platišča. Znameniti spojler na zadku, ki bi ga v današnjih časih lahko primerjali z našobljenimi ustnicami Instagram vplivnic, je imel poleg nastopaštva tudi precej velik pomen, saj je služil zagotavljanju oprijema med hitro odpeljanimi zavoji. Kljub 210 ”konjičem” je bil avtomobil s svojim šestvaljnikom prava senzacija za sladokusce vožnje.

Kasneje, v letu 2009, je Porsche za ljubitelje kultnega modela pripravil moderno interpretacijo v 250 primerkih. Premalo, če mene vprašate in najbrž so to tudi pogruntali fantje z oddelka financ, saj so za 50. jubilej k tej številki dodali še 1.000 primerkov. Heritage Design je za navdušence nad Stuttgartsko znamko izdelal 911 Sport Classic, ki temelji na generaciji 992 in vsebuje elemente različic Turbo in GTS.

Za občutek, prisilno polnjeni 3,7-litrski šestvaljnik premore 550 ”konjičev”, kar v pospešku z mesta do stotice pomeni slabe 4 sekunde in 315 km/h končne hitrosti. Kot pa se za prave alfa samce spodobi, je športnik opremljen z ročnim 7-stopenjskim menjalnikom, medtem ko je pogon speljan na zadnji par koles.

Tisto kar izstopa so dodatki, ki spominjajo na štirikolesno legendo. Ne manjka ”ducktail”, kakor tudi ne modernizirana 5-kratka Fuchs platišča. Izgled popestrijo dirkalne črte, ”double-bubble” streha ter kostumizirana ”številka dirkalnika” na beli okrogli vratni nalepki. Dediščina se nadaljuje v notranjosti, kjer se prelivata moderna tehnologija in zimzeleni izgled. Rjavo usnje v barvi konjaka se nahaja na bočnih delih športnih sedežev, armaturni plošči in vratnih tapetah. Instrumentna plošča se ponaša z osrednjim analognim števcem z zelenimi številkami, medtem ko piko na i dodajo kovinska stikala. In čemu vsa ta razlaga?

Preprosto zato, da boste razumeli, v kakšne detajle so se spustili pri Porsche Designu, da so ustvarili časomer, ki pričara občutek Sport Classic izdaje na vašem zapestju. Korporativna šala? Sploh ne, samo poglejte dotične vzporednice z avtomobilom. Če se kar navežem na predstavitev notranjosti vozila, je usnjen pašček v barvi konjaka narejen iz enakega materiala kot kabina ”devetstoenajstice”.

Številčnica zapestne ure interpretira števec avtomobila, za nameček, pa je pri procesu konfiguracije ure, možno izbirati med tremi variantami. Osebno, mi je tale z dvema sredinskima črtama najljubša, saj še dodatno poosebi zunanji izgled avtomobila. Ob vsem naštetem pa najbolj presune pogled na hrbtno stran ure. Nalogo rotorja hišnega avtomatskega mehanizma je prevzelo 5-krako Fuchs platišče. A vse našteto je zgolj dizajn, ki ga je moč videti. Dizajn, ali bolje rečeno zasnova, pa je druga plat te ure.

Specialna izdaja temelji na poznani liniji športnih kronografov Porsche Designa. Tortno ohišje, ki sestoji iz titana ter osrednjega poliranega dela z nerjavečim jeklom, v premer meri 42 mm, medtem ko zaradi svoje debeline 15,6 mm malenkost težje zleze pod rokav. Ampak, le kdo bi rad skrival takšno uro, kot je Porsche Design Chronograph 911 Sport Classic Limited Edition? Pompozna ura zavoljo nastopaških ”ušes” meri 54 mm v dolžino, zaradi vpetja pasov pa se več kot odlično znajde na zapestjih z obsegom večjim od 17 cm.

V kompletu je na voljo še črni usnjen pašček (le-tega nismo prejeli v testnem kompletu), ki ga boste precej preprosto zamenjali. In ko napišem preprosto, mislim otroško lahko. To je naslednji nivo dizajna, funkcionalnost. Menjava je v tem primeru resnično stvar sekund in je daleč najboljša od vseh do zdaj preizkušenih sistemov. Poleg tega, pa zaradi tega sistema menjave paščkov samo vpetje na ohišje ne pusti ”mlahavega” občutka, kar je največkrat slabost teh aplikacij.

Porsche Design Studio je mehanizem izpilil do potankosti in menim, da se mnogo urarskih znamk lahko marsikaj nauči od njihovega časomera. Recimo, nastavitev prijetnega občutka kvalitete med navijanjem krone ali suvereno proženje kronografskih gumbov na desni strani ohišja. In ko že ravno govorimo o delovanju mehanizma, poglejmo le nekaj njegovih lastnosti. Gre za hišno krojen avtomatski kronografski mehanizem, kaliber WERK 01.200, ki deluje z 28.800 alternancami na uro in ima 48-urno zalogo energije navitja.

Njegova posebnost je ta, da gre za tip ”flyback”, kar kot že angleško poimenovanje nakazuje, sekundni kazalec s pritiskom gumba za ponastavitev poleti v izhodiščni položaj ter nadaljuje z merjenjem časa (navadno je kronograf najprej potrebno zaustaviti, resertirati in ponovno zagnati). Funkcija je še kako priročna pri merjenju časa krogov med dirko. Ob tem se mehanizem, s premerom 30 mm in vstavljenimi 25 dragulji, ponaša s certifikatom natančnosti COSC.

Za konec nam ostane še številčnica. Območje, kamor oči največkrat zaidejo. Čeprav je zasnova črne teksture z zelenimi poudarki in nekaj detajli sila preprosta, kar lahko rečemo nasploh za vozila 911, se pred radovednim očesom razkrijejo zanimive podrobnosti. Med drugim se ob 3. uri postavlja zlat logotip podjetja, na nasproti strani pa klasičen prikaz sekund predstavlja poseben rotirajoči disk z napisi Sport Classic in Limited Edition. Ne manjka luminiscenca na kazalcih ter indikatorjih ur, a najbolj impresionira natančnost izdelave. In ne pozabite, testni primerek je konceptna ura z oznako 0000, kar pomeni, da si še lahko privošči kakšen odstop, ki ga potencialno odkrije le vešč urarski mojster.

Narejeno, da traja (ang. Bulit to last), je bil eden od motov Ferdinanda, ki je evidentno le-tega zasidral v naslednje generacije. Tako kot je Porsche 911 ob vsej svoji preprostosti izjemen in trajen, so tudi zapestne ure studia narejene z namenom, da parirajo jeklenim konjičkom izpod ”skorajda” iste strehe. In čeprav podjetje nima za sabo večstoletne urarske zgodovine, so ure oblikovno zelo samosvoje in tehnično dovršene, zaradi česar si lahko privoščijo konkurenčno cenovno pozicijo. Preizkušena omejena izdaja Porsche Design Chronograph 911 Sport Classic se ceni na 12.500 evrov, a nič nede, saj je pred tem potrebno pripraviti še vsaj 275.000 evrov za vozilo, ki je pogoj za lastitev tega fascinantnega časomera.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Porsche Design Chronograph 911 Sport Classic Limited Edition

Ohišje 42 mm premer; 15,6 mm višina, razdalja ”lug to lug” 54 mm, mat ohišje iz titana, s kovinsko polirano sredico brušeno; 100 m vodotesnost
Številčnica Črna številčnica z opcijskimi sivimi sredinskimi črtami; zelena minutna (sekundna) obroba številčnice; kazalci in indikatorji prevlečeni s SuperLuminova; zlat logotip ”p” ob 3. uri; prikaz datuma ob 4:30.uri; rotirajoči pladenj s prikazom sekund ob 9. uri
Mehanizem Hišni avtomatski kronografski mehanizem s funkcijo ”flyback”, kaliber WERK 01.200; s premerom 30 mm; deluje z 28.800 alternancami na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 48 ur; vsebuje 25 draguljev in ima COSC certifikat
Pas Usnjen pašček v barvi konjaka z integriranim sistemom menjave pasov; varnostna zaponka iz titana v obliki metulja; dodaten pašček v črni barvi
Referenčna številka VIN številka vašega Porscheja 911 Sport Classic
Cena 12.500 €

Povezani članki

2 komentarjev

  1. Vsa čast da ste uspel dobit to uro na test. Boste avto tudi? XD. V živo še nisem uspel videt Porsche Designa, ampak tole je do jaja zadeva. Prav poštena urca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button