TestiUre

Porsche Design Chronograph 1 – 911 Dakar

Na trenutke se je treba odklopiti. Enostavno odmisliti kopico nadležnih informacij z akutnim (ne)učinkom ter prisluhniti sebi. Razumeti sebe, svoje želje in cilje. Mogoče še bolje, živeti vrednote. Družabne platforme nas konstantno bombardiranje s trendi, ki nemara to niso, s čemer vse težje ločimo med lastnimi in vsiljenimi koncepti. Ne verjamete?

Kateri avtomobil znamke Porsche vam najprej šine v misel? Moškim predstavnikom bo algoritem največkrat prikazal kakšen GT3, GT2 ali Turbo. Boxer? Le kaj ste iskali po aplikaciji, da bi vam algoritem priporočil slednjega. Predstavnice nežnejšega spola pa bodo zavreščale ”šajeeennn”. Nedvomno je umetna inteligenca naredila domačo nalogo in nas dodobra prepoznala. Ampak, kar UI ne razume je to, da petnajst lajkov modrega GT3 RSa še ne pomeni, da si to želimo. Mogoče smo le tisti dan malce bolj vrženi na modro barvo. Kdo bi vedel.

Podobno se dogaja pri iskanju časomerov. Po nekajkratnih iskanjih algoritem določi, da je uporabniku nujno v ”feed” dostavljati športne ure z integrirano zapestnico. Groza. Še dobro, da se nekateri občasno odklopimo in razmišljamo izven okvirjev. Vključno z inženirji pri znamki Porsche. Če bi slednji delali po principu algoritma, ne bi nikoli udejanjili najbolj edinstvene stvaritve – 911 Dakar.

Kdor vsaj malo pozna Porschejevo zgodovino, bo pri 911 Dakar seveda kaj hitro prepoznal navdih s strani modela 952, s katerim so leta 1984 osvojili zmago na reliju Paris-Dakar. S tem razlogom je sodobna reinkarnacija na voljo s paketom Rally Design, ki prinaša čudovito poslikavo v čast predniku.

Za pogon Dakarskega bojevnika skrbi poznan 3-litrski šestvaljni bokser z dvema turbopolnilnikoma iz modela GTS, ki ustvari 353 kW (480 KM) in 570 Nm navora, kar se preko osemstopenjskega PDK samodejnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Terenski 911 sem tako do stotice požene v samo 3,5 sekundah. Toda 911 Dakar resnično izstopa zaradi svoje postavne drže, nastale s kombinacijo poudarjene karoserije in znatno višje oddaljenosti od tal, za kar je zaslužna nova tehnologija vzmetenja.

Podvozje je za 50 mm višje od standardne Carrere S, dvižni sistem pa lahko doprinese dodatnih 30 mm, kot nalašč za avanturistične odprave. V razvojni fazi so ga popeljali čez različna brezpotja, od puščavskih sipin, kamnitih površin, do snega in ledu, zato je standardno obut v terenske pnevmatike, ovite okoli 19-palčnih platišč spredaj ter 20-palčnih zadaj. Žal so morali zaradi le-teh, najvišjo hitrost elektronsko omejiti na 240 km/h.

Poleg obstoječe tehnologije so Porschejevi inženirji razvili dva prilagojena načina vožnje. Način Rally je nastavljen za lažje kljubovanje neurejenim površinam kot na reliju, zato več energije pošilja na zadnji kolesni par. Program Offroad se osredotoča na maksimalno 4×4 zmogljivost in oddaljenost od tal. Oba načina sta opremljena tudi z novim sistemom za nadzor speljevanja Rally Launch Control. Novi 911 Dakar je omejen na 2.500 primerkov, katerih cena znaša najmanj 222.020 evrov. Res pa je, da vam nakup vozila prinese vstopnico za nakup sovpadajoče zapestne ure Porsche Design Chronograph 1 – 911 Dakar. Ta je prav tako izbira izven okvirjev, pa ne samo zaradi ohišja s premerom 42,7 mm in 15,5 mm debeline, ki na zapestju izstopa s svojim drznim videzom.

Bolj kot prezenca, v oči bode material, ki ga je Porsche Design uporabil za ohišje. To je narejeno iz čistega trdnega titanovega karbida, za katerega blagovna znamka trdi, da ponuja izjemno vzdržljivost in odpornost na praske, vse to pa ob nižji masi, ki je celo lažja od standardnega titana.

Celotna oblika tega ohišja sledi linijam klasične serije vojaških kronografov proizvajalca Porsche Design, razvite za nemške oborožene sile, s čistim mat peskanim zaključkom, preprosto poševno luneto, uporabnimi ”ušesi” in krono z ujemajočimi se gumbi kronografa v kontrastni črni barvi. To je čist, funkcionalen videz ure, ki odraža duh robustne terenskosti novega Porscheja 911 Dakar.

Porsche Design Chronograph 1 – 911 Dakar poganja avtomatski kronografski mehanizem, kaliber WERK 01.240, ki je sodoben pogonski agregat s funkcijo flyback in kronometrskim certifikatom natančnosti COSC. Poleg tega ponuja sprejemljivo 48-urno rezervo energije navitja. Kot je že navada pri Porsche Designu, tudi tokrat nalogo navijalnega rotorja upravlja 5-kratko Fuchs platišče. Uro zaključuje perforiran črni usnjeni pašček, podprt s Porschejevim hišnim materialom iz mikrovlaken Race-Tex.

In kaj imata razgrabljen avtomobil ter nedosegljiva zapestna ura skupnega z vsiljenimi koncepti razmišljanja? Bore malo ali pa zelo veliko. Če me vprašate, kateri Porsche mi prvi pade na misel, je to tale Targa. Precej ikonična, daleč od muhe enodnevnice, za kar posledično ne toliko instagramabilna. Ura? Porsche Design v katalogu nudi klasično izdajo Chronographa 1, ki je ovit v črnino, izstopa pa rdeči sekundni kazalec. Preprosta športna eleganca, ki nekako sovpada s stilom avtomobilskega privrženca. Mogoče napredni algoritem s serviranjem Monacov, Dayton in Speedmastrov le nima vedno prav.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button