TestiUre

Christopher Ward C60 #tide

Nedavno mi je med brskanjem po svetovnem spletu algoritem ponudil interesanten video. Pereča tema o investicijah in skrbi za denar. Kliknem, saj me zanima kaj bo porekel mladi mož z naslovnice. Njegov govor je tekel o ideji, da vsi prodamo kriptovalute, delnice, žlahtne kovine in nato te novčiče, vložimo v prestižne zapestne ure, ki naj bi statistično najbolje ohranjale vrednost na dolgi rok. Ampak, ali to dognanje možakarja resnično drži?

Mogoče. Predstavljeno na grobo. Problem te izjave pa je seveda, kje drugje, kot v detajlih. Finančni svetovalci vam bodo največkrat priporočali, da svoje premoženje razporedite, saj se tako izognete nenadni izgubi vsega. Mladenič je ta detajl spregledal, ali pa namenoma izpustil, da zgodba deluje bolj dramatična.

Poleg tega v urarskem svetu kroži zgodba o balonu. Znamke Rolex, AP, RM, Patek in še bi lahko našteval, so iz danes na jutri postale tako ”zaželene”, da je marsikdo pripravljen plačati 2-, 3-, 4-, 5- … tudi 10-kratnik prodajne cene, le da bi ta časomer imel na zapestju (no, ali pa v sefu, saj se te ure le redko prikradejo v javnost). Vendar, splet ne vidim smisla, ne na kratek, kot tudi ne na dolgi rok.

Sleherni bend se enkrat izpoje. Vključno s Queeni. Ne glede na zapuščino, se generacije menjajo, kar je občutil trg klasičnih avtomobilov. Namreč vozila z obdobja med prvo in drugo svetovno vojno na dražbah sploh niso več zanimiva. Še pred desetletjem ali dvema so dosegala rekordne vrednosti, zdaj pa jim le še rekdokdo zvišuje začetno postavljeno ceno. Podobno se zna zgoditi na uraskem področju, da bodo na vsem lepem začele prosperirati moderne ure – takšne narejene iz recikliranih ribiških mrež, recimo. Klientela v urarstvu bo kmalu želela kupovati novodobni luksuz, kar pa ni zlato, diamanti in ”ima se, može se” pristop. Zametke opažamo pri lansiranjih zanimivih izdaj, ki tako ali drugače podpirajo organizacije za boljši jutri …

Po drugi strani pa sem se skozi leta naučil, da šprint v poslovnem smislu ni nikoli dolgo trajal. Tek na dolge proge je tisti, ki je urarsko industrijo držal pokonci tudi čez tisto kvarčno krizo. Verjamem, da vsakega šefa prevzamejo številke, vendar, če tvoja klientela kupi mavrično Daytono zato ker je ”in” ter se ji viša vrednost na trgu, hkrati pa z njene številčnice ne zna odčitat časa, ker je navajena na digitalni zapis s pametnih telefonov … ali še bolje, da pozna vrednost ure na svetovnem spletu, medtem ko se krajša številka reference modela ne zasidra v male sive celice …

Domino efekt

Ta blaznost je med preostalimi proizvajalci naprav za merjenje časa povzročila višanje cen celotnim kolekcijam. Razlog? Vojna v Ukrajini, raztros virusa … ali gola želja po ustvarjanju dobička in dejstvu, da so stranke še vedno pripravljene odšteti zajeten šop denarja za dotičen logotip blagovne znamke na številčnici.

S tem pristopom se je vstopni prag v švicarske vode krepko dvignil. Če si še pred letom dni nekega pilotskega kronografa kupil za dobrih 5 tisočakov, se zdaj ta isti časomer ceni na 7 tisočakov. (Ne)dostopnost je zagotovo svojevrsten čar luksuza, ki pa po drugi strani ustvarja vrzel, katero s pridom zapolnjujejo manjši urarji s kapico svežine. Pestre številčnice, interesantni zapleti, količinsko manjša in posledično bolj kvalitetna izdelava ter za nameček še dostopna cena. Recept, ki nikakor ne obljublja bučnega uspeha.

Da temu ni tako, priča ustanovitelj britanske urarske manufakture Christopher Ward, ki je eden izmed prvih urarjev ponudil časomere v spletni trgovini. ”Kaj? In kako veš, če ti je prav?” No, tudi ta del so pri Christopher Wardu nagruntali. Program 60I60 kupcu omogoča, da po 60-dneh vrne uro, če mu ta ni všeč, oziroma ima v nasprotnem primeru 60 mesecev garancije. Mimogrede, le redko kateri Švicar se pohvali s takšno varovalko.

Pionirsko potapljaštvo

Katera ura vam pade na pamet ob omembi potapljanja? Submariner, Seamaster, Aquatimer … vendar, če trojico postavimo ob ohišje eno drugi opazimo, da med njimi ni velikih razlik, kakor tudi ne samosvojosti. S tem pripravljam teren, da se od manjših znamke ne sme pričakovati veliko, čeprav le-te največkrat presenetijo.

Izdelava potapljaške ure že dolgo ni več ”kunštna”. Robustno ohišje z dobro vodotesnostjo, jeklena zapestnica, čitljiva številčnica, vzdržljiva luneta ter močna osvetlitev za slabe pogoje. Preprosto, pa vendar se veliki igrali preveč oklepajo konkurence, zato je denimo med trenutnim Seamasterjem in Aquatimerjem le še bore malo razlike. Škoda.

Christopher Ward ima tako kot vsak urar, dodobra razdelan portfelj in potapljaške ure sestavlja več kolekcij. Model C60 z oznako #tide je dvignil uredniške obrvi in po parih emailih s carinskimi dekleti, so ”potapljača” le spustili v deželo na južni strani Alp. Estestka embalaža s kombiancijo lesa in usnja skriva zajeten kos ure. Kar 190 g ”vaga” z jekleno zapestnico. In številčnica. Ta požanje vso pozornost, tako v prostoru, kot v sončnih žarkih … da ne omenjam svetilnosti luminiscence ob nastopu mraka.

Zagotovo se na uri opazi poteze velikih plejerjev, ampak dejstvo je, da Christopher Ward C60 #tide v nobenem pogledu ne želi biti samo slaba kopija konkurentov. Gre za samosvoj časomer, ki ima potapljaška specifikacije, katere so znami že … pravzaprav več desetletij. Kovinsko ohišje s premerom 42 mm, debelino 14,1 mm in razponom 49,3 mm je nalašč za možata zapestja. Takšna z obsegom vsaj 16 centimetrov – za občutek, ura je fotografirana na zapestju premera 20 cm.

Ampak, če vam je vizualno všeč, si jo le naročite, saj jo lahko v nasprotnem primeru vrnete v 60 dneh. Čeprav dvomim da jo boste, saj ima ura toliko atributov, da ne vidim razloga, zakaj bi plačali več in dobili manj. S tem kažem na detajle kot je fini raztez jeklene zapestnice v zaponki, integriran sistem menjave paščkov, keramično luneto, prosojno modro steklo številčnice z vzorcem ”Miami” skozi katero se vidi delovanje mehanizma in še bi lahko našteval. Še beseda o mehanizmu, ki je delovna Sellita SW200, certificirana po COSC. Res da ima borih 38-ur zaloge energije navitja, vendar bo za dvakratnik zaloge energije potrebno odšteti vsaj 10 tisočakov, kateri pa še vedno ne bodo prinesli originalne luminiscence, sistema menjave paščkov …

In ravno ta razkorak blagovnih znamk s podobnim produktom sem želel predstaviti v prispevku, ki ga berete iskalci svoje prve avtomatske ure, navdušenci nad potapljaškimi urami, raznovrstni kolekcionarji ter vedoželjni horologi, kateri zagotovo veste, da ure hudičevo dobro držijo vrednost, a da je to obenem le trenutna izjema kot pa dolgoročno pravilo.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Christopher Ward C60 #tide

Ohišje 42 mm premer; 14,1 mm višina, razdalja ”lug to lug” 49,3 mm, kovinsko ohišje, polirano in brušeno; masa ohišja 95 g, skupaj z zapestnico 190 g; 600 m vodotesnost
Številčnica Temno modra steklena številčnica z ”Miami” učinkom, svetlo modra luminiscenca kazalcev, indikatorjev ur, lunete ter ”valov”; prikaz datuma ob 6. uri
Mehanizem Avtomatski mehanizem Sellita, kaliber SW200 COSC; 28.800 alternanc na uro; zaloga energije navitja znaša 38 ur; natančnost -4/+6 sekund na dan
Pas Brušena kovinska zapestnica s tremi členi, z možnostjo finega podaljška v varnostni zaponki z logotipom; širina 22 mm
Referenčna številka C60-42ADC3-S0BB1-B0
Cena 1.410 €

Povezani članki

6 komentarjev

  1. Ceprou mi je ksna druga znamka precej bl pri srcu, ampak tole je pa yra k je noro huda. Priznam pa, da nism poznal re znamke!

  2. Kakorkoli je že želite obračati, je na koncu vedno marketing. Ne izgleda slabo, ampak raje bi še malo dodal in kupil Tag Heuerja ali pa Omego

  3. Ampak, vprasanje je, kok bo cena te ure cez par let? Svicarji drzijo z razlogom, tile britanci pa niso nek presezek, mogoce celo prvic slisim zanje?!

  4. Kljub manj poznani znamki, ura pritegne s svojim šarmom . Pohvala avtorju prispevka za čudovit prikaz ure v različnih okoljih-scenah. Res top!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button