TestiUre

Bosphorus Leather Petra Watch Case – Togo Khaki Green

Shranilo dragocenih zapestnih zakladov ali omejitev širitve urarske kolekcije?

Horološki hobi je čudna stvar. Ni za vsakogar, zagotovo ne. A tisti redki, ki vam je še mar za mehaniko s popolnim prileganjem naoljenih zobnikov, se boste v eni točki zagotovo srečali z žargonskim stresom – koliko ur si lastiti, kam jih shraniti in katere postaviti na ogled.

Zgodba dolga kot jara kača se venomer začne s tisto eno preklemansko uro, ki pa ni nujno, da je vaša prva. Slednjo ste nemara dobili ob prestopu osnovnošolskega praga ali kasneje za maturo, diplomo, magisterij, nemara celo doktorat. Vendar ura, katera vam potencialno spremeni tok življenja je tista, ki si jo kupite sami. S prvo plačo, ob prvem uspešnejšem momentu.

Kljub temu, če se do onemoglosti prepričujete, da je to vsestransko uporabna ura, ki jo od jutra do večera držite na zapestju, se bo v enem zamahu metulja na drugi strani planeta ponudila priložnost za vašo naslednjo uro. Morda ne bo ravno ura glavni razlog nakupa, ampak morebitni prodajalec z izjemno zgodbo, katero kasneje implementirate v svoj repertoar življenjskih prigod. Preverjeno.

Z leti, mogoče celo meseci, pridemo do tako imenovane kolekcije časomerov, ki pa so shranjeni v lastnih škatlah ter nekako razkropljeni po domačem brlogu. Slej ko prej pridemo do spoznanja, da bi bilo dobro imeti kakšno univerzalno škatlo za hrambo zapestnih ur. Eden od poglavitnejših razlogov je zagotovo dejstvo, da se ure prodajo za višjo vsoto v primeru lepo ohranjene originalne škatle ter seveda pripadajočih papirjev, ki izkazujejo avtentičnost izdelka.

Če se do zdaj še niste odločili o končni številki ur v vaši kolekciji, je nemara le-to mogoče zamejiti z nakupom škatle z n-številom prostorčkov za ure. No, iz izkušenj priporočam debelejšo (višjo oziroma dvoetažno) škatlo, kjer se spodaj navadno nahaja predalček za nadomestne paščke ter orodje.

Škatla izpod mojstrskih rok

Med brskanjem spletnih mest ponudnikov urarskih dodatkov sem naletel na všečen produkt, vendar si nekako nisem predstavljal, kje bi ta lahko našel mesto v mojem življenju. Usnjena škatla turškega proizvajalca Bosphorus Leather me je nemudoma prevzela z eminentnim kontrastom kaki zelene ter peščeno rjave, ki ga dopolnjujejo pozlačeni okrasni elementi. Ampak, zakaj imeti škatlo v škatli in čemu le dva prostorčka?

Na zadnje vprašanje že pišem odgovor. Portfelj uranskih škatel podjetja Bosphorus Leather nosi ime Petra in nudi dimenzije z 2, 4 ali 8 prostorčki za shranilo ur. V kolikor vas skrbi, da dobavitelj iz evro-azijskega mesta ne more podpreti vaše zbirke dodajam, da so v njihovi zbirki urarske škatle ali bolje rečeno kovčki z mesti za 10, 12, 15, 20, 21, 25 ali celo 30 zapestnih ur.

Še zdaleč pa škatle za ure niso edini produkt podjetja Bosphorus Leather. V spletni ponudbi boste našli tudi potovalne rolce, odlagalne pladnje, navijalce ur in usnjene produkte kot so paščki, denarnice ter čevlji. A vrnimo se nazaj k ročno izdelani škatli Petra.

Lična ‘skrinjica’ je odeta v mehko prodnato telečje usnje kaki barve, z gladko teksturo ter značilno navpično zrnato izbočeno površino. Gre za togo tip usnja, katerega v notranjosti kontrastno dopolnjuje svetlo rjavi semiš. Škatla v dolžino meri 17 cm, širino 12 cm in višino 10 cm. Zunanjo podobo zaokrožujejo pozlačeni dodatki, kot je ključavnica s ključem ter 8 kotnih ščitov polirane medenine. Piko na i dodajo pozlačene zakovice, ki opravljajo vlogo šivov.

Ob odprtju vrhnjega pokrova škatle nas pozdravi všečen logotip podjetja ter manjša škatla. Tej je mogoče sneti vrhnjo plast in občudovati dve zapestni kreaciji v njej, ali pa celoten notranji del izvleči iz ‘skrinjice’. Sprva tega koncepta nisem najbolje razumel, saj se mi je zdelo nesmiselno privzdigovati dva ‘pokrova’, preden se dokopljem do svojih ur. Ampak, čez čas sem dojel, da je škatla Petra široko-namenska.

Namreč, veliko urarskih ljubiteljev ima sef. In ker je takšno lepo škatlo kot je Petra bogokletno zapirati za zapahe, lahko lastnik preprosto izvzame manjšo šatuljo in jo pospravi v sef, medtem ko čudovito kaki (seveda je na voljo več barvnih kombinacij) zeleno skrinjico občuduje na komodi. Še več, vanjo lahko spravi najrazličnejšo bižuterijo.

Obstaja še ena varianta in sicer, da uro namestite le na eno mehko blazinico, medtem ko drugo odstranite in s tem naredite prostorček za druge drobnarije. In če že v nedogled zapisujem pluse, naj nanizam še kakšen minus. Pravzaprav je bolj ali manj samo en in to je, da je škatla malenkostno limitirana na tehnične specifikacije ohišja ure. Slednje ne sme biti predebelo kakor tudi ne preširoko oziroma predolgo. Kot primer služi ura IWC Big Pilot, čez katero se posledično ne da zapreti pokrova notranje škatle.

Vse ostalo štima pri Bosphorus Leather Petra Watch Case – Togo Khaki Green. Kvaliteta uporabljenih materialov je na zavidljivem nivoju. Že dolgo nisem s prsti otipal tako mehkih blazinic in vonjal tistega pravega usnja. Enako prepričljiv je nivo končne obdelave škatle, sploh ob dejstvu, da gre za ročno izdelan produkt. Že sama ta misel mi ne dopušča oporekati ceni 549 ameriških dolarjev (500 evrov), ki je vsekakor visoka, a ne smemo pozabiti, da tukaj govorimo o luksuznem produktu, kjer ob nakupu čustva največkrat prekosijo razum. Mar nisem na začetku opozoril, da je horološki hobi čudna stvar?

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button