AvtomobiliTesti

Toyota RAV4 Plug-In 2.5 VVT-i AWD HSD Style

Je to pokop za dizle?

V Domžalah domuje bližnji prijatelj katerega oče je v svoji nekaj desetletij dolgi vozniški karieri gostil že marsikateri zanimiv primerek na štirih kolesih. Njegova garaža je med prvimi na sončni strani Alp gostila tudi Toyotinega takrat terenca (brez športnega!) RAV4, ki je na evropska tla zapeljal točno na polovici 90-ih. Še vemo kaj RAV4 pravzaprav pomeni?

Recreational Active Vehicle AWD bi rekli Angleži, mi pa prevedli kot rekreacijsko-aktiven 4×4 avtomobil. Ob cvetočih in čedalje številčnejših evropskih vozilih bi tedaj na asfaltu težje bolj izstopali kot recimo izza volana kompaktnega japonskega terenca kot je RAV4 bil. Slednji je do aktualne pete generacije doživel pravcato evolucijo in se iz pohodnika z rezervno pnevmatiko na hrbtu prelevil v elegantnega ter okolju prijaznega družinsko uporabnega SUV-ja.

Elektrifikacija njegovega pogona ni presenečenje, saj je poltretji liter zajetni agregat v hibridni različici znanka že iz predhodnika, tokrat pa se je prvič predstavil kot priključni hibrid in prepričal tudi skeptike iz tehničnih vrst, ki smo česti zagovorniki sajastega pogona. S čim je RAV4 PHEV prepričal in ali se nekdanji lastniki nad njim še vedno navdušujejo?

Zgodba se je pričela na pozni petkov večer, ko sem RAV4 parkiral pred svojim domovanjem s polnim rezervoarjem oktanskega napoja in popolnoma prazno baterijo. Na poti domov sem na hitro obiskal še trgovino, kajti naslednji dan je sledil obisk desnega vršaca nad Kamniškim sedlom, gledajoč iz prestolnice. Kot vedno sem ob prevzemu vozila ponastavil vse merilnike prevožene razdalje in porabe, ter se sam pri sebi zadovoljivo zasmejal češ »da te vidim hibrid, koliko popivaš ko ni električne asistence«.

Zjutraj sva s planinsko opremo v 490-litrskem prtljažnem prostoru krenila proti izhodišču nad Kamniško Bistrico. Ker sem se zdoma podal nekoliko pozno, sva pot nadaljevala po gozdni cesti in tam se je izkazala prva prednost športnega terenca. Gospodična pred menoj je s pri nas najbolje prodajanim vozilom francoskega porekla po nasutem pesku drgnila dno karoserije prav na vsakem prehodu hudourniških prečenj ceste, medtem ko RAV4 ni kazal prav nobenih znakov zaskrbljenosti.

Ob vklopu programa Trail sva z inteligentnim štirikolesnim pogonom do cilja oziroma mojega izhodišča zvozila povsem suvereno. Ob mojem povratku naju je pot spotoma zapeljala še na zasluženo kofeinsko-socialno pavzo k omenjenemu kolegu. In ob pregledu vseh novitet zares odlično založenega RAV4 s paketom opreme Style, ki med drugim prinaša dvobarvno Bi-tone zunanjost, Bi-LED projekcijske žaromete, športne sedeže v kombinaciji usnja in tkanine ter še nekaj dobrot za doplačilo, smo z njegovim očetom na čelu ostali brez pripomb. Kleni in napredni »japonec« še vedno ohranja svojo bit in upravičuje opis svojega imena, vseeno pa je danes pravcati družinski SUV s sodobnim pogonom, medtem ko je bil nekoč predvsem aktiven voz za rekreativce.


Da ne pozabimo na pogon in njegovo porabo. Moj posmeh je namreč ob prihodu domov naletel na trdna tla, saj me je japonski inženiring ugnal v kozji rog. Kljub popolnoma prazni bateriji je poltretji liter krepak bencinar, ki grgra po taktu Atkinsona, v povprečju spil 5,9 litra. Tudi z vmesno avtocestno vožnjo in ob podatku, da mu tehtnica pokaže dobri dve toni, njegova oblika pa ni niti med aerodinamičnimi povprečneži. Nadaljujem lahko s podatkom o moči, ki ob napolnjenih obeh »špajzah«, tako električni kot bencinski, znaša kar 225 kilovatov oziroma bolj domačnih 306 vrancev.

Ko spravite vso čredo v galop, ta neskromnega športnega terenca mimo kilometrske stotice spravi v 6,2 sekunde. Litij-ionska baterija sprejme 18,1 kWh in zadostuje za približno 70 kilometrov avtonomije, čeprav se Japonci skušajo približati vrednosti sto. Na avtocesti smo jih prevozili 50 z vožnjo v okviru omejitev, zato je zmogljivost pogona v večih pogledih izvrstna. Varčna in zmogljiva, kot je bil pred nekaj desetletji atribut prisilno polnjenih dizlov. Še bolj razveseljujoč je podatek o polnjenju baterije, saj na hišni vtičnici zahteva približno osem ur. Izvrstno tako za delovnik kot nočni počitek, medtem ko bo na hitri polnilnici sit v dveh urah in pol, saj t.i. »on-board« priključek omogoča polnjenje z največ 6,6 kW.


Japonci so se pri kreiranju zmogljivega in varčnega družinskega vozila zares izkazali. Tej tezi pritrjuje precejšnje globalno povpraševanje po RAV4 PHEV, saj proizvodnja enostavno ne dohaja povpraševanja, ki je bilo precejšnje še pred aktualno avtomobilsko krizo, kaj šele danes. In to kljub dejstvu, da morate za tako gnan in opremljen voz odšteti 53 tisočakov in več.

Testnež je bil zabeljen z dodatno opremo v vrednosti skoraj devetih tisočakov, zato smo na blagajni prejeli račun z vrednostjo 61 tisočakov in tri stotake. Precej, vendar le dokler se ne ozremo na celoten avtomobilski trg. Zmogljiv (300+ KM), varčen in družinsko uporaben avtomobil boste težko našli z manj kot 50 tisočaki v žepu, zato je njihovo lastništvo nekakšna ekskluziva. In lastiti si Toyoto RAV4 plug-in hibrida to vsekakor je.

Fotrov kotiček

Tokrat prav potihem zapišem, da je hibrid boljša izbira kot bi bil dizel. Neslišno vas odpelje od doma ali tja dostavi, kar nekaj deset kilometrov lahko brezskrbno jadrate brez emisij, ob prazni bateriji pa inteligentni sistem poskrbi, da bo v njej vedno dovolj kilovatov za občasno jadranje ali manevriranje na mestu, pri tem pa pridno izkoristi prav vsako zaviranje ali spust po klancu.

Priznam, da sem bil prvič nad priključnim hibridom tako navdušen. Ne zgolj zaradi zmogljivosti, temveč praktičnosti in varčnosti. Japonci so zopet ubrali pragmatičen in celovit pristop ter kupcem pripravili prav tisto kar le-ti zares potrebujemo. Le cena je zaenkrat previsoka, da bi tako gnanega RAV4 večkrat ugledali na asfaltu.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Dovršen pogon. Zmogljiv in varčen, praktičen in inteligenten.
+ Baterija. Dovolj zajetna za dnevne potrebe.
+ Multipraktičnost. Mesto, avtocesta ali gozdna cesta, prav nikjer se ne zmede ali upeha.
+ Inženirska dovršenost. Dva elektromotorja in bencinar so lepo uigran trio.
+ Kvaliteta izdelave. Visoka, zapolnjena z materiali, odpornimi na živahne otroke.
+ Poraba. Z nekaj vaje se boste posmehovali tudi električarjem in njihovim tegobam.
+ Videz. Samozavesten in ne pretirano vpadljiv.
+ Tih in miren ambient, tudi ob delovanju agregata.

GRAJAMO:
– Cena. Praktično edina hiba, če ji lahko tako rečem.
– Multimedijski vmesnik ima nekaj prostora za napredek.

Mere dolžina/širina/višina (mm). 4.600 / 1.855 / 1.690
Medosna razdalja (mm) 2.690
Prostornina prtljažnika (l) 490
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.045 / 2.510
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.487
Največja sistemska moč pri vrt./min. 225 kW (306 KM) pri N/A
Največji sistemski navor pri vrt./min. Ni podatka
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 6,2
Posoda za gorivo (l) 55
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 1,2
Emisije CO2 (g/km) 26
Cena osnovnega modela (v EUR) 52.900
Cena testnega modela (v EUR) 61.300
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.toyota.si

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button