AvtomobiliTesti

Renault Megane E-Tech Electric Iconic EV60 160 kW

Megane, ki to ni

Po nekaj letih elektrifikacije so avtomobilski inženirji iz predmestja Pariza zamahnili z rokavico in tekmecem vrgli novo, močno izpopolnjeno štirikolesno kost. Sliši na ime Megane, ki je v našem umu zapisan kot dostopen avtomobil za vse vrste rabe – osebno, družinsko, poslovno in delovno. Pri Renaultu so temu sedaj naredili konec. Megane, kot ga poznamo, se je poslovil.

»Megane je mrtev, živel Megane!«, saj krste starega še niso dobro zaprli, že je tu nov vladar. Tokrat Renaultovega električnega trona v kraljestvu napihnjenih hatchev ter z izjemo imena in nekaj oblikovnih potez s svojim soimenjakom (ne prednikom!) nima prav veliko skupnega. Je to dobro? Pri odgovoru smo prav vse glave uredništva nekoliko v precepu. Ime je znano in vabi ljubitelje »dvigalke«, vendar bodo slednji kmalu »prizmeljeni« kot smo bili nekoč nabriti mladeniči po očetovi klofuti, saj je cena Megana E-Tech vse prej kot ljudska. Pojdimo lepo počasi in skupaj raziščimo razloge za tako cenovno politiko novega in popolnoma električnega Megana.

Temelji na povsem sveži Renaultovi namenski platformi CMF-EV in si jo deli z Nissanovo Ariyo. Gre namreč za tehnično polje, na katerem bodo rasli bodoči električarji avtomobilske alianse Renault-Nissan. Električni Megane še vedno sodi v razred kombilimuzin, vendar je čedalje bolj prežet s potezami kupejev in križancev. Bo že držalo, da oblikovalci radi brišejo klasične meje, ki so nekoč veljale za svete. Videz vozila nesporno nakazuje na članstvo v Renaultovi hiši, medtem ko je tamkajšnji šef Luca de Meo menda poskrbel za čokato športno prezenco. Slednjo tvorijo poudarjeni boki, F1 zlati letvici v sprednjem in zadnjem odbijaču ter butična 20-palčna lita platišča. »So far, so good« bi dodal naš nekdanji predsednik, velik ljubitelj socialnih omrežij in anglicizmov.

Zaradi električne platforme so kolesa pomaknjena na rob karoserije, kar omogoča več prostornosti v nedrjih vozila. Prostora je dovolj za štiri odrasle, čeprav na zadnjih sedežih ne gre pričakovati presežkov, denimo za košarkaše. Če smo že pri volumnu, potem dodajmo še podatek o nahrbtniku, ki sprejme solidnih 440 litrov. Od tu naprej se zgodba o nekdanji Renaultovi klasiki loči kot T križišče – mi zavijamo v tehnološko napredno, digitalizacije polno smer. Na sredini armaturke se namreč bohoti velik 12-palčni multimedijski zaslon občutljiv na dotik z Google vmesnikom. Znana in priročna rešitev, ki ji je dodano še audiofilsko ozvočenje Harman Kardon. Zdi se, da so Francozi za napotke potrkali na vrata Američanov, ali pa vsaj opazovali tamkajšnjo konkurenco, ki je z nižjimi cenami pred kratkim poskrbela za dobrodošlo popestritev prodajne statistike električnih vozil v Evropi.

Sledijo digitalno vzvratno ogledalo, ki močno olajša spremljanje prometa za nami skozi ozko zadnje steklo, električno nastavljiva usnjena sprednja sedeža z masažno funkcijo, prestavna ročica menjalnika, ki je posajena v gnečo na desni strani izza volana, ter šik prostor za brezžično polnjenje mobilnikov. Skratka, ambient najbolje založenega Megana E-Tech Iconic je resnično dobro oplemeniten in sodobno opremljen, obdan z usnjem in imitacijo lesa ter ostalimi dekorativnimi elementi. Estetika, čeprav adut francoskih znamk, vendarle ni vse, saj so inženirji precej razvoja namenili električnemu pogonu. Očitno so se vestno učili na izkušnjah svojih zdaj že dobro uveljavljenih električnih vozil.

Za hranilnik energije je bila zadolžena 60 kWh zajetna litij-ionska špajza, ki je napajala pogon z močjo 160 kW (215 KM). Solidna kombinacija, ki blesti predvsem zaradi močno izboljšanega Renaultovega upravljanja z energijo sled vgradnje toplotne črpalke. Ta poskrbi za temperaturno predpripravo baterije na hitro polnjenje ter termično regulacijo baterijskega sklopa med vožnjo, kar se pozna pri ekonomiji le-te. Poraba na avtocestni znaša sprejemljivih 21 kWh, kar pomeni skoraj 300 hitrih kilometrov, medtem ko smo v povprečju namerili 17 kWh na stotero prevoženih. Vse to v zimskem vremenu, kar je dober obet za toplejše dni. Čeprav polnjenje s 130 kW DC ni med najhitrejšimi na trgu, moramo pohvaliti 22 kW AC priključek, ki prazno baterijo nasiti v dobrih treh urah. Ni jih namreč veliko, ki omogoča zmogljivejše izmenično polnjenje s Type 2 priključkom, ki vam bo olajšal pitanje baterije v urbanih središčih. Tam zares hitrih javnih polnilnic praktično ni, medtem ko so te z izmeničnim tokom razsejane kot plevel sredi letne sezone vrtičkanja.

Občutek za volanom? Dober. Megane E-Tech s 160 kW suvereno pospešuje, je okreten in kompakten pa tudi malce hitrejših zavojev se ne ustraši, vendar ga nikar primerjati z izdelki atletskega kluba Renault Sport. Megane E-Tech je dovršen in udobju podrejen voz, ki se najraje bohoti v mestnih središčih evropskih metropol. Tudi relacije mu niso tuje, vendar bo skok iz prestolnice v Portotož in nazaj potekal z nekaj nervoze na zadnjih odsekih, v kolikor boste dinamiko prilagajali hitrostnim omejitvam seveda.

Rezime razkriva da Megane E-Tech pravzaprav ni več Megane. Je povsem nov električar s precej napredno tehnologijo, tako navzven in v ambientu kot pod pločevino. Zna in zmore marsikaj, okitan je s kvalitetnimi materiali, zato je visoka tudi cena. 53 tisočakov bodo odšteli zgolj tisti, ki si bodo Megana E-Tech zares želeli, ne tisti, ki menijo da si bodo v dom pripeljali dostopno električno vozilo.

4 kulske

Fotrov kotiček

Prav vsi tarnajo nad nadaljevanjem imena Megane, četudi gre za povsem novo vozilo z drugačnim – 100 % električnim pogonom. Sam sem mnenja, da Francozi dobro vedo zakaj so ohranili ime, oznako ki v podzavesti Evropejcev budi zakopane spomine na neke brezskrbne in bolj preproste čase. Ne varčujejo besed pri opisu novega elektro zastavonoše Renaulta, ki je kot nekakšen glasnik prihajajoče ere in kdo drug bi jo lahko bolje načel kot vsestranski Megane. Nikoli več ne bo tako ugoden, prav tako nikoli več ne bo tako preprost. Ali pač?

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Kljub povsem novemu vozilu se oblika vsaj delno ohranja in je predmet evolucije Megana.
+ Svetlobni podpis, svetlobni pozdrav in miniaturni LED žarometi, ki so delo podjetja HELLA Saturnus.
+ Potopne vratne kljuke. Estetski nebodigatreba, pa vseeno dvignejo emocije o vozilu.
+ Storitve Google so dobrodošla noviteta.
+ Optimizacija pogona. Zares navdušujoče.
+ Poraba. Glede na maso, obliko in dimenzije med bolj varčnimi ta hip.
+ Kompakten in okreten avtomobil.

GRAJAMO:
– Cena. Pomeni odmik od Megana, kot smo ga bili vajeni do zdaj.
– Pogled nazaj se zdi kot pogled kot skozi tankovsko lino.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.200 / 1.768 / 1.500
Medosna razdalja (mm) 2.685
Prostornina prtljažnika (l) 440
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.770 / 2.158
Elektromotor Trifazni sinhroni, 360 V
Največja moč 160 kW (220 KM)
Največji navor 300 Nm
Največja hitrost (km/h) 160
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,4
Kapaciteta baterije (kWh) 60
Doseg (kombiniran režim) Do 450 km
Poraba (kombiniran režim) 16,1 kWh / 100 km
Poraba na testu 17 kWh / 100 km
Cena osnovnega modela (v EUR) 49.590
Cena testnega modela (v EUR) 52.980
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

6 komentarjev

  1. Plače so pa kolikšne? 5k po novem? Mi smo imeli prvega Megana, pa je bil malo več kot milijon takratnih tolarjev. Zagotovo niso bile plače 50x nižje od cene avta!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button