Ekskluzivni testiTesti

BMW 650i Coupe

Zakaj?

Zakaj bi kdo kupil BMW serije 6 za skoraj 150.000 evrov? Zato, ker se želi postavljati pred dekleti (tisti, ki odgovorite pritrdilno nehajte brati test in poglejte slike)? Morda zato, ker ima preveč denarja in išče možnosti, kako se ga znebiti? Časi so vendarle negotovi in zdi se, da je denar najbolj varno pospravljen, če je zapravljen. Ali pa zato, ker si želi uživati v vožnji, vsako jutro, vsak večer in po jedi venomer. Predvsem za slednje je namenjen pričujoči test.

Pri BMW-ju so za serijo 6 namenili nekoliko nenavadno evolucijsko pot. Najprej so namreč javnosti predstavili različico »zgoraj brez« in nas vse, ki se nad kabrioleti ne navdušujemo, peljali nekoliko žejne čez vodo. Šele s kakšnega pol leta zamika, so ponudili tisto pravo, torej kupejevsko različico. Naj se na tem mestu malo poglobimo v filozofijo znamke BMW, ki je najbolj športna od svete nemške trojice. Z vsakim modelom, ki ga predstavijo, pa naj bo od enke do sedmice, Bavarci postavljajo letvice konkurenci višje in višje in s šestico se niso izneverili. Je tipični novi BMW. Z odhodom Bangla so BMW-ji postali lepi, a ne več kot to. To v praksi pomeni, da vam je nepopisno všeč, ko ga vidite prvič, drugič, tretjič, nato pa ga ne vidite več. Prejšnje generacije BMW-jev so bile na prvi pogled nepopisno grde, nato znosne, OK, zanimive, lepe in po kakšnih petih, šestih pogledih so postale predmet občudovanja. In še danes, generacijo zadaj, so nekaj posebnega, kar verjetno novi lepotci ne bodo več. Nova šestica kupe je torej lep avtomobil in tipičen BMW. Tudi znotraj, kjer je nazaj k vozniku zamaknjena armaturna plošča, še vedno pa je z nami značilen vonj usnja, edinstven le za BMW-je. Tudi sicer so materiali žlahtni. Ker je bil testni avtomobil ozaljšan s paketom M, so ga v notranjosti krasili aluminijasti vložki, športni sedeži in volan, strop pa je bil oblečen v alkantaro. Tu res ne moremo pograjati cenenosti materialov, saj je tudi kompletna armaturna plošča oblečena v usnje. Sedeži so bogato nastavljivi, ogrevani in hlajeni, in edino kar smo pogrešali je bilo nekaj več bočnega oprijema. Najbolj pregrešen del opreme je predstavljalo ozvočenje Bang & Olufsen, ki je na voljo za doplačilo petih in pol evrskih tisočakov. Sistem s šestnajst (16!) zvočniki in skupno močjo 1.200 W pričara vzdušje svetovnih koncertnih hal. Najsi ga poslušate potihem in romantično, suvate house ali pa rolate narodnjake, B&O vas ne bo razočaral. Kvaliteto boste dobesedno občutili na svoji koži skozi zvočne frekvence.

Naslednja izvrstna in verjetno najpomembnejša zvočna frekvenca je agregat, ki se vrti v oznaki 50i. Osem valjni motor razvije izjemnih 300 kW (407 KM – 7 KM več kot M5 dve generaciji nazaj) in ko s pritiskom na plin vso konjenico zbudite, le ta tudi zarohni. In kakšno je to rohnjenje! Glave se bodo obračale tako v mestu kot na avtocesti, kjer med lahko brati, od enega do drugega izvoza ljubljanske obvoznice, z lahkoto dosežete 230 km/h. Časa za gledanje na merilnike hitrosti ni, zato vam je v pomoč »head up display«. Da v vsakem trenutku veste koliko kazenskih točk pridelujete. Naj poskusim plastično prikazati, kako deluje head up. Pri hitrosti 160 km/h na avtocesti se v nekem trenutku odločim na pomoč poklicati kar vseh 407 konjičev. Avtomatski osemstopenjski dvosklopčni menjalnik spusti dve do tri prestave, motor zarohni kot pravi ameriški »muscle car«. Številke, ki jih odčitavam na head upu so 169, 181, 190, 198, 203, 214, 222, 230 in to v razmiku, ko povprečni avto ne pospeši od nič do 70 km/h. Dviguje ego, verjemite na besedo. Sicer prenos navora in konjenice na cesto pri začetnem pospeševanju ne vzbuja optimizma. Vse tja do 80 km/h elektronika ne dovoli zadihati vsem vrancem, po moji oceni jih najprej spusti iz ograde kakšnih 250, nato pa še preostalo čredo. To v praksi pomeni, da lahko v ne ravno idealnih pogojih pričakujete celo hitrejši pospešek od 80 do recimo 160 km/h kot pa od 0 do 80 km/h. Pa se splača doplačati za xDrive? Da, če niste fanatik in ne, če vam BMW nekaj pomeni tudi zaradi popolne nepopolnosti, ki jo prinaša zadnji pogon.

X v šestici se mi zdi, kot bi seksi deklino oblekel v mini krilo in najlonke nato pa ji nadel pohodne čevlje. Raje se bo matrala v petkah, kot se bo pravi ljubitelj Bavarcev z zadnjim pogonom. Takšen stroj zahteva borbo in pika. S čim torej primerjati šestico, kje iskati njeno konkurenco? Vendarle gre za avtomobil, ki nosi DNK t. i. granturisma in tisti, ki želite dirkati boste raje posegli po npr. M3. Z Mercedesom CLK ga ne upam primerjati, ker je po duši premlad, ob primerjavi z Audijevo A5 pa verjamem, da bi mi šestka primazala zaušnico – upravičeno. Ostanejo nam torej avtomobili, ki so bolj redki obiskovalci naših cest. Recimo mični Maserati Granturismo, konzervativni Jaguar XK(R), buržujski Bentley Continental GT in na koncu še brutalni brat M6. Večkrat na testu sem se namreč vprašal, zakaj ne bi ob ceni 150.000 evrov dodal še tistih nekaj bankovcev in posegel po M6, dobil 157 konjskih sil več (ki jih seveda „nujno“ potrebuješ) in vso možno spoštovanje ostalih udeležencev v prometu. Vprašanje na katerega odgovora nisem našel in bo verjetno tudi razlog, da kupejev z oznako 650i na cesti ne bomo videli več kot tistih z oznako M6.

Kaj torej pograjati pri tako popolnem avtu? Vsekakor dejstvo, da s tankom ob težki nogi ne boste prevozili kaj več kot 300 kilometrov, dejstvo, da stane skoraj 150.000 evrov in na koncu dejstvo, da ni in verjetno nikoli ne bo moj …

HVALIMO
+ Motor (navor, moč, zvok)
+ Lega na cesti
+ Položaj za volanom
+ Stopalke
+ Oblika
+ Volan
+ Menjalnik
+ Zvok motorja
+ Bang&Ofufsen

GRAJAMO
– Domet/avtonomija
– Cena dodatne opreme
– Do 80 km/h nekaj črede pod pokrovom motorja muhasto ugovarja

Mere dolžina/širina/višina (mm): 4894/1894/1369
Medosna razdalja (mm): 2855
Prostornina prtljažnika (l): 460
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): 1845/2260
Agregat: osem valjni, bencinski
Delovna prostornina (ccm): 4395
Največja moč pri vrt./min.: 300 kW/407 KM pri 5500-6400
Največji navor pri vrt./min.: 600 Nm pri 1750 – 4500
Največja hitrost (km/h): 250
Pospešek 0 – 100 km/h (s): 4,9
Posoda za gorivo (l): 70
Poraba po EU normah (l/100 km): 15,5/7,7/10,6
Poraba goriva na testu (l/100 km): 20,7
Emisije CO2 (g/km): 245
Cena osnovnega modela (v EUR): 102.900
Cena testnega modela (v EUR): 147.737
Uvoznik: BMW Slovenija
Spletna stran: www.bmw.si

Boštjan Praprotnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button