MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Ferrari SF90 Stradale: Končna montaža

Pri prejšnjih Alpha Model maketah je bil ta del izdelave makete najbolj stresen. Bo tudi tokrat tako?

Odgovor je ne! Pa ne zaradi drugačnih stekel ali načina nameščanja koles, ampak predvsem zaradi izkušenj. Če smo pri Singerju DLS in Bugatti Chironu edini pravi graji namenili steklom in nameščanju koles, katerih smo se tudi tokrat lotili z malce spoštovanja in kar malce zavlačevali s tema korakoma, smo, ko je kljub vsemu prišlo do njih, z nekaj predznanja in izkušnjami ugotovili, da je tokrat pravzaprav najtežji korak nameščanje zadnji prezračevalnih mrežic. Ampak gremo lepo po vrsti.

Končno montažo začnemo z nameščanjem kovinskih hladilnikov na sprednji del makete. V ta namen uporabimo lepilo BobSmithIndustries Super Gold + in v odprtine položimo hladilnike. Nadaljujemo v podobnem slogu in hladilnike zaščitimo z mrežicami, ki smo jih predhodno, s pomočjo Air Viper zračnega čopiča in mat črne barve proizvajalca AMMO by Mig Jimenez, odeli v ustrezno barvo.

Naj omenimo, da v kolikor bi tudi vi svoje makete radi olepšali z omenjenima izdelkoma, lahko le-te in ostale maketarske pripomočke kupite pri podjetju miniatures.si kjer vam bodo z veseljem pomagali s strokovnimi nasveti. Končno montažo pa nadaljujemo z nameščanjem stranskih in zadnjih prezračevalnih mrežic in z obilo preoblikovanja in poskušanja končno zaključimo z mrežicami.


V naslednjem koraku naši maketi nadanemo značilna svetlobna podpisa, z nameščanjem kovinskih trakov, ročnim barvanjem detajlov in nameščanja stekla, zaključimo z izdelavo žarometov. Zadnje luči so, za razliko od žarometov, precej manj kompleksne in jih tako hitro zaključimo z nameščanjem na zadek avtomobila.

Namestimo zadnja usmernika zraka, pobarvamo tretjo zavorno luč, namestimo notranjost in že smo pri montaži stekel.

Korak, ki nam je pri prejšnjih maketah povzročal precej težav, je tokrat precej bolj sproščen, na podlagi izkušenj, ki smo si jih do sedaj nabrali, se lotimo montaže stekel. Na eno stranico, kjer bo nameščeno vetrobransko steklo s pomočjo zobotrebca namestimo manjšo količino lepila, namestimo steklo in ga nekaj sekund držimo v končni poziciji. Ko se lepilo na eni strani dovolj posuši postopek ponovimo na nasprotni strani in naše vetrobransko steklo je nameščeno brez težav. Zato polni zagona postopek ponovimo še na zadnjem in stranskih steklih.

Detajle nameščanja stekel in ostale korake končne montaže si lahko podrobneje ofledate v video posnetku:

Z nameščenimi stekli smo skoraj pri koncu izdelave našega Ferrarija, da mu dodamo še zadnje detajle namestimo stranska ogledala, zadnji difuzor, zaključke izpuhov in vse ikonične embleme.

Za zadnji korak si pustimo nameščanje koles. Tudi ta korak z uporabo zbranih izkušenj poteka relativno enostavno, manjšo težavo povzroči le napaka proizvajalca, saj je maketi namenil dve levi obesi za sprednja kolesa. Z malce brušenja predelamo eno obeso in z uporabo lepila namestimo vsa kolesa na svoje mesto.

Na zadnji sliki že lahko vidite končano maketo, vse detajle in končni izgled pa vam izdamo v prihodnjem zadnjem prispevku o Ferrariju SF90 Stradale.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

 

 

 

Povezani članki

7 komentarjev

    1. V kolikor bi želeli makete samo sestavljati in se nebi preveč posvečali podrobnostim potem tak postopek ni preveč zahteven. V kolikor pa bi želeli izdelati maketo z detajli kot jih predstavljamo pri car&user pa je potrebno precej znanja in izkušenj.

    1. Za začetnike bi svetoval kakšno easy-click maketo proizvajalca Revell. Te makete imajo manj sestavnih delov, montaža je prilagojena začetnikom, večino sestavnih delov pa je odlitih v pravilni barvi in zato dodatno barvanje ni potrebno.
      Kar se tiče maket primernih za otroke bi priporočal vključitev otrok v kakšno maketarsko delavnico, kakršne pripravlajo in izvajajo pri podjetju miniatures.si v sklopu njihovega projekta Back to Basics.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button