TehnikaTesti

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

Ne prenesem hvalospevnih napovedi. Desetletje nazaj so mediji ustrahovali medije, češ da bo digitalizacija izpodrinila papir. Drsanje novic po tablici bo časopis pahnilo v pozabo. Omare s fascikli pa bodo le še bled spomin pisarniških delavcev. Resno?

Ta napoved se je dobro zakoreninila v moj spomin, zato sem prejeto testno tablico Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, iz torbe prestavil v omaro ter nekako pozabil nanjo. Daleč od tega, da bi za to bila kriva tablica. Prav všečna je bila na prvi pogled in otip. A ob naglem sklepu, da je ne bi imel uporabiti za kaj drugega kot ”zijaljenje gibljive slike” oziroma ”nabijanja” iger, sem se raje lotil ”pravega” dela. Selitve. Brez heca.

V času krepitve mišic ter odkrivanja globoko zakopanih reči v zdaj bivšem stanovanju, sva z našim urednikom na dolgo in široko premlevala aktualne teme planeta Zemlje, nakar na dan pride vprašanje, kako se obnese Samsungova tablica. Zapomnil sem si njene ključne specifikacije, iz česar izhaja dejstvo, da bo redkokoga pustila ravnodušnega. Grenka stran. Tablico S9 Ultra bo izkoristilo le malo posameznikov (če jo bodo uporabljali zgolj kot tablico za zabavo). In spet, ni njihova krivda. Enostavno se ne moremo ločiti od papirja, čeprav bi se ga sila preprosto. Tisoče ton nabira patino v omarah slovenskih pisarn. Zgolj nekaj TB spomina bi to vse nadomestilo. Pridobili bi na hitrosti in učinkovitosti delovanja sistema.*

Članek sem zapeljal enako kot odgovor uredniku na vprašanje tablice. Naslednji dan sem jo potegnil iz omare in napolnil. Seveda na ”tretjem” polnilcu, ker ”hišnega” ni zraven. Vsaj brezplačno ne. Za doplačilo dobite 45 W polnilec, ki zna hitro napojiti kapaciteto 11.200 mAh. Slednjo je težko ožeti v podaljšanem aktivnem delovniku. Dopustniški uporabniki pa boste tablico uporabljali tudi več dni.

Izgled je dominanten. Z dimenzijami 326.4 x 208.6 x 5.5 mm deluje kot bi s prenosnega računalnika sneli zaslon. Na tem mestu sem dobil ”žarnica” moment, ki ga razjasnim kasneje. Zavoljo konkretnih dimenzij višine in širine se zdi, da se bo vitko telo vsak čas prepognilo in počilo. Vendar to je zgolj moja domišljija. Ohišje in zadnja stran sta narejena iz aluminija, ki zagotavlja trdnost in lahkotnost. 732 g ima naprava, ob tem pa nudi protiprašno ter vodotesno zaščito po standardu IP68. V grobem ni kaj dodati, mogoče opazko, da so skupno na krajših stranicah štirje zvočniki, zadaj se nahajata dve kameri, ki mimogrede proizvajata lepe fotografije, polnilno mesto za pisalo, medtem ko je spredaj 14,6-palčen zaslon nad katerim sta nameščeni dve kameri (prideta še kako prav za video konference, saj širokokotna sledi govoreči osebi in jo izpostavi).

Vklop naprave predstavi kristalno jasen zaslon tipa Dynamic AMOLED 2X, ki osvežuje s hitrostjo 120Hz in nudi podporo. HDR10+. Resolucija šteje 1848 x 2960 slikovnih pik, dočim pred udarci zaslon ščiti Corning Gorilla Glass. Sistemsko nad tablico bdi Android 13, na temeljih čipovja Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2, grafične kartice Adreno 740, 12 GB pomnilnika ter 256 GM shrambe. Slednja parametra je mogoče nadgradi vse do 1TB in 16GB, medtem ko se shramba poveča še z vstavitvijo kartice microSDXC.

Osnove smo tako spoznali, kako pa je z uporabo. Kaj lahko iztisnemo iz takšne tablice? Parametri obljubljajo neustavljive performanse, zato jih je ”predrago” uporabljati zgolj za zabavo. Ta del danes že pokrijejo prepogljivi telefoni, v kolikor želite eno modularno napravo, oziroma cenejše tablice ali prenosni računalniki. In ravno ta modularnost je skriti as Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Še pomite moj ”žarnica” moment.

No, tablica ni samo prelomljen prenosni računalnik v prenesenem pomenu, ampak tudi dejansko. Z dodatno opremo tipkovnice (ki, aktivira funkcijo DeX) namreč S9 Ultra postane prav uporaben ”računalnik”. Ker ima zaslon 90-odstotno pokritost glede na dimenzije, praktično brez težav nadomesti moj 15,6-pačni zaslon prenosnega računalnika. Še ena zanimivost. Dimenzije tablice so posledično razširile tipkovnico, ki je zdaj bolj uporabna s širšimi razmaki ter večjo drsno ploščico – žal komplet ni bil prisoten na testu, ogledal sem si ga v butiku.

S tem pristopom modularnosti tablica postane zelo mikavna, tako za podjetnega posameznika kot pestro družinsko življenje. Dober kilogram opreme (tablica, pisalo, tipkovnica) v masi prekosi vsak prenosnik. Ob tem tudi ne zasede veliko prostora in ne potrebuje dotičnega delovnega mesta, saj baterija drži dovolj dolgo, da ne boste igrali dežurstva ob električni vtičnici.

Od gledanja Netflixa do ustvarjanja načrtov dizajna v AutoCad-u. Pretiravam? Niti ne, saj boste s pomočjo funkcij umetne inteligence kaj hitro znali risati, medtem ko vaše kracanje zelo hitro spravi v pregleden digitalni zapis – pa četudi gre zgolj za nakupovalni listek. Prihranek papirja z majhnimi koraki. Če imate ”delovno okolje Samsunga”, svoje misli enostavno delite med napravami.

Živimo v obdobju polnem pametnih elektronskih kreacij, ki jih homo sapiens še vedno ne dojema dovolj resno, čeprav jih sam producira. Paradoks. Ali bo Samsung Galaxy Tab S9 Ultra uničil računalniški sektor? Bojim se, da ne. Ali bo oklestil revije in časopise s polic trafik? Mislim, da (še nekaj časa) ne. Kar pa vem, je to, da takšna tablica lahko dodobra prevetri vaše domače digitalno okolje. Le preseliti se je treba.

Hvalimo:
+ jasnost in barvitost zaslona
+ bogat zvok štirih zvočnikov
+ avtonomija baterije
+ modularna uporabnost naprave
+ kamere (sicer poznane s pametnih teflonov) predstavljajo novo stopničko v tabličnem segmentu

Grajamo:
– marsikdo se zna ustrašiti zneska na listku, če na artikel gleda zgolj kot na tablico za ”zabijanje” časa.
– 45 W polnilec bi moral biti že v kompletu. Iskreno.
– možnost personalizacije (več izbire barv ohišja, nemara barve pisal …)

*Opomba: Potrebno je vzpostaviti digitalni sistem. Ne skenirati natisnjene liste v digitalne zapise in nato rezati papir. Prilagojene aplikacije, široka implementacija digitalnih podpisov med državljane (takšne, da so dejansko uporabni, brez da moraš kot posameznik osebno priti v institucijo, da stvar digitalno podpišeš 😊), harmonizacija programov različnih institucij … postopno se lahko začne graditi digitalna baza. In samo digitalna baza, z več varnostnimi kopijami na različnih lokacijah serverjev. Papirne miselnost žal ne gre digitalizirati.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button