TehnikaTesti

Primerjalni test: Poco X5 5G vs. Poco X5 Pro 5G

Leta 2018 je znamka Poco zamajala tržišče pametnih telefonov. Hudomušno nastrojeni pionir F1 je pometel z dražjo konkurenco na številnih področjih. Rezultat? Xiaomijeva hčerinska znamka je dobila svoj kos pogače, katero s pridom vzhaja z rednimi posodobitvami produktne linije, zato zdaj poslanstvo petletnega obstoja blagovne znamke nadgrajujeta pametnjakoviča Poco X5 5G in Poco X5 Pro 5G.

V spomin zapečena rumeno črna barvna kombinacija v navezi z igrivo frazo Poco, mi še vedno pred oči pričara akterja slavne animirane risane serije. Čeprav je od Pikačuja minilo že 25 let, in ga nemara številni mlajši uporabniki pametnih telefonov niti ne prepoznajo več, se mi vselej ob izgovorjavi imena nariše nasmešek na obraz. Pozitivna energija pa je tista, ki telefone znamke Poco naredi še toliko bolj privlačne. Marketinški trik? Mogoče, ali pa enostavno skupek malenkosti, med katere spada nudenje vznemirljivih funkcij po dostopni ceni.

Moto velja tudi za nova modela, ki smo ju vzporedno preizkusili ter postavili ob bok. Na ta način želimo predstaviti podobnosti in razlike med modeloma, da boste lažje presodili odločitev. Nemudoma sta se uredniškim članom porajali dve vprašanji. Ali res višja cena pomeni več telefona ter zakaj v ponudbi imeti dva skorajda identična telefona?

Kako sta si ta dva pametna telefona pravzaprav podobna, bom predstavil z nekaj tehničnimi podatki. Za začetek imata oba enako velik zaslon s 6,67-palca z resolucijo 1080 x 2400 slikovnih točk in 120 Hz frekvenco osveževanja. Temu sledi 6 GB delovnega pomnilnika ter 256 GB shrambe. Baterija v obeh primerih hrani 5.000 mAh, medtem ko se na zadku pri obeh modelih nahajajo tri kamere. Precej podobno mar ne, a kot pravijo, se hudič skriva v detajlih.

Ni nam potrebno (še) vrtati v drobovje, da bi opazili razlike. Ta se namreč občuti že v dlani. Žal ni to masa, pa čeprav je X5 Pro s 181 g za 9 g lažji od modela X5. Gre za obliko, kjer ravne, rahlo zaobljene robove mobilca X5 Pro prsti roke lepše zaobjamejo. Zanimivo je še dejstvo, da je cenovno višje pozicionirani model nekoliko manjši in tanjši, natančneje 162.9 x 76 x 7.9 mm proti 165.9 x 76.2 x 8 mm. Posebnega razloga za to ni, drži pa, da je različica X5 Pro zavoljo AMOLED tehnologije zaslona nekoliko tanjša ter lažja.

Še nekaj razlik je med telefonoma pri zaslonu. Poco X5 ima malce več ‘mesa’ okoli zaslona, kar po drugi strani naredi X5 Pro bolj elegantnega, z manjšimi robovi. Dočim sam zaslon dražjega modela omogoča boljši svetilnost, izrazitejše barve ter možnost prilagodljivega delovanja hitrosti osveževanja. Slednje je denimo pri modelu X5 omejeno zgolj na 60 Hz ali 120 Hz. In še najpomembnejša lastnost oziroma razlika. Vstopni model ima zaslon zaščite Corning Gorilla Glass 3, model Pro pa se ponaša s Corning Gorilla Glass 5.

Posvetimo se najpomembnejšemu aspektu pametnega telefona. Fotoaparatu. Razlika med modeloma je v 60 slikovnih pikah glavne kamere. Makro in ultraširoka kamera sta med seboj podobni. Tipalo s 108 milijoni slikovnih pik zajame že skorajda profesionalno fotografijo. Zagotavlja fotografije v ultra visoki ločljivosti ter zajema najmanjše podrobnosti in barve tudi v temnih območjih. Poco X5 Pro 5G podpira še snemanje videa 4K. Le-ta funkcija je pri modelu X5 omejena na FullHD oziroma 1080p, medtem ko sama glavna kamera premore 48 milijonov slikovnih pik.

Za najboljši prikaz smo enake kadre zajeli z eno in drugo kamero, o rezultatih pa se prepričajte sami.

Kot objektiven komentar dodajam, da se kameri telefonov razlikujeta po barvni temperaturi fotografij in podajanju detajlov. Enako je ključno delovanje zaslonke, ki nekako skrbi za izbiro kadra.


Malenkostna razlika pa se skriva tudi med sprednjo kamero za zajemanje sebkov. Poco X5 razpolaga s 13 MP, Poco X5 Pro pa s 16 MP. Glede na zajeta sebka si upam trditi, da se trik skriva še kje drugje, kot samo v milijonih slikovnih točk.

Zapodimo se še pod ohišje, kjer se dogajajo fine razlike. Omenil sem že, da sta modela uravnovešena na tehtnici delovnega pomnilnika in shrambe. Kljub temu, da oba poganja čipovje proizvajalca Qualcomm, se v praksi delovanje in odzivnost sistem razlikuje zavoljo vgrajenega SM7325 Snapdragon 778G 5G (6 nm) v model X5 Pro ter SM6375 Snapdragon 695 5G (6 nm) v X5. Čeprav oba nudita 8-jeder, se razlikuje hitrost delovanja takta, medtem ko je podobna razlika pri grafični enoti.

Tam, kjer vstopni model prednjači, je možnost razširitve notranjega spomina z SD kartico kapacitete do 1 TB. Ta poteza pri dražjem telefonu iz meni neznanih razlogov ni možna. No, in kljub temu, da oba telefona delujeta na operacijskem sistemu Android 12, je bil vstopnemu dodeljen vmesnik MIUI 13, višje pozicioniranemu pa MIUI 14.

Pri kapaciteti baterije se razlikovanje nekoliko umili, saj obe premoreta 5.000 mAh. Hakeljc se skriva v polnilcu. Poco X5 polni 33 W, X5 Pro pa kar 67 W. V časovni terminologiji to pomeni, da s 67 W turbo polnjenjem v kratkem odmoru za kavo hitro dvignete raven prazne baterije do 30 odstotkov napolnjenosti v samo 7 minutah. Hitri polnilnik s 33 W lahko napolni prazno baterijo do 100 odstotkov v približno 68 minutah, po drugi strani pa to 67 W polnilniku pri modelu Poco X5 Pro uspe v manj kot 40 minutah.

Kaj pa avtonomija? Praviloma ob uporabi enega ali drugega telefona od jutra do večera ne bi smeli postati anksiozni zaradi prazne baterije. Statistika pravi, da lahko kar 21 ur gledate pretočne vsebine na Youtubu, 12 ur neprestano srfate po spletu in družbenih omrežjih ali več kot 5 ur snemate vsebine v 4K. Dovolj prepričljivo?

Na dnevnem redu nam tako ostane le še cenovna politika in odgovor na zastavljeni vprašanji. Razlika 70 evrov nemara za evropskega kupca ni velika, vendar v globalnem vidiku marsikateri delavec v mesecu dni ne zasluži dvakrat toliko. Ob tem je potrebno vzeti v obzir, da cenovno dostopne telefone kupujejo tudi pravne osebe, kjer pa ekonomska računica deluje drugače. Če dodelimo telefon stotim delavcem, potem je prihranek …

Vstopna cena Poco X5 5G v konfiguraciji 6 GB + 256 GB znaša 309 evrov. Za 70 evrov več, torej 379 evrov, je moč kupiti zmogljivejši model Poco X5 Pro 5G v enaki konfiguraciji. V primeru želje po dobrih fotografijah in suverenih performansih vam dodatnih 22,5-odstotka odštetega denarja prinese boljši pametni telefon.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

  1. Ta telefona delujeta res denarnici prijazna! Pa mislm da nista po nicemer slabsa od flagshipov! Lahko pa vedno isces malenkosti!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button