NoviceTehnika

Porast nakupov prek spleta

Shopper's Mind: Več kot 90 odstotkov uporabnikov spleta vse pogosteje nakupuje prek spleta, konec leta se pričakuje ponovno povečanje.

Po podatkih družb Valicon, iPROM in Ceneje.si bodo jeseni zabeležili povečano rast spletnega nakupovanja, predvsem v kategorijah moda, tehnika, kozmetika in hrana. Partnerji, ki so svoja znanja in izkušnje s področja spletne trgovine združili v sklopu projekta Shopper’s Mind, napovedujejo nadaljnji trend rasti spletne trgovine na račun vse bolj pogostih nakupov prek spleta. V zadnjem četrtletju leta bo po podatkih Potrošniškega monitorja skoraj tretjina Slovencev hrano in pijačo nakupovala prek spleta. Kako se spreminja nakupno vedenje spletnih potrošnikov v 2021, pa bo pokazala raziskava Shopper’s Mind 2021, ki jo je projektni konzorcij začel izvajati konec septembra.

Več kot 90 odstotkov uporabnikov interneta ima izkušnjo s spletnim nakupovanjem

Danes ima med uporabniki spleta praktično večina, že prek 90 odstotkov uporabnikov, izkušnjo s spletnim nakupovanjem v katerikoli obliki. Se pa v zadnjem letu močno povečuje rast spletne trgovine, in sicer spletni kupci povečujejo frekvenco spletnih nakupov, posledično se povečuje njihova vrednost in intenzivneje vstopajo nove kategorije.

Rasti spletne prodaje botruje pogostejše nakupovanje prek spleta

V praksi slovenski potrošniki vedno pogosteje nakupujejo prek spleta, kar se kaže tudi v tem, da vedno bolj prehajamo od občasnih nakupov do rednih in celo večkratnih mesečnih nakupov. Raziskava Shopper’s Mind 2020 (Valicon in Ceneje.si, 2020) je pokazala, da je med uporabniki spleta 71 odstotkov takih, ki opravijo vsaj štiri nakupe letno. Ta delež je v 2021 v primerjavi z 2019 narasel za šest odstotnih točk. Spletnih kupcev, ki nakupujejo intenzivno, pa je bilo v 2020 že 45 odstotkov. Povprečna vrednost nakupa se ne spreminja v času, se pa zato zaradi večje frekvence oziroma pogostosti nakupovanja povečuje tudi vrednost spletne prodaje.

Največje povečanje nakupovanja v kategorijah moda in tehnični izdelki

V zadnjih dveh letih se je opazno povečal delež nakupov v kategoriji moda (oblačila in obutev), in sicer je med letoma 2019 in 2020 delež nakupov narasel za osem odstotnih točk (Shopper’s Mind 2020), povečanje rasti te kategorije pa je v letošnjem letu zabeležila tudi Valiconova raziskava Potrošniški monitor 2021.

Raziskava Potrošniški monitor 2021 je v zadnjih dveh letih (med 2019 in 2020) zabeležila tudi prirast v kategorijah tehnična oprema (+18 odstotnih točk), športna oprema (+7 odstotnih točk), kozmetika (+5 odstotnih točk ) ter hrana in pijača (+5 odstotnih točk). Dodatno podatki Valiconove raziskave Novanormalnost (Valicon, februar 2021) kažejo, da lahko pričakujemo, da bo v zadnjem četrtletju leta 2021 tudi do 30 odstotkov nakupov hrane in drugih življenjsko pomembnih izdelkov opravljenih prek spleta.

Povečana rast spletne prodaje sledi svetovnim trendom

Po podatkih analitičnega oddelka družbe Ceneje.si je rast spletne prodaje med 2019 in 2020 dosegla 30 odstotkov. V 2021 pa zaenkrat beležijo rast spletnega nakupovanja, ki sledi svetovni rasti, ki se po različnih napovedih giblje med 15 in 20 odstotki.

Več kot 50 odstotkov potrošnikov danes nakupe zaključi na mobilnih napravah

Po podatkih družbe iPROM se danes večina nakupov zaključi na mobilnih napravah, in sicer že več kot 50 odstotkov (iPROM Cloud, avgust 2021). Ta odstotek v zadnjih letih vse bolj narašča. Po podatkih lanske raziskave Shopper’s Mind (Valicon in Ceneje.si, 2015–2020) je med letoma 2015 in 2020 zrasel za 32 odstotnih točk.

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button