TehnikaTesti

Nokia G21

Področje cenovno dostopnih modelov pametnih telefonov zaseda vse več znamk povzpetnic, ki z določenimi kompromisi ustvarjajo zanimive žepne napravice. Čeprav velja, da cena interpretira zmogljivost telefona, se po večdnevnem druženju z novo Nokio G21 sprašujem, ali je sploh smiselno odšteti več za pametni telefon?

Stvar je v tem, da Nokia G21 zelo dobro skriva kompromise. Če začnem pri zaslonu je ta tipa IPS LCD v velikosti 6,5 palca z resolucijo HD+. Zaslon kot tak nudi širok vidni kot, dober kontrast ter svetlost, ki parira zunanji uporabi ob sončnem dnevu. Dodatno je z 90 ”herčnim” adaptivnim osveževanjem zaslona poskrbljeno za gladko drsenje skozi menije. In čeprav čipovje Unisoc T606 ni ustvarjeno z namenom podiranja hitrostnih rekordov, daje napravi dovolj zmogljivosti za učinkovito odpiranje aplikacij ter vsesplošno dnevno uporabo pametnega telefona. Konec koncev je govora o vstopnem 8-jedrnem procesorju, sestavljenem iz dveh velikih jeder ARM Cortex A75 ter šestimi učinkovitimi jedri ARM Cortex A55. Poleg tega pa za preprosto in efikasno noto poskrbi ”goli” operacijski sistem Android 11.

Slednji zavoljo svoje narave v napravi ne ustvarja dodatne navlake ter ne melje z delovanjem aplikacij v ozadju, kar je največkrat težava številnih konkurenčnih dostopnejših telefonov. Po drugi strani pa ta preprostost ponuja nekaj manj individualizacije, vendar to naj bi kmalu rešil prihajajoči operacijski sistem Android 12. Na tem mestu je potrebno omeniti, da Nokia ponuja brezplačne posodobitve sistema vse tja do OS Android 13 ter 3 leta brezplačnih mesečnih varnostnih posodobitev, kar je nekakšno zagotovilo za večletno brezskrbno uporabo.

Nokia že od nekdaj strmi k dolgotrajnosti, zato je oblikovna zasnova telefona G21 sila preprosta. K šik videzu pripomore izbira nordijsko modre barve, a pomembneje je, da aparat dobro sede v dlan. Napram dimenzijam 164.6 mm x 75.9 mm x 8.5 mm ter masi 190 g, G21 daje siguren občutek med rokovanjem. V pomoč temu je mat tekstura hrbtne strani, katera skrbi za dober oprijem, in hkrati ne zbira prstnih odtisov.

Robustno plastično ohišje ima na vrhu pozicioniran 3,5 mm priključek za slušalke, desno je mesto za gumb s funkcijo uravnavanja volumna. Nižje se nahaja gumb za vklop/izklop naprave s čitalcem prstnega odtisa, ki odlično opravljala svoje delo s prepoznavo ter odklepom telefona. Spodaj je osrednji prostor zavzel priklop USC-C, desno od njega pa se nahaja zvočnik. Ta nudi jasen zvok ob predvajanju pretočnih vsebin, tudi če te poslušamo precej glasno. Res pa je, da se maksimalna glasnost hitro doseže, kar mogoče ni napačno, če v obzir vzamemo bližnjo okolico. Ostane še leva stran, kjer najdemo režo za dve SIM kartici ter režo za razširitev spomina z SD kartico, v kolikor vam ne zadošča interni pomnilnik s 64 GB ali 128 GB. Preostali gumb pa je namenjen hitremu dostopu za Google asistenco, kateri bi lahko ponujal možnost funkcijske prenastavitve.

Na očiščeni hrbtni strani se v levem zgornjem kotu nahajajo 3 kamere. 50 MP premore glavna kamera, medtem ko se marko in globinska leča ne moreta ravno postavljati z vsega 2 MP. A področje fotografije je še ena barska debata. S kolegom sva ravno razpravljala, kaj pravzaprav počnemo z zajetimi fotografijami? Ali jih razvijemo? Ustvarimo plakat? Ali samo posredujemo ujete momente ožjemu krogu prijateljev?

Če ste pritrdilno ogovorili zgolj na zadnje vprašanje, potem boste s kamero modela G21 dobro shajali. V bistvu zajema zelo korektne fotografije, kadar je svetloba dobra in kadri statični. Približevanje, dinamika ter slabši svetlobni pogoji, pa v večini primerov niso v njeni domeni. Malce grenkega priokusa pusti delovanje aplikacije Fotoaparat, ki na trenutke kar melje in z zamiki prestavlja med možnostmi zajema, kar je nerodno, če resnično želite ujeti določen moment.

V kolikor niste ravno infuencer, težava z odzivnostjo ne bi smela biti takšna reč, kakor tudi ne splošna korektnost posnetih fotografij. Res pa je, da se je treba s kamero malce spoznati, da lahko iz nje iztisnemo najboljši posnetek. V dobrih pogojih rada fotografira tudi ”selfie” kamera z 8 MP.

Ostane nam še področje energetike. Avtonomija baterije je na tehničnem listu umerjena na dobre 3 dni. V praksi, z vklopljenimi mobilnimi podatki, ”modrim zobom”, lokacijo, wi-fi-jem ter še kakšno moderno rečjo, se brez trepetanja prebijemo skozi 2 dneva, kar je zelo soliden rezultat. Pohvalno je še dejstvo, da se 5050 mAh baterija med mirovanjem ne prazni, zato bo po kakšnem tednu neuporabe, še vedno imela zavidljiv procent napolnjenosti. Mogoče le opazka glede časa polnjenja. Namreč, v kompletu se nahaja polnilec z močjo 10 W, zato je smiselno dokupiti hitrejšo, 18 W opcijo.

In zdaj vprašanje. Koliko ste odšteli za vaš zadnji telefon in kakšne so njegove vrline? Ali je še smiselno odšteti veliko stotakov za vaš naslednji pametni telefon? Priporočena cena Nokie G21 v prosti prodaji znaša 179 evrov, kar je zelo dobra izhodiščna cena za različne paketne opcije operaterjev. Glede na razvoj tehnologije predpostavljam, da bi za mobilec s specifikacijami Nokie G21, pred dvema letoma odšteli vsaj 300 evrov. Uveljavljene zmogljive komponente postajajo dostopnejše in s tem ustvarjajo idealen poligon za nadaljevanje zabave s kompromisi ali brez.

Klemen Putar
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button