TehnikaTesti

Nokia G11

Pozabljamo, da mnogi uporabniki še vedno smatrajo telefon le kot telefon in ne nekaj, kar bo spremenilo ali izboljšalo njihovo življenje. Zdi se, da se tega zaveda tudi Nokia, saj želi z novo generacijo dostopnejših telefonov širšemu krogu v roke dostaviti napravo s poudarkom na zanesljivosti in zgovorni avtonomiji baterije, namesto tržno bliskovite zmogljivosti ter najboljše kamere na svetu.

Nokia G11 je stoično zanesljiv pametni telefon. Z lahkoto zagotavlja tridnevno življenjsko dobo baterije, je pa za povrh še dokaj trpežen telefon, saj daje občutek, kot da bi brez težav prenesel nekaj udarcev. In cena, ki jo za to plačate? Ne, ni visoka. Nokia G11 je izjemno poceni s priporočeno prodajno ceno 149 evrov.

V zameno za petnajst evropskih desetakov dobite osnovne funkcije pametnega telefona, a če imate omejen proračun, boste cenili, da Nokia obljublja dvakrat več varnostnih posodobitev kot konkurenca in dve leti vredne nadgradnje programske opreme. Takšnega brezplačnega treatmaja je deležen le redek telefon. Vsekakor pa je bojazen odveč, saj ob preprostosti Nokie G11, ni veliko stvari, ki bi lahko šle narobe.

Naložen operacijski sistem Android 11 je zelo očiščen in ne razvaja s posebnimi efekti, animacijami ali vtičniki. Če po domačem zaslonu s prstom potegnemo navzgor se nam odpre meni z aplikacijami ter nastavitvami, medtem ko poteg navzdol predstavi bližnjice do upravljanja funkcij telefona. Nič pretresljivega oziroma nenavadnega, še predhodno nameščene aplikacije, kot so Spotify, Netflix in ExpressVPN, so shranjene v mapi, tako da je vse deluje urejeno. Vsekakor dobrodošla osvežitev med telefoni, ki temeljijo na sistemu Android, vendar so navadno zaradi dodanih internih kod preveč zateženi.

Zvezda Nokie G11 je njen 6,5-palčni zaslon v razmerju 20:9, ki ponuja resolucijo 720 x 1600 slikovnih točk. Za nameček se IPS LCD zaslon ponaša še s tekočo frekvenco osveževanja 90 Hz. S tem pa se nekako končajo ”wau” karakteristike pametnega telefona, ki dimenzijsko gledano, s svojimi 164.6 mm višine, 75.9 mm širine in 8.5 mm debeline, spada med večje predstavnike. Kljub temu solidno sede v dlan in s 189 g ne deluje preveč okorno. Ob tem ne gre pozabiti, da je vse našteto še vedno odlično za telefon, osredotočen predvsem na brskanje ter govorečo ali tipkarsko komunikacijo.

Pod plastično hrbtno stranico, ki jo je mogoče naročiti v dveh izvedbah – Charcoal (temno siva/črna) in Ice (bela/modra), se nahaja čipovje Unisoc T606. Čeprav na trenutke deluje počasno, je sorazmerno dovolj močno za brskanje po spletu in delo z aplikacijami. Sestavlja ga 8 jeder, medtem ko je delovni pomnilnik kapacitete 3 GB oziroma 4 GB, v kolikor se odločite za model s 64 GB notranjega pomnilnika. Posledično ne računajte na veliko prostora za shranjevanje. V testnem modelu je bilo na razpolago samo 32 GB prostora, katerega se lahko poveča z vstavitvijo microSDXC kartice.

Kamera je tema, pri kateri se navadno najdlje zadržimo in razpravljamo. Pri Nokii G11 dobite postavitev s tremi lečami. Nabor sestavljajo glavna kamera s 13 MP, makro leča s 2 MP ter senzor globine z 2 MP. Kamera za selfije na sprednji strani ponudi 8 MP. Kamere opravljajo svojo funkcijo, a v ničemer prav ne izstopajo. Tega pač ne gre zameriti, saj glede na vrednost paketa, fotografije ne moremo primerjati s tistimi, ki so bile posnete s kamerami telefonov za 3x, 5x ali celo več kot 10x nabavne vrednosti.

Bistveno je, da si je možno zajeli ljube momente (preverite jih lahko v priloženi galeriji pod člankom). Konec koncev Nokia z vstopnim modelom ne stavi kot na zabavni kos tehnologije. Ampak je Nokia G11 izključno za tiste, ki od pametnega telefona potrebujejo osnove in nič več. No, mogoče nekaj bonbončkov v smislu ”modrega zoba”, dostopne točke, svetilke, kalkulatorja, navigacije …

Skratka, kar želim poudariti je to, da G11 lahko zelo suvereno opravlja številne operacije in to je največkrat tisto kar potrebujete od (poceni) telefona. Ob vsem tem 5.050 mAh baterija nudi preizkušeno 3-dnevno avtonomijo, 18 W polnilec pa jo tudi napolni v doglednem času. In ja, polnilec in polnilni kabel sta vključena v nabavno ceno.

Nokia G11 ni bliskovito hitra, ne zajema razburljivih fotografij in nima futurističnih lastnosti. A to tudi ni poslanstvo telefona. Preprost uporabniški vmesnik, obsežna podpora varnosti in nadgradenj ter robustna zasnova pomenijo, da je G11 idealen za tiste, ki iščejo nekaj, kar preprosto deluje.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button