NoviceTehnika

Na poti k proizvodnji brez napak, z Boschevo UI

Boscheva UI zazna in prepreči anomalije in okvare v postopku proizvodnje.

Bolj natančno kot oko ali uho, hitrejše kot um: umetna inteligenca zajame in obdela terabajte podatkov v le nekaj sekundah, kar ljudem pomaga pri razumevanju kompleksnih odnosov in hitrem ukrepanju. Boschev center za umetno inteligenco (BCAI) je razvil sistem UI, ki že v zgodnji fazi zazna anomalije in okvare v postopku proizvodnje, zanesljivo zmanjša število okvarjenih delov in izboljša njihovo kakovost.

Dr. Michael Bolle, vodja za transport in podatke pri družbi Bosch, je na Boschevi konferenci za UI »AI CON« v sredo, 3. marca, izjavil: »Z umetno inteligenco bodo tovarne bolj učinkovite, produktivne in do okolja prijazne, prav tako pa bodo proizvajale boljše izdelke. Naša nova rešitev z UI bo tovarnam prihranila več milijonov stroškov.« Pilotne tovarne, v katerih se UI že uporablja, privarčujejo od 1 do 2 milijona evrov na leto. Tovarna v Hildesheimu je s pomočjo UI npr. zaznala in odpravila motnje v postopku. Posledično je čas cikla linij padel za 15 odstotkov. Študije so potrdile učinek UI: Široka uporaba UI v Nemčiji bi bila še posebej koristna za Industrijo 4.0. Največji potencial za znižanje stroškov (za več kot 50 odstotkov oz. 182 milijard evrov) v različnih panogah je pri proizvodnji s pomočjo UI (vir: eko – Združenje internetne panoge in Arthur D. Little, 2019). Leta 2021 bo Bosch predstavil rešitev UI, ki jo je razvil BCAI, in sicer najprej v pribl. 50 tovarnah na svetu, s čimer bo rešitev povezal z več kot 800 proizvodnimi linijami. Na platformi za analizo se bo vsak dan shranilo več milijard podatkovnih sporočil. Družba Bosch načrtuje, da bo rešitev UI uvedla pri vseh svojih 240 tovarnah. Družba bo prav tako uporabila vse tehnološko znanje in izkušnje iz tega projekta pri razvoju nove tehnologije UI pri proizvodnji.

Pilotni uporabnik nove platforme za analizo z UI je Boschev poslovni sektor za mobilne rešitve. V prihajajočih letih bo družba Bosch vložila približno 500 milijonov evrov v digitalizacijo in povezanost svojih tovarn. Pričakovani prihranki bodo dvakrat večji, približno milijarda evrov do leta 2025. Sestavni del projekta je uporaba umetne inteligence. Sodelovanje med BCAI in tovarnami je privedlo do univerzalne rešitve UI za proizvodne postopke, ki uporabljajo Boschev sistem Nexeed MES (Manufacturing Execution System oz. sistem proizvodnje) za samodejno zbiranje, obdelavo in analizo podatkov iz različnih virov v skoraj realnem času. Podatki senzorjev na napravah so osnova za npr. ugotovitev nihanja pri številnih postopkih v proizvodnji.

Programska oprema Nexeed Industrije 4.0 »prevede« in vizualizira podatke in kode, sistem z UI prikaže priporočen ukrep, delavec pa se odloči za način posredovanja. Glavna orodja v tem postopku so nadzorne plošče, ki so prilagojene lokalni uporabi in pripadajoči analizi UI. S takšno namestitvijo je lažje ugotoviti morebitne vzroke za napake. Samoprilagodljivi postopki za naprave in montažne linije se prav tako lahko integrirajo. Če npr. luknja odstopa od načrtovane lokacije namestitve, sistem UI samostojno izvede potrebne korake. Podporo sistemu UI včasih zagotovijo kamere, ki vzdolž proizvodne linije beležijo postopek proizvodnje. Na podlagi naučenih vzorcev sistem poišče odstopanja, na podlagi česar se lahko nato ukrepa. V posameznih primerih se na platformo posredujejo tudi podatki o terenu in odjemalcih. Na podlagi tega sistem bolje razume obnašanje izdelkov na terenu, s čimer lahko pravočasno zazna okvare in predvidi neizbežne okvare.

Rudi Leskovec
foto: Bosch

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button