TehnikaTesti

i Robot Roomba 980

„Tamala, dej vzam sesauc, pa se sprehod po bajti“. No, takšnih in podobnih zloženk je bil verjetno deležen vsakdo. Potem pa uporništvo, da sesali pa ne bi, pa sosede bomo zbujali, pa saj je dovolj čisto, pa … In kako rešiti nastalo situacijo? Robot, morda?

Ko so leta 2002 predstavili prvo Roombo (prvi robotski sesalec je bil predstavljen leta 1996 pri Electroluxu), je moja skepsa močno poskočila. Ne rečem, sanje vsakega moškega, da bo sesalec opravil hišna opravila namesto vas, vendar kako učinkovit? Po začetnih krčih, ko so robotski sesalniki še precej svojeglavo sesali in imeli nenavadno „pamet“ – temu so botrovale številne prigode „stopnicoletečih“ robotov – se po 14 letih zgodba zasuka nekoliko drugače.


Ob prevzemu sem rahlo zmajeval z glavo. Funkcij, ki jih premore Roomba 980, je namreč res veliko in tudi začetek ne bo v stilu „plug and play“. Za začetek se je zelo priporočljivo sprehoditi skozi hitra navodila. Roomba 980 bo na voljo za garanje šele takrat, ko boste na pametni telefon naložili aplikacijo, s katero boste nato upravljali s sesalnikom. In … Jah, tudi „bazno postajo“ boste morali postavi v bližino WI-FI, pri čemer za delovanje potrebuje signal, ki „izriše“ vsaj dve črtici.

Od tu dalje je vse samo še nasmeh na ustih. Preko pametnega telefona tako vašega prijatelja (verjemite, da ga boste tako tudi imenovali, nekateri bodo našli tudi ime za novega člana družine) pošljete na delo. Aktivirate ga lahko namreč od kjerkoli. Roomba 980 se s pomočjo številnih akustičnih in optičnih senzorjev loti sesanja. Če ste skeptični, da vaš dobri stari sesalnik opravlja delo bistveno bolje, boste presenečeni. Tudi mi smo bili. Na delovnem mestu smo ga postavili pred izziv čiščenja večjih površin tapisona. Sam sem bil resnično navdušen nad rezultatom. Seveda je potrebno Roombi pustiti čim več prostora in umakniti navlako, a tudi brez vašega pretiranega naprezanja bo rezultat vsaj tako dober, kot če bi vi plesali s sesalnikom.


Po specifikacijah bo Roomba 980 uspela posesati do 185 kvadratnih metrov, ob prazni bateriji pa bo sama uspela prihlačati do bazne postaje in si povrniti energijo v Litij-ionski bateriji. Čas polnjenja traja približno 3 ure. Roomba se je izkazala tudi pri sesanju pasjih dlak, pri čemer lahko z zidovi (te dobite priložene v paketu) ustvarite navidezni prostor znotraj katerega potem Roomba 980 opravlja svoje delo.

Me je Roomba 980 prepričala? Odgovor je sila preprost – da. Celo več. Nekako se mi je zdelo, da sem končno dobil zvestega pomočnika, ki ne nerga, se ne pregovarja z mano in celo ni užaljen. Predvsem sem bil presenečen pri čiščenju preprog, saj se sesalniku samodejno poveča moč na 10-kratno, pri tem pa se tudi trese, da loči umazanijo od vlaken preproge. Bi imel kakšno pripombo. Seveda. Za takšno Roombo boste morali odšteti evro manj od tisočaka. Jah je že tako, da ljubi mir stane, navsezadnje pa „high-tech“ igračke nikoli niso bile poceni. Toda ta, za razliko od mnogih, prinese dolgotrajne nasmeške.

 

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button